Porady domowe

Nie wyrzucaj pestek z wiśni. Wykorzystasz je nie tylko w domu, ale i w ogrodzie

Prawdopodobnie każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że wiśnie z własnego drzewka smakują najlepiej na świecie. Chętnie przyrządzamy z nich domowe przetwory czy pyszne wypieki. Podczas gotowania z wiśni usuwamy pestki, które traktujemy jak zwykły odpad. Tymczasem okazuje się, że mają one cenne właściwości oraz ciekawe zastosowania – zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Naprawdę nie warto się ich pozbywać! Dowiedz się, jak wykorzystać pestki z wiśni oraz jakie przyniesie to korzyści.

Nie wyrzucaj pestek z wiśni. Wykorzystasz je nie tylko w domu, ale i w ogrodzie
Pestki wiśni mają cenne właściwości i wiele zastosowań. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Jakie właściwości mają pestki wiśni?

Surowiec ten jest od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej. Nie bez powodu. Pestki wiśni mają dobroczynne właściwości, spośród których na uwagę zasługuje przede wszystkim zdolność do magazynowania ciepła. Po rozgrzaniu powoli wyrównują temperaturę, oddając ciepło otoczeniu. Schłodzone również pozostają zimne przez dłuższy czas. Termoregulacyjne właściwości pestek wiśni wykorzystywane są do łagodzenia dolegliwości bólowych. Surowiec ten doskonale nadaje się do przygotowania okładów rozgrzewających lub schładzających ciało, ponieważ stopniowo uwalnia temperaturę, dzięki czemu nie wywołuje szoku termicznego.

Warto wiedzieć, że pestki wiśni zawierają amigdalinę w wysokim stężeniu (podobnie jak pestki moreli czy czereśni). Substancja ta w organizmie ludzkim przekształca się do cyjanowodoru, który powoduje silne zatrucia. Jedzenie dużych ilości pestek wiśni jest przeciwwskazane. Jeśli wykorzystujemy je do przyrządzania przetworów, powinniśmy spożywać te wyroby w minimalnej ilości i jedynie od czasu do czasu.

Przeczytaj również: Cięcie wiśni po zbiorach. Dlaczego ten zabieg jest ważny?

3 najciekawsze sposoby wykorzystania pestek z wiśni

  • Termofor z pestek wiśni

Jedną z najbardziej interesujących metod na to, jak wykorzystać pestki z wiśni, jest samodzielne przygotowanie naturalnego termoforu. Wypełniony drobnymi kuleczkami woreczek jest wygodny w użytkowaniu i zdecydowanie bezpieczniejszy niż powszechnie dostępne gumowe pokrowce na gorącą wodę. Termofor z pestkami wiśni jest polecany szczególnie dla dzieci cierpiących na kolki. Sprawdzi się także u dorosłych, łagodząc bóle miesiączkowe, mięśniowe oraz stawowe. Mogą stosować go również osoby mające problem z rozgrzaniem stóp czy dłoni. Zimne okłady z pestek wiśni pomogą w przypadku obrzęków lub ukąszeń owadów.

Aby przygotować termofor, pestki wydrylowane z 2 kg owoców należy starannie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie rozłożyć je na gazecie lub ręczniku C w przewiewnym miejscu i zostawić na kilka dni, aż surowiec całkowicie się wysuszy. Jeśli zależy nam na czasie, pestki włóżmy do suszarki elektrycznej o temperaturze 60° C na 1-2 godziny. Materiał należy przesypać do woreczka i szczelnie zawiązać. Termofor można rozgrzać na różne sposoby. Możemy położyć go na ciepłym kaloryferze na ok. 30 min, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100° C na ok. 15 min lub wstawić do mikrofalówki na 1-2 minuty.

  • Pestkówka, czyli nalewka z pestek wiśni

Ta nietypowa nalewka jest doceniania szczególnie przez wielbicieli goryczkowych posmaków i migdałowych aromatów. Przypominamy jednak, że powinniśmy zachować umiar w spożywaniu trunków z dodatkiem pestek wiśni. Aby przygotować pestkówkę, 1 kg wiśni należy starannie umyć i oczyścić z ogonków. Następnie wydrylować 800 g owoców, zaś resztę zostawić z pestkami. Całość przełożyć do słoja o pojemności 5 l.

Do 1 l wody dodać 1 kg cukru, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić. Przygotowanym syropem zalać wiśnie w słoju, po czym naczynie zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 1 dzień. Po tym czasie dolać 1 l spirytusu i dokładnie wymieszać. Nalewkę zakręcić i wstawić na 2 tygodnie do piwnicy. Przed podaniem przecedzić przez gęste sito.

  • Drzewko wiśniowe z pestki

Nie każdy wie, że pestki wiśni możemy wykorzystać do samodzielnego wyhodowania własnego drzewa. Surowiec najpierw należy jednak odpowiednio przygotować. Garść oczyszczonych pestek wiśni zalewamy ciepłą wodą i odstawić na 5 min. Część kuleczek wypłynie – tych należy się pozbyć, a resztę przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Następnie pestki trzeba wyjąć i zostawić na ok. 30 min. Po tym czasie umieszczamy je w donicy z podłożem, przysypujemy odrobiną ziemi i systematycznie nawadniamy. Kiełkujące pestki przesadzamy do dużych pojemników, pielęgnujemy, aż osiągną wysokość 30 cm, po czym wiosną sadzimy w ogrodzie. Własne drzewka zaczną owocować dopiero po kilku latach.

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również:

Krochmal - jak zrobić w domu? Przyda się nie tylko przy praniu firanek i obrusów. Do czego stosować krochmal?

Jak wyczyścić pralkę? Zastosuj domowe metody, żeby nie płacić fachowcom za naprawę

"Ekologicznie": Od trzonka do korzonka na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.