Spis treści:
Co wpływa na smak pomidorów?
Każdy ogrodnik chętnie przyzna, że nic nie dorówna smakowi pomidorów zerwanych z własnego krzaczka. Kojarzące się z dzieciństwem, stanowiące kwintesencję lata owoce to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Plony z własnej uprawy niewątpliwie są smakowite, wielu ogrodnikom zależy jednak na tym, aby były jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne. Na smak pomidorów wpływa kilka czynników i nad większością z nich mamy kontrolę. Oto najważniejsze:
- Odmiana – poszczególne odmiany pomidorów wytwarzają owoce o mniej lub bardziej słodkim smaku, co wynika z różnicy w zawartości cukrów oraz kwasów organicznych. Za jedne z najsłodszych odmian uznawane są pomidory Black Cherry, Malinowy Olbrzym, Rodeo czy Bawole Serce;
- Moment sadzenia i zbioru – pomidory powinniśmy sadzić jak najwcześniej, o ile pozwolą nam na to warunki pogodowe. Wydłużając sezon wegetacyjny, możemy poprawić smak owoców. Najlepiej, jeśli pozwolimy im spokojnie zarumienić się na krzaczkach. Pomidory zrywane przedwcześnie, które kładziemy na parapecie, by dojrzewały, są często mniej słodkie niż te, które pozostawały do końca na gronie;
- Żyzność gleby – warunki glebowe mają ogromny wpływ na smak pomidorów. Ponieważ są to żarłoczne rośliny, potrzebują zasobnego podłoża, które jest bogate w składniki odżywcze. Ważne jest zarówno odpowiednie przygotowanie gleby pod uprawę, jak i dokarmianie krzaczków przez cały sezon. W tym celu możemy wykorzystywać gotowe nawozy do pomidorów, drożdże, odżywkę ze skórek bananów, gnojówki lub kompost;
- Podlewanie – zbyt często nawadniane pomidory stają się wodniste i mniej słodkie. Niedostatek wody również pogarsza walory smakowe owoców, dlatego warto przestrzegać zasad prawidłowego podlewania krzaczków;
- Pogoda – to czynnik, który w dużej mierze wpływa na smak pomidorów. Jeśli brakuje słońca, jest chłodno i opady są bardzo częste, owoce będą mniej słodkie. Długotrwałe upały także mają negatywny wpływ na jakość plonów.
Na smak pomidorów wpływają m.in. warunki uprawy. Fot. askoldsb/123RF.com
Przeczytaj również: Rekordowe zbiory ogórków gruntowych. Poznaj sekret starego ogrodnika
Co zrobić, żeby pomidory były słodsze?
Smak pomidorów zależy ich składu chemicznego. Odpowiednie zbilansowanie zawartych w nich cukrów oraz kwasów organicznych jest w dużej mierze cechą odmianową, choć niebagatelny wpływ na nie mają również warunki uprawy, techniki pielęgnacyjne i pogoda. Warto też wspomnieć, że choroby i szkodniki mogą wpłynąć na pogorszenie walorów smakowych owoców, dlatego bardzo ważna jest stała obserwacja roślin, wykonywanie ochronnych oprysków oraz zwalczanie problemów od razu, gdy tylko je zauważymy.
Jeśli chcemy, aby pomidory były doskonałe w smaku, musimy zadbać o wszystkie wymienione wyżej czynniki. Oczywiście nie mamy wpływu na pogodę, ale uprawa pod osłonami pomoże w stworzeniu możliwie jak najlepszych warunków temperaturowych tych ciepłolubnym roślinom. Co jeszcze możemy zrobić, żeby pomidory były słodsze? Warto zastosować dziecinnie prosty trik.
Jeśli chcemy zbierać słodziutkie pomidory, rozsypmy wokół każdego krzaczka 4 łyżki sody oczyszczonej i powtarzajmy ten zabieg co miesiąc aż do zakończenia zbiorów. Zamiast kuchennego produktu możemy wykorzystać sól Epsom (gorzką), z której robimy roztwór (1 łyżeczka takiej soli na 1 l wody). Otrzymanym płynem podlewamy krzaczki co kilka tygodni, dzięki czemu pomidory staną się słodsze.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku. Metoda, która podbija ogrody
Po tej odżywce marchew nigdy nie pęka, jest zdrowa i twarda. Stosuj co 2-3 tygodnie
Czym nawozić pomidory w lipcu? Stosuj zamiennie te odżywki, będzie dużo zdrowych owoców