Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Liściaste

Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. longipinnatus)

Rzodkiew japońska (daikon) to rzadkie w Polsce warzywo, ale cieszy się ono coraz większym zainteresowaniem. Co warto wiedzieć o uprawie rzodkwi japońskiej?

Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. longipinnatus)
Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. longipinnatus). Fot. 123RF.com

Rzodkiew japońska: pochodzenie i wygląd rośliny

Rzodkiew japońska pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, skąd ok. 500 r. p.n.e. została sprowadzona do Chin i dalej, do Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni jest ona najczęściej uprawianym warzywem. Roślina ta pomogła przetrwać najuboższym Japończykom okres głodu, dlatego w tokijskiej świątyni Kameido-Katori znajduje się jej pomnik. Rzodkiew japońska wytwarza długie, kuliste lub podłużne korzenie w kremowym kolorze, choć spotykane są też czerwone lub żółte odmiany daikonu. Mogą one ważyć od 50 g do 16 kg i mają długość od 15 do 50 cm przy średnicy od 10 do 16 cm. Na grubych łodygach rośliny osadzone są jasnozielone, drobne liście o ząbkowanych brzegach. 

Wymagania i uprawa rzodkwi japońskiej

Uprawa rzodkwi japońskiej udaje się najlepiej na dobrze spulchnionej, próchniczej, stale wilgotnej, bogatej w składniki odżywcze glebie o pH od 6 do 7,4. Daikon uprawiany w podłożu ciężkim, suchym i piaszczystym wydaje zdeformowane korzenie. Warzywo najlepiej wzrasta w temp. 20 st. C i na słonecznym stanowisku. 

Rzodkiew należy uprawiać w drugim roku po organicznym nawożeniu gleby. Podczas uprawy rzodkwi japońskiej ziemię powinno się jednorazowo nawieźć nawozem azotowym (ok. 15 g / m kw). Nawozy mineralne należy stosować po wcześniejszej chemicznej analizie gleby. Szacunkowe dawki wynoszą ok. 60-100 kg / ha azotu, 90-100 kg  / ha fosforu oraz 150-200 kg / ha potasu. 

Właściwości i zastosowanie rzodkwi japońskiej

Rzodkiew japońska jest wyjątkowo bogata w witaminę C. Zjedzenie zaledwie 100 g rzodkwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 34%. Jest ona również niskokaloryczna (20 kcal / 100 g). Rzodkiew ponadto zawiera enzymy wspomagające trawienie, szczególnie produktów skrobiowych. Warzywo działa też przeciwobrzękowo, moczopędnie i oczyszczająco. Daikon ma lekko pikantny smak. Można go wykorzystywać do sałatek i surówek. Jest on też stosowany do sushi, koreańskiej kiszonki kimchi i innych przetworów. Rzodkiew japońską można też udusić z mięsem lub wykorzystać do gulaszu czy zupy. W Azji jada się nie tylko korzenie, ale i liście rzodkwi.

Stanowisko: Słoneczne

Wilgotność: Podłoże wilgotne

Roślina ozdobna z: Liście

Podlewanie: Obfite

Wysokość: 0,2-0,5 m

Pokrój: Półkulisty, kulisty, jajowaty

Termin kwitnienia: -

Zimozielone: -

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. longipinnatus)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.