Spis treści:
- Jaka wędzarnia jest najlepsza?
- Rodzaje wędzarni
- Na co zwrócić uwagę podczas kupowania wędzarni?
- Ile kosztuje wędzarnia?
Jaka wędzarnia jest najlepsza?
Własna wędzarnia to doskonały sposób na samodzielne wyprodukowanie aromatycznych wędlin. Wiele osób decyduje się na tego typu rozwiązanie z uwagi na to, że własnoręcznie zrobione wyroby wędliniarskie charakteryzują się unikalnym smakiem. Najpierw jednak należy zaopatrzyć się w odpowiedniego rodzaju sprzęt. Dobrej jakości wędzarnia pozwoli na produkcję smacznych wędlin czy wędzonych ryb, którymi będzie można zajadać się w trakcie świąt i nie tylko.
Jaka wędzarnia jest najlepsza? Okazuje się, że wszystko zależy od tego, w którym konkretnie miejscu będzie usytuowana. Do ogrodu najlepiej nada się wędzarnia murowana, stalowa lub drewniana. Odpowiednio wkomponowana w przestrzeń konstrukcja stanie się również oryginalnym elementem wystroju. Można również zakupić nieco mniejszy model elektryczny, który odnajdzie się na tarasie. Ze względu na mniejsze wymiary, nada się on również na balkon.
Z jakiego materiału jest najlepsza wędzarnia? Dobrym pomysłem jest wybór wędzarni stalowej, która charakteryzuje się trwałością wykonania oraz doskonałą szczelnością, a co za tym idzie – świetną izolacją. Tego rodzaju modele można obsługiwać w komfortowy sposób, a ponadto są łatwe w czyszczeniu.
Koszty zakupu wędzarni różnią się w zależności od konkretnego modelu. Fot.123RF.com
Rodzaje wędzarni
Wybierając wędzarnię, warto zwrócić uwagę na poszczególne rodzaje tego typu sprzętu. Możemy wyróżnić między innymi modele gazowe, elektryczne oraz węglowe.
Prawdopodobnie najczęściej wybieranym typem wędzarni, jest wędzarnia elektryczna. Konstrukcja wyposażona jest w generator dymu, który napędzany energią elektryczną, spala wiórki wędzarnicze i w ten sposób wytwarza dym niezbędny do wędzenia specjałów takich jak mięso czy ryby. Tego rodzaju wędzarnie są proste w obsłudze i dość łatwe w konserwacji. Jednak warto pamiętać, że modele elektryczne nierzadko mogą być droższe.
Warto również zwrócić uwagę na wędzarnie gazowe. Napędzane są za pomocą butli z gazem. Podobnie jak wędzarnie elektryczne, są dość łatwe w obsłudze i zapewniają stabilną temperaturę wędzenia. Niestety, zakup wędzarni gazowej często wiąże się z koniecznością wydania sporej sumy pieniędzy.
Wędzarnia węglowa to rodzaj wędzarni najczęściej wybierany przez osoby nieco bardziej zaznajomione ze sztuką wędzenia. Ich obsługa nie jest łatwa – cały czas trzeba bowiem kontrolować temperaturę oraz ilość węgla drzewnego. Konstrukcja jest również o wiele bardziej skomplikowana w konserwacji. Jeśli chodzi o plusy, to największą zaletą wędzarni węglowej jest satysfakcja z wędzenia oraz spełnienie w kultywowaniu tradycji.
Sprawdź przepis: Wędliny świąteczne wykonane w domowych warunkach
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania wędzarni?
Podczas wybierania wędzarni należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. W szczególności ważne jest, by kupowany sprzęt posiadał specjalny atest pozwalający na kontakt z żywnością. Istotna jest także pojemność konstrukcji. W przypadku sporadycznego wędzenia dla własnych potrzeb wystarczą modele o pojemności około 70 litrów. Jeżeli chce się wędzić znacznie częściej i więcej, to wówczas można wybrać sprzęt o pojemności 150 litrów lub więcej.
Dobrze również pamiętać o tym, że wybierając wędzarnie na balkon, lepiej jest wybrać sprzęt, który nie generuje ognia (taki jak wędzarnie elektryczne). Warto jednak mieć na względzie to, że dym z wędzarni może przeszkadzać niektórym sąsiadom. W takiej sytuacji zawsze warto się dogadać jeszcze przed rozpoczęciem wędzenia, by uniknąć ewentualnych nieprzyjemności.
Ile kosztuje wędzarnia?
Koszty zakupu wędzarni różnią się w zależności od konkretnego modelu. Niewielkie modele elektryczne można kupić już za 300-400 zł. Duże konstrukcje umieszczane w ogrodach i na tarasach są zdecydowanie droższe. Ich cena oscyluje w okolicach 2000-3000 zł.
Wędzarnie węglowe można z kolei kupić za około 800-1200 zł. Nieco mniejsze modele kosztują 400-600 zł. Najdroższe są wędzarnie gazowe. Ich cena najczęściej przekracza 4000 zł.
Entuzjaści wędzonek powinni zdecydowanie rozważyć zakup własnej wędzarni. Wędliny przyrządzane we własnym zakresie często smakują o niebo lepiej niż te ze sklepu. Samodzielnie uwędzone rarytasy zrobią prawdziwą furorę przy świątecznym stole.
Źródła: deccoria.pl; borniak.pl.
Przeczytaj też:
Jak zrobić wędzarnię ogrodową krok po kroku? Czy na budowę wędzarni trzeba mieć pozwolenie?
Jakie drewno do wędzenia? Wybierz rodzaj drewna, które nada domowym wyrobom smak
Grillo-wędzarnia - czy grill ogrodowy z wędzarnią to dobre rozwiązanie