Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Jak wyczyścić blachę do pieczenia, by wyglądała jak nowa. Nie potrzebujesz silnych środków

Po intensywnym użytkowaniu piekarnika zarówno ruszt, wewnętrzne części urządzenia, jak i blachy do pieczenia nadają się tylko do mycia. Zachowanie czystości akcesoriów kuchennych oraz urządzeń takich, jak piekarnik jest niezwykle ważne nie tylko dlatego, że wydłuża ich żywotność – po prostu kolejne przyszykowane przy ich pomocy potrawy są smaczniejsze. Podpowiadamy, jak usunąć lepkie osady, przypaleniznę i tłuste, rozlane plamy. Oto domowe sposoby na czystą blachę do pieczenia, zalśni nowością i będzie zawsze gotowa do ponownego użycia.

Jak wyczyścić blachę do pieczenia, by wyglądała jak nowa. Nie potrzebujesz silnych środków
Jak często trzeba czyścić blachę do pieczenia? Fot. nikirov/123rf.com

Spis treści:

Jak często trzeba czyścić blachę do pieczenia?

Prawidłowe użytkowanie akcesoriów kuchennych takich, jak blachy do pieczenia obejmuje m.in. ich regularne mycie. Jak często trzeba czyścić blachę do pieczenia? Ważne, aby usuwać ślady jedzenia po każdym użyciu – przyklejone resztki, tłuste ślady i zacieki nie tylko wyglądają bardzo nieestetycznie, lecz także są niczym innym, jak idealnym siedliskiem rozwoju bakterii. Dlatego producenci blach do pieczenia z nieprzywierającą powłoką zalecają ich mycie od razu po zdjęciu z powierzchni przygotowanego na niej jedzenia. 

Jednak mimo usilnych starań nie zawsze zdołasz zwykłą gąbką i płynem usunąć powstałych podczas pieczenia zabrudzeń takich, jak lepkie, słodkie ślady czy tłuste, rozlane plamy. Podobny problem może pojawić się na starszych blachach o zużytej powłoce ochronnej, które zwykle okrywasz papierem do pieczenia, ale tym razem tłuste rozpryski znalazły się pod jego warstwą i wymagają wyczyszczenia.

Jak myć blachy do pieczenia, nie sięgając po chemię, a wykorzystując jedynie to, co masz pod ręką? Nawet nagromadzone, wyschnięte zabrudzenia zdołasz usunąć domową metodą, jeśli tylko wiesz, jak się do tego zabrać.

Przeczytaj również: Palniki kuchenki gazowej będą czyściutkie bez szorowania. Podobnie jak ruszt

Domowe sposoby na czystą blachę do pieczenia

W przypadku blach przeznaczonych do wygodnego pieczenia ciast, ciastek, chlebów, bułek, rogalików i rozmaitych, niecodziennych wypieków, sposób czyszczenia jest niezwykle istotny. Nadmierne szorowanie czy użycie zbyt silnego środka chemicznego mogłoby zniszczyć powłokę zewnętrzną, a tym samym skrócić żywotność przydatnego akcesorium.

Od pewnego czasu, gdy chcę przywrócić blasze czystość oraz pozbyć się przypalenizny i tłustych plam, sięgam po domowy środek, który od kiedy pamiętam, zawsze miałam w kuchennych zasobach. To oczywiście soda oczyszczona. Robię z niej pastę, którą nakładam miękką gąbką na ubrudzoną powierzchnię i pozostawiam na ściśle określony czas, by rozpuściła wyschnięte osady.

blacha Piekąc bezpośrednio na blasze, ryzykujesz powstawaniem tłustych, trudnych do usunięcia zabrudzeń. Jednak są sposoby, które pozwolą ci szybko pozbyć się śladów po pieczeniu. Fot. igorartmd/123rf.com

Do przygotowania pasty z sody potrzebujesz:

  • gorącą, najlepiej przegotowaną chwilę wcześniej wodę – 1 szklankę do herbaty,
  • sodę oczyszczoną – ¼ szklanki do herbaty, czyli około 2-3 czubatych łyżek,
  • odrobinę płynu do mycia naczyń, który zwykle używasz – wystarczy łyżeczka.

Posyp proszkiem sodowym blachę, wcześniej wkładając ją do pustego zlewu. Następnie na blachę wylej odrobinę gorącej wody tak, jakbyś chciał zwilżyć całą białą warstwę powstałą na powierzchni blachy. Na to nakrop płynu do mycia naczyń i kolistymi ruchami rozprowadzaj półgęstą pastę miękką gąbką, łącząc w ten sposób składniki.

To najszybszy i skuteczny sposób pozbycia się tłustych śladów i przypalonych resztek z powierzchni blachy. Nie musisz specjalnie szorować akcesorium, wystarczy, że zostawisz ciepłą papkę z sody na ok. 40 minut na blasze, następnie raz jeszcze przetrzesz ją gąbką i całość spłuczesz gorącą wodą.

Analizując rozmaite domowe sposoby na czystą blachę do pieczenia, natknęłam się w sieci na informację o tym, jak świetnie na tłuste ślady działa połączenie sody oczyszczonej z nadtlenkiem wodoru, czyli po prostu z wodą utlenioną. Wystarczy, że na blachę wysypiesz sodę i zalejesz ją wodą utlenioną, mieszanina w ciągu kilku godzin powinna rozpuścić brud, który zniknie już po delikatnym przetarciu gąbką.

Niezależnie od metody, którą ostatecznie wybierzesz, pamiętaj, by po zabiegu raz jeszcze umyć blachę woda z płynem do mycia naczyń, by usunąć resztki składników aktywnych. Narzędzie wytrzyj do sucha i schowaj na swoje miejsce, czysta, pachnąca i gotowa będzie czekać na ponowne użycie.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Sprytny patent na czyszczenie gofrownicy i opiekacza. Resztki i tłuszcz znikną z każdego zakamarka

Nieprzyjemny zapach w lodówce. Domowe sposoby na odświeżenie lodówki

Domowe sposoby na plamy na obrusie. Pozbędziesz się ich bez chemii i niszczenia materiału

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.