Lawenda: Pielęgnacja, zbiór i suszenie

Data publikacji: 2017-07-24 09:00:00

Lawendę uprawia się w ogrodach jako roślinę ozdobną i leczniczą. Znalazła ona również zastosowanie w kosmetyce, a odpowiednio zasuszone kwiatostany lawendy możemy wykorzystać do przygotowania saszetek zapachowych, które skutecznie odstraszają mole.

Lawenda: Pielęgnacja, zbiór i suszenie

Jak pielęgnować lawendę?
Okres kwitnienia tego półkrzewu jest bardzo długi i przypada od czerwca aż do października. Mogłoby się zdawać, że skoro lawenda pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, jest ściśle związana z ciepłym klimatem. Tak naprawdę jest to roślina bardzo odporna na mróz, głównie z racji swych głęboko osadzonych korzeni. Lawenda osiąga wysokość do 50 cm. Posiada bardzo gęsto rozkrzewiające się pędy, na których znajduje się bujne ulistnienie. Ponieważ należy do grupy roślin tzw. dnia długiego, swoje kwitnienie rozpocznie dopiero wtedy, kiedy długość dnia będzie wynosiła kilkanaście godzin.

Lawendę należy wysiać wczesną wiosną. Dobrze czuje się na stanowiskach słonecznych i bogatych w wapń. Nie przeszkadza jej półcień, jedynie jej kwiaty będą drobniejsze. Jeżeli chcielibyśmy stworzyć w naszym ogrodzie leśny klimat z udziałem wrzosów i iglaków, zapomnijmy o sadzeniu w ich towarzystwie lawendy. Jest to bowiem roślina, która wyjątkowo źle znosi kwaśne podłoże. Zanim wysiejemy lub posadzimy lawendę, zadbajmy o odpowiedni drenaż stanowiska, na którym będzie się znajdowała.

Stanowisko
Zadbajmy, aby gleba nie była gliniasta. Stanowisko powinno być żyzne, przewiewne i bardzo łatwo nagrzewające się. Nie przesadzajmy również z podlewaniem. Przelanie lawendy grozi jej wysuszeniu, ponieważ możemy doprowadzić do przegnicia korzeni. Żeby roślina dobrze się rozkrzewiła, należy ją co jakiś czas przyciąć. Robimy to jesienią, zaraz po tym, jak kwiaty przekwitną. Dzięki takiemu zabiegowi lawenda zachowa swój zwarty i gęsty pokrój. Przed zimą ściółkujemy. Możemy to zrobić za pomocą liści, słomy, lub trocin. Unikajmy kory i torfu, ponieważ tak jak już wcześniej wspomniałam, lawenda nie znosi kwaśnego pH podłoża.


Kiedy przycinać lawendę?
Coroczne przycinanie lawendy sprawi, że roślina będzie obficie kwitła i zachowa odpowiedni kształt. Jest to zabieg wręcz obowiązkowy w jej uprawie. Lawendę należy przycinać 2 razy do roku. Do wyboru mamy 3 terminy.

I termin - wczesna wiosna
Przycinanie od połowy marca do początku kwietnia. Najlepiej w ciepły i słoneczny dzień. Jest to cięcie bardzo ważne dla zachowania prawidłowego pokroju lawendy i uniknięcia powstania tzw. "łysego gniazda wewnątrz krzewu". Usuwamy też wszystkie uszkodzone przez zimę pędy.
II termin - lato
Okres od lipca do września, gdy lawenda kwitnie. Polega ono na przycinaniu przekwitających kwiatostanów. Pobudza to lawendę do ponownego kwitnienia.
III termin - początek jesieni (połowa września)
To cięcie możemy wykonać zamiennie z wiosennym przycinaniem. Zabieg wykonujemy w ciepły, pochmurny i bezdeszczowy dzień. Nie należy go opóźniać, ponieważ rozwijające się młode przyrosty mogą zostać uszkodzone przez przymrozki.


Jak suszyć lawendę
Zaraz po ścięciu kwiatostany lawendy układamy w niezbyt grube pęczki i ściągamy najlepiej gumką recepturką. Tak przygotowane bukieciki wieszamy kwiatami w dół w pewnej odległości jeden od drugiego mocując (na przykład spinaczem do papieru) do rozciągniętego sznurka bądź drutu. Najlepiej suszyć lawendę naturalnie, rozwieszoną w przewiewnym, zacienionym, suchym, ale niezbyt ciepłym miejscu. Lawenda suszona na słońcu straci swój aromat, a także kolor kwiatów.


Fot. ©123RF/PICSEL

Po wysuszeniu oddzielamy kwiaty od łodyżek, dbając o to, by ich nie rozkruszyć. Tak otrzymane kwiatki lawendy wkładamy do wcześniej przygotowanych saszetek (np. lnianych) i umieszczamy w szafach czy szufladach. Można je też zamknąć szczelnie w szklanym pojemniku.

Zastosowanie
Lawenda jest idealnym tłem dla róż. Genialnie sprawdza się posadzona wzdłuż ścieżek, obok drzew oraz altan. Dodatkowo nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy sadzili ją na skalniach czy skarpach. Lawendowe skarpy wyglądają bardzo malowniczo. Jest to również roślina, którą spokojnie możemy uprawiać w pojemnikach oraz donicach, na balkonach i tarasach. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale lawenda ma szerokie zastosowanie w praktyce kulinarnej. Możemy ją stosować w postaci suszonej (łodygi) oraz  świeżej (liście). Jest fantastycznym dodatkiem do marynaty oraz jako przyprawa do potraw grillowanych. Napar z lawendy skutecznie wspomaga leczenie przeziębień.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL

Przejdź do konkursu urodzinowego. Kliknij!

Suma punktów: 5

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy