Porady domowe

Ekologiczna kuchnia: Woskowijki, co to takiego?

Jeżeli chcesz być "eko" i kolejno eliminujesz niepotrzebne rzeczy ze swojego gospodarstwa domowego i jesteś w tym coraz lepszy, umiesz już segregować śmieci i wiesz jak świadomie robić zakupy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zastąpić papier śniadaniowy, folię aluminiową i zrezygnować z jednorazowych siatek czy zrywek, w których np. trzymasz jedzenie w lodówce, albo pakujesz kanapkę do pracy, na pewno spodoba ci się woskowijka.

Ekologiczna kuchnia: Woskowijki, co to takiego?
Woskowijka to zaimpregnowana woskiem pszczelim bawełniana ściereczka. Fot.Instagram/woskowijki

Czym jest woskowijka?

Woskowijka to zdrowa alternatywa dla folii spożywczej, aluminiowej czy innych jednorazowych opakowań. Niepozorny kawałek materiału, dzięki dodatkowi pszczelego wosku robi się plastyczny i można go wykorzystywać wiele razy.  Nie przenosi żadnych zapachów i jest prosty w pielęgnacji. 

Dlaczego warto wybierać woskowijki?

  • Woskowijki świetnie chronią jedzenie przed wyschnięciem. Można w nie pakować: kanapki, owoce, warzywa.
  • Nie zajmują miejsca w torebce i są alternatywa dla folii czy papieru.
  • Bez problemu myje się je pod bieżącą wodą, a gdy przestana spełniać swoją rolę, można je kompostować.
  • Owijkami możemy przykrywać niezjedzone resztki, które trafiają do lodówki. Nie powinny być jednak wykorzystywane do przykrywania gorących potraw, bo wosk może się rozpuścić.
  • Zawinięty w nie chleb dłużej pozostaje świeży. Nie ma lepszego sposobu na przedłużenie mu życia. 

Jak zrobić woskowije samodzielnie?

Potrzebujesz: żelazko, papier śniadaniowy, 100g naturalnego wosku pszczelego, 15 ml oleju jojoba, kawałek materiału - najlepiej bawełna.

Pierwszy sposób wykonania: Wosk rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem jojoba. Podgrzewamy do wrzenia. Gorącym płynem smarujemy rozłożony i wyprasowany materiał. Materiał można też namoczyć w rozpuszczonym wosku, a potem powiesić do całkowitego wyschnięcia.

Drugi sposób wykonania: Wosk ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z olejkiem. Rozsypujemy go na materiale, przykładamy papier do pieczenia i zaprasowujemy żelazkiem, tak, by wosk całkowicie się rozpuścił. Pozostawiamy do wyschnięcia. 

Jak dbać o woskowijkę?

  • Woskowijkę myjemy pod letnią lub ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń. Rozwieszamy do wysuszenia.
  • Nie pierzemy woskowijki, nie wkładamy do zmywarki ani nie lejemy na nią gorącej wody, bo pozbędziemy się z niej wosku.
  • Jeżeli po kilku miesiącach woskowijka traci właściwości, to wystarczy dołożyć nieco wosku i przeprasować ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Autor: Redakcja Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.