IDEA od IKEA

Jak kolor zastawy wpływa na twój apetyt?

Za odbiór bodźców związanych ze smakiem odpowiadają nie tylko usta, nos i język, ale również wzrok. Zdziwiony? Na przykład, żółty poprawia smak napojów cytrynowych. Zimne odcienie, takie jak niebieski, lepiej gaszą pragnienie niż ciepłe np. czerwony. A jak oddziałują na nas inne kolory?
Jak kolor zastawy wpływa na twój apetyt?

Zastanawialiście się kiedyś, czy odcień ścian w jadalni, talerza, miseczki czy filiżanki wpływa na ilość zjadanych przez nas potraw? Kolory nie tylko odzwierciedlają nasz nastrój i humor ale także sprawiają, że niekiedy, bardziej niż zwykle,  burczy nam w brzuchu, choć niedawno spożywałyśmy posiłek. Odkryjmy zatem potęgę kolorów! Edwin Babbitt - duńskiki badacz odkrył, że kolory stymulują różne części autonomicznego układu nerwowego odpowiedzialnego za metabolizm i wydzielanie hormonów. W tym samym czasie powstała nauka zwana chromoterapią. Mówi ona o tym, że poszczególne barwy oddziałują na nasz organizm, i pozwalają zwalczać różne dolegliwości i choroby.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Kolor zastawy, a nasz apetyt
Okazuje się, że psychologia kolorów jest dziedziną nauki bardzo bliską ludzkiemu podniebieniu. Barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, bezpośrednio wpływają na nasz poziom łaknienia, na przykład jedzenie serwowane na talerzach o ciepłej gamie barw jest pałaszowane chętniej i w większej ilości.
Chcąc zastosować w naszej kuchni metodę wspierania się kolorami, nie musimy od razu przemalowywać całych ścian. Dobrym rozwiązaniem są meble w odpowiednich kolorach oraz różnego rodzaju dodatki w postaci zasłon, obrusów, czy oczywiście  naczyń.

Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Jaki kolor talerzy wybrać?
Na niebiskich talerzach, jedzenie będzie nam mniej smakowało. Dlaczego? Kolor niebieski nie jest naturalnym kolorem żywności w przeciwieństwie do zielonego (sałata, ogórki), czerwonego (papryka, jabłko) czy innych kolorów. Dlatego pierwotny instynkt każe nam raczej unikać tego typu jedzenia, wysyłając ostrzeżenie, że ta żywność może być zepsuta. Skutkiem tego jest zmniejszenie apetytu.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Zupełnie inaczej na nasz mózg będą oddziaływać kolory takie, jak pomarańczowy (zwiększa dostawy tlenu do mózgu, stymuluje aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu) i czerwony (zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi) – pobudzają i wzmagają nasz apetyt, dodatkowo wywołują dobry nastrój.  To doskonałe kolory dla osób ze słabym apetytem, jednak nie najlepszy dla osób będących na diecie.

Brzoskwiniowy kolor wzmacnia witalność i energię. Ułatwia trawienie, dlatego może być pomocny w odchudzaniu. Zastawa w odcieniu lawendowym ożywi kompozycje, zmieniając interpretacje barw sąsiadujących i wzmacnia przyjemne zapachy podawanej potrawy.

Różowy kolor  wzbudza optymizm i uspokaja emocje. Jeżeli wybierzemy talerze w tym odcieniu, pobudzimy apetyt i  wyzwolimy wrażenie słodyczy w podawanym posiłku. Dlatego warto uważać z podawaniem ciast na talerzykach w tym kolorze, mogą wydawać się za słodkie, podobnie będzie w przypadku białej zastawu (również intensyfikuje uczucie słodkości).

Żółty, pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych, pamiętajmy jednak, że talerze w tym kolorze będą wzmagały nasz apetyt – tak jak, te w kolorze czerwonym i pomarańczowym.

Zielony, kojarzy nam się z czymś zdrowym – naturalnym, a naczynia w tym kolorze  nadają pikanterii potrawom.

Na koniec, najbardziej popularne, białe talerze. Niestety, ta „czysta biel” również pobudza ośrodek głodu, co więcej  zmniejsza wrażenie kaloryczności spożywanych posiłków. Pamiętajmy również, że zimne kolory, takie jak niebieski, zdają się lepiej gasić pragnienie niż kolory ciepłe, takie jak czerwony.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Rozmiar ma znaczenie
Na ilość spożywanych posiłków, ma również wpływ wielkość talerzy. Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używamy bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nałożymy sobie od 9 do 30% jedzenia więcej niż normalnie. Odpowiada za to złudzenie optyczne, które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze, jeśli jest ono otoczone przez inne, duże kółko.

Kolorystyka talerza i obrusu także wpływa na ilość nakładanego jedzenia. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21%. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10% zmianę. Dzieki powyższym trikom nasz mózg "lepiej widzi" jedzenie przez co z szybciej się  nim najada.

_________________________________________________________________________________________

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.