Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Apteka w ogrodzie

Chwasty, które leczą: Pokrzywa

Pokrzywę kiedyś używano do egzorcyzmów, robiono z niej liny i tkaniny. Dzisiaj służy głównie do celów leczniczych - poprawia odporność, leczy infekcje gardła i reguluje ciśnienie. Zbawiennie wpływa również na skórę, włosy i paznokcie. Można przyrządzać ją podobnie jak szpinak. Ma dużo białka, soli mineralnych i witamin.

Chwasty, które leczą: Pokrzywa

Jak zbierać pokrzywy

Pokrzywy należy ścinać w rękawiczkach, żeby się nie poparzyć. Następie poukładać w małe bukiety i suszyć w przewiewnym miejscu. Zostawiamy tylko te liście, które po ususzeniu będą miały ładny, zielony kolor, resztę wyrzucamy.

Po ususzeniu, obrywamy liście z łodygi i przechowujemy w papierowej torbie.

Napary z liści pokrzywy

Napary z liści pokrzywy wielkiej (rodzaj pokrzywy, dochodzący do 2m) stosuje się przy różnego rodzaju krwawieniach, np. zbyt obfitym miesiączkowaniu. Polecana jest osobom, które mają problemy z nerkami i pęcherzem moczowym. Wspomaga leczenie wysypek skórnych i stanów podcukrzycowych.

Sok z pokrzywy

Sok z młodych liści pokrzywy jest polecany przy niedokrwistości, krzywicy, gnilcu i białaczce. Ten sam efekt można uzyskać spożywając młode liście pokrzywy na surowo.

Sok z liści pokrzywy najlepiej przygotowywać w maju.

Wystarczy przepuścić liście przez maszynkę do mięsa lub zmielić w sokowirówce. Tak otrzymany sok zalać miodem (1/10 sok na 9/10 miodu). Napój przelać do słoika i trzymać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Powinno się przyjmować nie więcej, niż 1 łyżeczkę soku dziennie.

Sok z liści pokrzyw jest zalecany osobom, u których zdiagnozowano guzy ziarnicowe, w celu poprawienia obrazu krwi (szczególnie po kuracji antybiotykowej).

Stosowany jest również do regulacji ciśnienia, poprawienia pracy serca, bólach i marznięciu kończyn i regulacji pracy serca.

Aby wstrzymać nagłe krwawienie z nosa, wystarczy zmoczyć watę w świeżo wyciśniętym soku z pokrzywy i włożyć na kilka minut do nosa.

Sok z pokrzywy na infekcje gardła, włosy i skórę

Po zebraniu pokrzywy, oddzielamy liście od łodyg, myjemy w przegotowanej wodzie. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w sokowirówce. Rozcieńczamy z wodą (pół na pół).

Tak otrzymanym sokiem płuczemy usta w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i aftach.

Możemy przemywać nim rany, zapalenia skórne i czyraki.

Sok z pokrzywy ma również świetny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Pomaga walczyć z trądzikiem, można go również stosować do płukania włosów przetłuszczających się lub z łupieżem.

Wcieranie soku w skórę głowy wzmacnia cebulki włosów i przeciwdziała ich wypadaniu.

Nalewka z pokrzywy

¾ części zmielonej pokrzywy zalewamy spirytusem 70%, w ilości 3-krotnie większej. Tak przygotowany roztwór odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Nalewką z pokrzywy leczy się przeziębienia, zatrucia żołądkowe i biegunki bakteryjne.

Najlepiej dodać 2 łyżki nalewki do herbaty i wypić jeszcze ciepłą.

Pokrzywa w kuchni

- Najpopularniejszą potrawą z pokrzywy jest zupa pokrzywowa. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty.

Wystarczy zebrać kilka garści młodych liści pokrzywy, umyć i przelać wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć. Dusimy liście na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie miksujemy i dodajemy do wywaru z włoszczyzny i mleka (pół na pół). Do smaku można dodać kostkę rosołową. Wywar gotujemy kilkanaście minut i zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką. Zupę przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem. Podajemy z jajkiem na twardo.

- Spażone liście pokrzywy można dodawać do jajecznicy lub sałatki (najsmaczniejsze są młode liście i łodygi).

- Świetnie smakuje jako dodatek do zasmażanych ziemniaków z czosnkiem, cebulą, oliwą i ziołami prowansalskimi.

- Pokrzywę można łączyć ze szpinakiem - najsmaczniejsza jest podsmażona na patelni z masłem i czosnkiem.

- Doskonale smakuje z makaronem.

- Z liści pokrzywy można przygotować sos.

- Liście pokrzywy wymieszane z białym serem i gęstym jugurtem; doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, posłużą jako zdrowy i smaczny twarożek.

- Pokrzywę można usmażyć w cieście lub ukisić jak kapustę.
 

CHWASTY, KTÓRE LECZĄ: MNISZEK LEKARSKI

CHWASTY, KTÓRE LECZĄ: PODBIAŁ POSPOLITY

Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.