fot. 123RF/PICSELL
Ruszty kuchenek gazowych łatwo się brudzą — a to coś na nie wykipi, a to zachlapie je tłuszcz — w kuchni o takie wypadki wcale nietrudno. Powinniśmy je dokładnie myć za każdym razem, gdy dojdzie do takiej sytuacji. Inaczej, jeśli dalej będziemy na nich gotować, warstwa brudu zacznie się przypalać i zaschnie na twardą skorupę, której niestety, niełatwo się pozbyć. Dlatego, jeśli zdarzy się nam ruszt zabrudzić podczas gotowania, po wystygnięciu kuchenki poświęćmy te kilkanaście minut i przemyjmy metalową nakładkę zwilżoną gąbką z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Jak czyścić mocno zabrudzony ruszt kuchenki?
Do dyspozycji mamy kilka praktycznych preparatów. Jednym z nich jest np. degreaser, służący do usuwania tłuszczu. Jeśli stawiamy jednak na naturalne środki czyszczące, wykorzystać możemy ocet, sodę oczyszczoną lub sól.
src: Jak wyczyścić ruszt kuchenki gazowej | 3 domowe sposoby, Youtube.com, kanał: Take Look
Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej
Czyszczenie zwykłych rusztów żeliwnych jest trudne ze względu na ich rozmiary – chyba że jesteśmy szczęściarzami i mamy małe ruszty, które nakłada się pojedynczo na każdy z palników. Duże, jednoczęściowe ożebrowania, niemieszczące się ani w zlewie, ani w zmywarce najwygodniej będzie nam wyczyścić w wannie, brodziku lub improwizowanym „baseniku” zrobionym z grubej, mocnej folii. Jak go przygotować?
Arkusz folii przycinamy na wymiary rusztu, dodając jednak z każdej strony ok. 10 cm zapasu. Każdy z narożników spinamy za pomocą zszywacza, dzięki czemu powstanie prowizoryczna „misa”, w której układamy ruszt. Warto podeprzeć go jakąś miseczką lub innym naczyniem, tak aby znajdował się lekko pod kątem – to ułatwi nam pracę.
Zabrudzony ruszt możemy wyczyścić z użyciem octu. Substancja ta doskonale rozpuszcza tłuszcz i zaschnięty brud. Trzeba ją jednak pozostawić na żeliwnych żeberkach na dłużej i tutaj z pomocą przychodzą gazy apteczne, bandaże lub ręczniki papierowe.
Dużą płachtę tkaniny (jeśli wykorzystujemy gazę) tniemy na mniejsze, ale szerokie paski. Namaczamy je w occie spirytusowym i zawijamy wokół metalowych części rusztu. Pokrywamy nimi cały przedmiot, miejsce po miejscu, po czym zostawiamy go na ok. godzinę, by odmókł. Po tym czasie zdejmujemy „octowy opatrunek” i przecieramy ruszt wilgotną gąbką.
Zamiast octu, wykorzystać możemy niezastąpioną sodę oczyszczoną lub sól. Przygotowujemy z niej gęstą papkę, którą nanosimy na żeliwne żeberka. Po ok. godzinie kratę przecieramy szorstką stroną gąbki.
Naprawdę mocno zapuszczony ruszt kuchenki gazowej najlepiej jednak namoczyć w ciepłym roztworze wody i sody oczyszczonej. Kratę obficie posypujemy białą substancją, zalewamy ją wrzątkiem (woda musi zakryć ją całą) i pozostawiamy ją tak na ok. 3 godziny. Takie namaczanie nie sprawi, że cały brud odpadnie sam; będzie on miększy i łatwiej odejdzie od metalu, jednak konieczne więc będzie dodatkowe ścieranie zabrudzeń niewielką szpachelką. Robimy to ostrożnie, by nie uszkodzić metalowych prętów.
Zobacz również:
Jak wyczyścić przypalony garnek
Deccoria.pl