Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Liściaste

Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce)

Seler naciowy często pochodzi z importu, ale dogodne warunki klimatyczne sprawiają, że uprawa selera naciowego u nas również świetnie się udaje. Co warto o nim wiedzieć?

Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce)
Seler naciowy jest ceniony na soczyste ogonki liściowe. Fot. CanvaPro

Seler naciowy: wygląd rośliny

Seler naciowy to warzywo z bujnymi i rozłożystymi liśćmi, które naturalnie rośnie na dziko w Europie. Można je też spotkać w Azji Środkowej i Zachodniej, na Kaukazie, a nawet w Afryce. Chcąc pozyskać najładniejsze okazy, warto zapewnić mu długi okres wegetacyjny. Jadalne są zarówno łodygi, jak i liście. Pojedynczy pęczek łodyg selera osiąga od 450 do 700 g przy długości do około 30-34 cm. Łodygi selera naciowego są odporne na chłód. Po zerwaniu można przetrzymywać selera nawet ok. 8 tygodni w temperaturze ok. 0-1 st. C i przy wysokiej wilgotności (na poziomie 92-95%).

Wymagania i uprawa selera naciowego

Wymagania selera naciowego są nieco wyższe niż w przypadku korzeniowego. Uprawa selera naciowego daje najlepsze efekty na glebach nasłonecznionych, dostatecznie wilgotnych i o odczynie pH 6-7 (od lekko kwaśnego do obojętnego). Seler naciowy nie przyjmuje się dobrze na podłożu świeżo wapnowanym. Warzywo lubi regularne nawadnianie – okresy suszy negatywnie wpływają na wzrost selera.   

Seler naciowy: nawożenie rośliny

Seler naciowy doskonale rośnie w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Ziemia pod jego uprawę powinna mieć optymalnie między 100-130 mg/dm3 azotu, po 60-80 mg / dm3 fosforu i magnezu, 200-250 mg / dm3 potasu oraz 1500-2500 mg / dm3 wapnia. Azot i potas najlepiej stosować wiosną. Azot należy stosować porcjami i uzupełniać w miarę rosnącego zapotrzebowania selera na ten składnik. Po raz ostatni nawóz należy zastosować do końca czerwca. Pozostałe nawozy można zastosować jesienią. Seler naciowy źle znosi niedobór magnezu i boru, co skutkuje pękaniem i brązowieniem łodyg.  

Właściwości i zastosowanie selera naciowego

Seler naciowy ma charakterystyczny, mocny zapach przypominający aromat lubczyku i bardzo wyrazisty, dominujący smak. Łodygi i liście selera naciowego najczęściej jada się na surowo, w sałatkach, są też wykorzystywane do zup oraz w formie przetworzonej w przetwórstwie warzywnym, do przyprawiania przetworów, w tym ketchupów i innych sosów. Seler naciowy nadaje się także do wyciskania zdrowych, „zielonych” soków oraz jako dodatek do duszonych i gotowanych dań. Regularne jedzenie selera przyspiesza trawienie. Jest on też świetnym źródłem witaminy C, E i kwasu foliowego.

Stanowisko: Słoneczne

Wilgotność: Podłoże umiarkowanie wilgotne

Roślina ozdobna z: Liście

Podlewanie: Umiarkowane

Wysokość: 0,2-0,5 m

Pokrój: Wzniesiony

Termin kwitnienia: -

Zimozielone: nie

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.