Spis treści:
- W jakich warunkach rozwija się brunatna plamistość liści?
- Brunatna plamistość liści pomidora – zapobieganie
- Żółte liście pomidorów – jak opryskiwać rośliny?
- Żółte liście pomidorów – zwalczanie
- Grzyby powodujące żółte plamy na liściach pomidorów
- Czym skutkuje brunatna plamistość liści?
Brunatna plamistość liści – charakterystyka
Brunatna plamistość liści to choroba powodowana przez grzyby Cladosporium fulvum. Często znajduje się on w podłożu, a nawet na konstrukcji tuneli foliowych, w których rosną pomidory. Początkowo choroba atakuje tylko liście, jednak z czasem dotyka całej rośliny i szybko przenosi się pomiędzy poszczególnymi krzewami. W późnych fazach choroby atakuje ona również kwiaty, uniemożliwiając wydawanie owoców. Jeśli na krzaczku znajdują się już owoce, zazwyczaj rzadko dojrzewają.
Brunatna plamistość liści pomidora jest problemem przewlekłym. Gdy grzyby pojawią się w szklarni, ich całkowite pozbycie się bywa bardzo trudne i często trwa latami. Schorzenie to jest niebezpieczne ze względu na fakt, że zahamowuje fotosyntezę. Brunatna plamistość prowadzi więc do znacznego zmniejszenia plonów, a jednocześnie może zakazić inne rośliny uprawne. Z tego powodu warto walczyć z nią od razu po zauważeniu pierwszych objawów.
Brunatna plamistość liści pomidora – objawy
Brunatna plamistość objawia się poprzez zmianę koloru liści. Zazwyczaj wszystko rozpoczyna się od samego dołu rośliny, a z czasem choroba dociera aż do samego wierzchołka. Na początku plamy na liściach są żółte i mierzą około centymetr. W późniejszym czasie stają się brunatne, rozprzestrzeniając się na całą roślinę. Po odwróceniu liścia można zauważyć charakterystyczny, szary nalot. Niekiedy jest on także fioletowy lub brunatny. Zaatakowane liście szybko umierają i usychają.
Żółte liście pomidorów mogą być również objawem wielu innych chorób. Różnice pojawiają się dopiero w sytuacji, gdy zaczynają one ciemnieć, a na ich dolnej części pojawia się szarawy nalot. Jest on zarodnikami grzybów, które powodują tak szybkie rozprzestrzenianie się choroby.
Na porażonych krzakach można zaobserwować zielone pomidory, które nie są w stanie dojrzeć. Fot.123RF.com
Żółte plamy na liściach pomidorów z czasem zamieniają się w brunatne przebarwienia, ale choroba ta nie dotyka ogonków liściowych, łodyg i owoców. Z tego powodu często na porażonych krzakach można zaobserwować zielone pomidory, które nie są w stanie dojrzeć.
W jakich warunkach rozwija się brunatna plamistość liści?
Optymalne warunki do rozwoju choroby to wilgotność powyżej 85%. Po około dziesięciu dniach od zakażenia pojawiają się zarodniki, które stopniowo obejmują całą roślinę. Rozwijaniu się tego schorzenia sprzyja również temperatura powyżej 15 stopni Celsjusza. Co ciekawe, w bardzo upalne dni, przy intensywnych promieniach słonecznych grzyb przestaje się rozwijać. Im większa temperatura, tym mniejsza wilgotność jest potrzebna do rozpoczęcia rozmnażania się Cladosporium fulvum. Natomiast przy temperaturze 32 stopni Celsjusza lub wilgotności na poziomie 65% choroba nie postępuje.
Brunatna plamistość liści pomidora – zapobieganie
Istnieje kilka sposobów na zapobieganie chorobie. Warto pamiętać o tym, by czyścić wszelkie narzędzia ogrodowe odpowiednimi środkami odkażającymi. W ten sposób infekcje nie przenoszą się pomiędzy roślinami. Mowa tu zarówno o takich narzędziach, jak sekatory, jak i o samych doniczkach.
Drugim sposobem jest odpowiedni sposób podlewania. Brunatna plamistość liści pomidora najlepiej rozwija się w przypadku wysokiej wilgotności. Warto więc lać wodę wyłącznie na glebę, nie mocząc rośliny. Dobrym pomysłem okazuje się również zachowanie odstępów pomiędzy kolejnymi krzakami pomidora.
