Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Co wpływa na smak pomidorów z ogrodu? Prosty zabieg na słodsze owoce

Pomidory z naszych ogrodów smakują zupełnie inaczej niż te, które kupujemy w marketach. Własne owoce zdecydowanie górują nad sklepowymi, wiele osób zastanawia się jednak, jak sprawić, aby były jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne. Co wpływa na smak pomidorów? Jak poprawić ich walory w łatwy sposób? Podpowiadamy, co zrobić, żeby pomidory były słodsze.

Co wpływa na smak pomidorów z ogrodu? Prosty zabieg na słodsze owoce
Podpowiadamy, co zrobić, żeby pomidory były słodsze. Fot. swkunst/123RF.com

Spis treści:

Co wpływa na smak pomidorów?

Każdy ogrodnik chętnie przyzna, że nic nie dorówna smakowi pomidorów zerwanych z własnego krzaczka. Kojarzące się z dzieciństwem, stanowiące kwintesencję lata owoce to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Plony z własnej uprawy niewątpliwie są smakowite, wielu ogrodnikom zależy jednak na tym, aby były jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne. Na smak pomidorów wpływa kilka czynników i nad większością z nich mamy kontrolę. Oto najważniejsze:

  • Odmiana – poszczególne odmiany pomidorów wytwarzają owoce o mniej lub bardziej słodkim smaku, co wynika z różnicy w zawartości cukrów oraz kwasów organicznych. Za jedne z najsłodszych odmian uznawane są pomidory Black Cherry, Malinowy Olbrzym, Rodeo czy Bawole Serce;

  • Moment sadzenia i zbioru – pomidory powinniśmy sadzić jak najwcześniej, o ile pozwolą nam na to warunki pogodowe. Wydłużając sezon wegetacyjny, możemy poprawić smak owoców. Najlepiej, jeśli pozwolimy im spokojnie zarumienić się na krzaczkach. Pomidory zrywane przedwcześnie, które kładziemy na parapecie, by dojrzewały, są często mniej słodkie niż te, które pozostawały do końca na gronie;

  • Żyzność gleby – warunki glebowe mają ogromny wpływ na smak pomidorów. Ponieważ są to żarłoczne rośliny, potrzebują zasobnego podłoża, które jest bogate w składniki odżywcze. Ważne jest zarówno odpowiednie przygotowanie gleby pod uprawę, jak i dokarmianie krzaczków przez cały sezon. W tym celu możemy wykorzystywać gotowe nawozy do pomidorów, drożdże, odżywkę ze skórek bananów, gnojówki lub kompost;

  • Podlewanie – zbyt często nawadniane pomidory stają się wodniste i mniej słodkie. Niedostatek wody również pogarsza walory smakowe owoców, dlatego warto przestrzegać zasad prawidłowego podlewania krzaczków;

  • Pogoda – to czynnik, który w dużej mierze wpływa na smak pomidorów. Jeśli brakuje słońca, jest chłodno i opady są bardzo częste, owoce będą mniej słodkie. Długotrwałe upały także mają negatywny wpływ na jakość plonów.

Na smak pomidorów wpływają m.in. warunki uprawy. Na smak pomidorów wpływają m.in. warunki uprawy. Fot. askoldsb/123RF.com

Przeczytaj również: Rekordowe zbiory ogórków gruntowych. Poznaj sekret starego ogrodnika

Co zrobić, żeby pomidory były słodsze?

Smak pomidorów zależy ich składu chemicznego. Odpowiednie zbilansowanie zawartych w nich cukrów oraz kwasów organicznych jest w dużej mierze cechą odmianową, choć niebagatelny wpływ na nie mają również warunki uprawy, techniki pielęgnacyjne i pogoda. Warto też wspomnieć, że choroby i szkodniki mogą wpłynąć na pogorszenie walorów smakowych owoców, dlatego bardzo ważna jest stała obserwacja roślin, wykonywanie ochronnych oprysków oraz zwalczanie problemów od razu, gdy tylko je zauważymy.

Jeśli chcemy, aby pomidory były doskonałe w smaku, musimy zadbać o wszystkie wymienione wyżej czynniki. Oczywiście nie mamy wpływu na pogodę, ale uprawa pod osłonami pomoże w stworzeniu możliwie jak najlepszych warunków temperaturowych tych ciepłolubnym roślinom. Co jeszcze możemy zrobić, żeby pomidory były słodsze? Warto zastosować dziecinnie prosty trik.

Jeśli chcemy zbierać słodziutkie pomidory, rozsypmy wokół każdego krzaczka 4 łyżki sody oczyszczonej i powtarzajmy ten zabieg co miesiąc aż do zakończenia zbiorów. Zamiast kuchennego produktu możemy wykorzystać sól Epsom (gorzką), z której robimy roztwór (1 łyżeczka takiej soli na 1 l wody). Otrzymanym płynem podlewamy krzaczki co kilka tygodni, dzięki czemu pomidory staną się słodsze.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku. Metoda, która podbija ogrody

Po tej odżywce marchew nigdy nie pęka, jest zdrowa i twarda. Stosuj co 2-3 tygodnie

Czym nawozić pomidory w lipcu? Stosuj zamiennie te odżywki, będzie dużo zdrowych owoców

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.