Z artykułu dowiesz się:
Wczesne odmiany jabłoni — charakterystyka
Soczyste jabłka, przystrojone w piękne, głębokie kolory, zwiastują nadejście jesieni. Jeśli jednak co roku nie możesz się ich doczekać, posadź w swoim ogrodzie letnie odmiany jabłoni. O jakie drzewa chodzi? Letnimi czy też wczesnymi odmianami jabłoni nazywa się te, których okres owocowania przypada latem. Czasem jest to jeszcze połowa lipca, w przypadku innych drzew natomiast sierpień. Niektóre jabłonie tych odmian mają bardzo wczesny czas kwitnienia, przez co nierzadko są narażone na działanie wiosennych przymrozków.
Poniżej zostały przedstawione najciekawsze wczesne odmiany jabłoni, które możesz śmiało wprowadzić do swojego ogrodu.
- 1. Jabłoń Piros
Ta odmiana okazuje się jedną z najpopularniejszych spośród tych, które owocują latem. W naszym kraju zaczęto ją uprawiać w latach osiemdziesiątych XX wieku. Jabłoń Piros to drzewo charakteryzujące się sztywnymi konarami oraz luźną koroną. Łatwo je formować, a jego wzrost szacuje się na średnio silny (musisz pamiętać, że drzewo rośnie wolniej w czasie, gdy wydaje owoce). Zaletą jabłoni Piros jest wysoka odporność na mróz, a także na choroby, takie jak mączniak czy parch. Jest jednak wrażliwa na zarazę ogniową, która stanowi zagrożenie szczególnie po gradobiciach. Jest idealną odmianą do uprawy amatorskiej. Drzewa będą rosnąć i na żyznej ziemi, i na tej nieco mniej zasobnej. Lubią słońce oraz glebę o lekko kwaśnym pH.
Jabłoń owocuje na początku sierpnia, chociaż zdarza się, że proces zaczyna się już z końcem lipca. Owoce tej odmiany są raczej niewielkie. Jabłko Piros ma zieloną skórkę z wyraźnie zaznaczonym, czerwonym rumieńcem. Jest soczyste i kruche, słodko-kwaśne, doskonale sprawdza się jako jabłko deserowe. Warto je także wykorzystać przy wypiekach. Zbiory tej odmiany można przeprowadzać dwa bądź trzy razy. Owoce nie nadają się do dłuższego przechowywania w warunkach domowych, ponieważ z czasem zaczynają się rozsypywać.
Jabłonie Piros owocują w sierpniu, a ich jabłka są zielone z czerwonym rumieńcem. Fot. 123RF/PICSEL
- 2. Jabłoń Papierówka
Inną, także bardzo znaną letnią odmianą jabłoni jest Papierówka, znana również pod nazwą „Oliwka żółta”. Okazuje się jednocześnie jednym z najwcześniej owocujących drzew tego gatunku, ponieważ owoce pojawiają się na nim już w lipcu i sierpniu. Plony są obfite, a okres owocowania następuje szybko. Papierówki to nieduże drzewka o rozłożystej, delikatnie prześwietlonej koronie. Jeśli szukasz odmiany jabłoni, która jednocześnie udekoruje Twój ogród, warto ją rozważyć. Na pewno przyciągnie wzrok zarówno w czasie kwitnienia (kwiaty mają jasnożółty kolor), jak i owocowania. Nie wymaga też szczególnej opieki, ponieważ wyjątkowo dobrze rośnie oraz jest dość odporna na mączniaka i parch. Charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, choć jeśli gleba będzie wyjątkowo żyzna, stanie się on bardziej intensywny.
W porównaniu do owoców odmiany Piros, jabłko Papierówki jest zazwyczaj większe. Zwykle określa się je jako owoc średniej wielkości, chociaż w przypadku wzrostu na żyznej glebie, jabłka przyjmują większe rozmiary. Ich skórka ma jasnozielony kolor, a kiedy osiągną pełną dojrzałość, staje się żółto-limonkowe. Mają okrągło stożkowaty kształt, a miąższ owocu w miarę dojrzewania zyskuje na delikatności. Typowy dla jabłka Papierówki jest jego lekko kwaskowaty smak, który sprawia, że okazuje się bardzo orzeźwiające. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast, przetworów i kompotów, choć można je też potraktować jako deser.
