Porady ogrodnicze

Co zrobić, żeby seler urósł duży? Uprawa, pielęgnacja i zbiory selera

Seler korzeniowy to popularne warzywo, kojarzone głównie jako składnik włoszczyzny. Nie musi jednak koniecznie trafiać do zup, ponieważ można go spożywać także w formie pieczonej, duszonej, a nawet na surowo. Uprawa selera uchodzi za raczej wymagającą, jednak istnieją sposoby na to, by warzywo urosło dorodne i smaczne. Co zrobić, żeby seler był duży i kiedy najlepiej rozpocząć zbiory? Podpowiadamy.

Co zrobić, żeby seler urósł duży? Uprawa, pielęgnacja i zbiory selera
Zobacz, co zrobić, aby seler był duży. Sprawdź, kiedy rozpocząć jego zbiór. Fot.123RF.com

Spis treści:

Uprawa selera – najważniejsze zasady

Seler zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Seler naciowy jest obecnie nieco mniej popularny, jednak jego sztywne, mięsiste łodygi są bardzo smaczne. Gdy jednak mówimy o selerze, najczęściej mamy na myśli seler korzeniowy, czyli dwuletnią roślinę, dorastającą do 30 cm wysokości, której korzeń można spożywać na surowo, po ugotowaniu lub po przygotowaniu z niego soku czy wywaru. Uprawa selera, niestety, nie należy do łatwych. Czego potrzebuje roślina?

  • Sadzenie

Selery warto sadzić po warzywach cebulowych, które są dla nich idealnym przedplonem. W naszych warunkach seler korzeniowy można uprawiać tylko z rozsady, którą przygotowuje się około 2 miesiące. Nasiona wysiewa się od połowy lutego do początku marca. Kiedy siewki wzejdą i pojawią się na nich dwa lub trzy liście, należy przeprowadzić pikowanie selera. Do gruntu wsadzamy zaś rośliny mające po pięć liści. Robimy to od połowy maja do czerwca.

  • Ziemia

Pod uprawę selera najlepsze będą gleby próchnicze, wilgotne (ale nie mokre), o odczynie pH od 6,5 do 7,5.

Przeczytaj również: Jego wyjątkowe właściwości docenił już Arystoteles. Uprawa i pielęgnacja buraka liściowego

  • Stanowisko

Selery preferują słoneczne stanowiska, jednak na glebach o odpowiedniej wilgotności wytrzymają również w miejscu lekko zacienionym.

  • Podlewanie

Podlewanie selera jest bardzo ważne, by jego uprawa się udała. Powinniśmy nawadniać rośliny regularnie, aby ziemia stale była lekko wilgotna. Szczególnie dużo wody selery potrzebują w sierpniu i wrześniu.

uprawa selera Seler korzeniowy jest wymagający w uprawie, ale ma liczne zastosowania w kuchni. Fot.123RF.com

  • Nawożenie

Nawożenie selera korzeniowego jest istotne, ponieważ roślina jest wrażliwa na niedobory mikroelementów. Warto więc stosować ekologiczne nawozy wieloskładnikowe, mieszając je z wierzchnią warstwą gleby. Seler wymaga regularnego nawożenia – nawet kilka razy w sezonie, w zależności od żyzności gleby.

  • Przycinanie

Przycinanie rozsady selera wykonuje się około 14 dni przed jej wysadzeniem na stałe miejsce. Jeśli w lecie zauważymy żółknące liście, możemy je oberwać, pozostawiając jedynie zieloną nać.

Ziemia, w której rośnie seler, powinna być również regularnie odchwaszczana. Warto też systematycznie wzruszać ją pomiędzy kolejnymi rzędami, aby nie była zbyt zbita.

Co zrobić, żeby seler był duży?

Istnieje kilka sposobów na to, by korzeń selera była duży i dorodny. Istotne jest już właściwe sadzenie rozsady do gruntu. Trzeba to zrobić możliwie płytko, aby podstawa ogonków liściowych znajdowała się nad powierzchnią ziemi. Jeśli posadzimy selera głębiej, wytworzy on mniejszy korzeń, pełen drobnych korzonków. Obniża to znacząco jakość warzywa.

Warto zadbać też o właściwy termin sadzenia selera do gruntu – róbmy to po połowie maja, gdy gleba jest już dobrze nagrzana, co przyspieszy wzrost. Zalecany rozstaw wynosi 50 x 40 cm lub 40 x 40 cm.

Latem warto dodatkowo odkryć korzeń – usunąć dolne liście i odsłonić górę korzenia, odgarniając ziemię na kilka centymetrów, aby wierzchołek korzenia był widoczny. W trakcie tego działania warto też usunąć drobne korzonki z wierzchołka korzenia. Wszystko to sprawi, że seler urośnie większy. Jeśli z jakiegoś powodu wierzchołki korzeni zostaną znów zasypane, warto zabieg powtórzyć. Najlepiej więc obserwować rośliny, gdyż często wystarczy przeprowadzić to działanie tylko raz w sezonie. Warto im w ten sposób pomóc w drugiej połowie lata – najczęściej w sierpniu.

Kiedy najlepiej zbierać selera?

Zbiór selera możliwy jest od końca lata do nastania mrozów. Warto jednak wiedzieć, że największy przyrost korzenia ma miejsce we wrześniu i październiku, a zatem tuż przed zbiorami. Najlepiej więc wstrzymać się nieco z wykopywaniem selerów, aby korzenie mogły urosnąć duże i dorodne.

Źródła: poradyogrodnika.blogspot.com, deccoria.pl

Przeczytaj również: Jak zadbać o ziemię po pomidorach? Zrób specjalny nawóz i przygotuj ją do kolejnego sezonu

Majeranek - warto mieć go w kuchni i domowej apteczce na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.