Oprócz wspomnianych metod należy stosować poniższe praktyki:
- wietrzenie szklarni i tuneli – pozwala ono na zmniejszenie ilości wilgoci pod folią,
- stosowanie płodozmianu – co roku należy uprawiać inne rośliny, najlepiej pomidory na przemian z gatunkami odpornymi na brunatną plamistość liści,
- regularne odkażanie podłoża – warto regularnie stosować środki przeciwgrzybicze prewencyjnie.
Dobrym pomysłem jest również wybieranie tych odmian pomidorów, które są odporne na występowanie choroby. Brunatna plamistość liści pojawia się nieco rzadziej np. w przypadku pomidorków koktajlowych. Warto sprawdzić predyspozycje konkretnego gatunku odpowiednio wcześnie, jeszcze przed zdecydowaniem się na jego wysianie w ogrodzie.
Żółte liście pomidorów – jak opryskiwać rośliny?
Rośliny trzeba opryskiwać już po zauważeniu pierwszych objawów brunatnej plamistości liści. Należy robić to co około 7-10 dni, z wykorzystaniem specjalnych fungicydów. Środki te zazwyczaj zawierają chlorotalonil lub tiofanat metylowy. Pomidory należy opryskiwać przez kolejne miesiące. Dopiero na około trzy tygodnie przed planowanym zakończeniem uprawy można zrezygnować ze stosowania środków na grzyby. Do opryskiwania najlepiej wykorzystywać specjalne pojemniki i rozcieńczać preparat zgodnie z zaleceniami producenta. Każdy środek może mieć bowiem zupełnie inne stężenie.
Żółte liście pomidorów – zwalczanie
Brunatna plamistość liści pomidora jest spowodowana działaniem grzybów. Z tego powodu po zauważeniu problemu należy zastosować specjalne środki grzybobójcze.
Zwalczanie żółtych liści pomidorów powinno wyglądać w następujący sposób:
- Usuń porażone liście od razu po zauważeniu żółtych plam.
- Zastosuj oprysk pomidorów specjalnymi środkami stworzonymi z myślą o walce z grzybami.
- Zdezynfekuj wszystkie narzędzia i elementy konstrukcyjne znajdujące się w szklarni.
- Wyrzuć rękawiczki stosowane do pielęgnacji zakażonych pomidorów.
Grzyby powodujące żółte plamy na liściach pomidorów
Grzyby odpowiedzialne za pojawianie się żółtych plam na liściach pomidorów są bardzo odporne na działanie różnych czynników. Mogą one przetrwać intensywny mróz i suszę. Zwykle zimują w resztkach roślin, podłożu, a nawet na palikach i sznurach wykorzystywanych do wiązania krzaków pomidorów. Często grzyby są w stanie przetrwać nawet kilka lat. Z tego powodu po wystąpieniu problemu należy natychmiast wdrożyć działania, które pozwolą na ich całkowite wyeliminowanie. W innych przypadkach problem będzie pojawiać się co roku.
Czym skutkuje brunatna plamistość liści?
Brunatna plamistość liści hamuje fotosyntezę, dlatego roślina nie może wzrastać, a owoce – dojrzewać. Na wczesnych etapach wzrostu krzewu często dochodzi do zaatakowania kwiatów, dlatego pomidory nie są w stanie zupełnie się zawiązać. Jeśli jednak zdążą się wykształcić, prawdopodobnie po zaatakowaniu liści nie będą mogły dojrzeć. Na samych owocach zwykle nie widać przebarwień spowodowanych chorobą.
Kontakt z roślinami zakażonymi brunatną plamistością liści może powodować poważne alergie. Zarodniki trafiają bowiem do układu oddechowego, co skutkuje katarem, łzawieniem czy kichaniem. Kontakt przez skórę jest znacznie mniej drastyczny w skutkach. Z tego powodu podczas pracy z zaatakowanymi pomidorami należy zachować wszelkie względy bezpieczeństwa. Warto reagować, gdy pojawiają się żółte liście pomidorów, ale nie doszło jeszcze do rozrośnięcia plam z zarodnikami.
Przeczytaj również: Te choroby najczęściej atakują pomidory. Jak je zwalczyć?
Pomidory często atakowane są przez choroby grzybowe Fot. 123RF/PICSEL