Papierówki są jasnozielone i idealnie nadają się do wypieków. Fot. 123RF/PICSEL
- 3. Jabłoń Antonówka Półtorafuntowa
Przeglądając wczesne odmiany jabłoni, warto zwrócić uwagę także na Antonówkę Półtorafuntową. To wyjątkowo stara odmiana pochodząca z Rosji. Często nazywa się ją Antonówką Śmietankową lub Masłową. Jako drzewo owocowe, wyróżnia się bardzo silnym wzrostem. Tworzy okazałą koronę o kulistym kształcie, a podczas wzrostu nie wykrzywia pnia, jak ma to miejsce w przypadku jej bliskiej krewnej, Antonówki Zwykłej. Jej rozwojowi sprzyja słoneczne stanowisko i urodzajna gleba, choć radzi sobie także na mniej żyznym podłożu. Ma wysoką odporność na choroby, atakujące jabłonie, niestraszny jej także mróz. Jej owocowanie zaczyna się z końcem sierpnia. Wtedy rozpoczynają się zbiory, mogą one jednak trwać aż do końca września, z uwagi na to, że jabłka nie dojrzewają równomiernie.
Owoce Antonówki Półtorafuntowej są wyjątkowo okazałe (pojedyncze jabłko waży nawet do 600 gram). Trudno określić ich kształt, ponieważ okazuje się on bardzo nieregularny. Jabłka Antonówki Śmietankowej pokrywa wyjątkowo cienka skórka o jasnożółtej, prawie białej barwie. Miąższ jest biały i nieco mniej kwaśny, niż w przypadku owoców Antonówki Zwykłej. Jabłka tej odmiany są po prostu stworzone do przygotowywania różnego rodzaju przecierów, kompotów, wytwarzania suszu czy wypieków.
Przeczytaj również: Co można sadzić pod drzewami owocowymi? Lista polecanych gatunków
Antonówki idealnie nadają się na przetwory. Fot. 123RF/PICSEL
- 4. Ananas Berżenicki
Ta wyjątkowo rozłożysta jabłoń samopylna zalicza się do jednych z najstarszych odmian letnich. Obecnie najczęściej wybiera się ją do upraw amatorskich. Drzewo notuje bardzo silny wzrost i osiąga do pięciu metrów wysokości. Jego korona nie należy do zbyt gęstych, a konary, mocno zrośnięte z pniem, nie łamią się pod naporem owoców. Te pojawiają się na początku sierpnia i muszą zostać szybko zebrane, ponieważ gdy dojrzeją, prędko spadną na ziemię. Drzewo zdradza wysoką mrozoodporność i raczej nie ulega chorobom jabłoni.
Jabłka Ananasa Berżenickiego są duże i kształtne. Wyróżnia je błyszcząca, żółta skórka, którą pokrywa nieznacznie rozmyty, różowawy rumieniec. Miąższ tych owoców okazuje się kruchy, a zarazem średnio soczysty. Najczęściej jabłka tej odmiany wykorzystuje się do tworzenia przetworów i soków, choć można je także zjeść na deser. Po zbiorze mogą być jednak przechowywane tylko przez wrzesień, ponieważ nie są zbyt trwałe.
Przeczytaj również: Terminarz oprysków drzew owocowych. Niezawodne metody
Jabłka Ananasa Berżenickiego mają żółtą skórkę z czerwonym rumieńcem. Nadają się na soki i przetwory. Fot. Pexels
- 5. Jabłoń Sunrise
We wczesnym okresie owocują rozmaite jabłonie. Odmiany popularne, takie jak te wymienione powyżej, są znane prawie każdemu. Tymczasem warto przyjrzeć się również tym mniej popularnym, jak chociażby Sunrise, która zasługuje na uwagę przez wzgląd na dużą smakowitość owoców. Jej okres owocowania przypada dość późno jak na letnią odmianę – od połowy sierpnia. Drzewa mają raczej słaby wzrost, a ich korona odznacza się średnim zagęszczeniem. Warto zauważyć, że jabłoń Sunrise jest bardzo podatna na formowanie, co sprawi, że dobrze zaprezentuje się w każdym ogrodzie. Owocuje regularnie i wykazuje sporą odporność na mróz. Raczej nie cierpi na mączniaka, jednak niestety łatwo ulega parchowi jabłoni.
Owoce jabłoni Sunrise są duże, o zielonożółtej skórce, którą w dużej części pokrywa intensywny, czerwony rumieniec. Jabłka tej odmiany są bardzo chrupiące, a ich miąższ niezwykle soczysty. Ze względu na twardość i słodki smak, z delikatną nutką kwasowości, najlepiej jeść je w formie przekąski.
Przeczytaj również: Kiedy przycinać drzewka owocowe?
Przycinanie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki któremu drzewka obficie owocują. Fot. 123RF/PICSEL, Unsplash