Spis treści:
Po co ściółkować ogórki?
Wszyscy ogrodnicy doskonale wiedzą, że ogórki gruntowe udają się na słonecznych stanowiskach, w żyznej, bogatej w próchnicę glebie oraz przy regularnym podlewaniu i nawożeniu. To ogólne zasady, do których się stosujemy, nie zawsze pamiętając o dodatkowej, bardzo istotnej rzeczy. Mowa o ściółkowaniu ogórków, które nie przez wszystkich jest praktykowane. Wielka szkoda, ponieważ ten prosty zabieg przynosi korzyści dla roślin. Po co ściółkować ogórki? Wyjaśniamy:
- Przykrywanie gleby warstwą materiału (naturalnego lub sztucznego) ma na celu przede wszystkim zatrzymanie w niej wilgoci. Dzięki temu ogórki mają stały dostęp do wody, co sprzyja ich prawidłowemu wzrostowi i obfitemu owocowaniu. Warto wiedzieć, że ściółkowane ogórki rzadziej gorzknieją i są bardziej chrupiące, ponieważ są odpowiednio zabezpieczone przed przesuszeniem. Nie cierpią z powodu niedoboru wody, więc owoce są kształtne, jędrne i pełne. Przy braku ściółki i niedostatku wilgoci ogórki puste w środku zdarzają się znacznie częściej;
- Ściółkowanie chroni także przed wahaniami temperatury (naprzemiennym przegrzewaniem i wychładzaniem się gleby), co gwarantuje stabilne warunki termiczne dla ciepłolubnych ogórków;
- Zabezpieczone w ten sposób lepiej rosną również dlatego, że nie są tłumione przez chwasty. Warstwa materiału ogranicza rozwój niepożądanych roślin, które mogłyby konkurować z ogórkami o światło, wodę i składniki odżywcze;
- Naturalne ściółki wzbogacają glebę w substancje pokarmowe, ponieważ stopniowo się rozkładają na grządce;
- Wszystko to sprawia, że mamy mniej pracy w ogrodzie. Rzadsze plewienie oraz mniejsza częstotliwość podlewania to największe korzyści dla ogrodnika, jakie wynikają ze ściółkowania ogórków. Zabieg ten sprawia również, że plony nie leżą bezpośrednio na ziemi. Są zatem dość czyste i niezapiaszczone, dzięki czemu praca przy robieniu przetworów czy przyrządzaniu potraw z ogórków jest dużo łatwiejsza.
Ściółkowanie ogórków ułatwia pracę przy uprawie oraz poprawia jakość i ilość plonów. Fot. natalliaustsinava/123RF.com
Przeczytaj również: Jak przyspieszyć wzrost ogórków gruntowych? Przygotuj naturalny stymulator
Najlepsze ściółki do ogórków
Do ściółkowania warzyw możemy wykorzystywać różne materiały, w przypadku ogórków natomiast najlepiej sprawdzają się trzy z nich. Skoszona trawa, słoma i czarna agrowłóknina to polecane rozwiązania, z których możemy skorzystać.
- Skoszona trawa – to najtańsza z proponowanych ściółek do ogórków gruntowych. Doskonale sprawdza się zarówno świeżo skoszona trawa, jak i ta, którą wstępnie podsuszymy w słonecznym miejscu. Ścinki dość szybko zaczynają się rozkładać i użyźniać glebę, trzeba je więc systematycznie dokładać. Warstwa takiej ściółki wokół ogórków powinna mieć 3-4 cm;
- Słoma – to naturalny materiał, który rozkłada się dużo wolniej niż skoszona trawa, więc wystarczy rozłożyć go na grządce raz w sezonie. Warstwa słomy powinna mieć kilka centymetrów;
- Czarna agrowłóknina – to najdroższa z proponowanych metod, ale warta rozważenia. Zaletą czarnej agrowłókniny jest to, że w odróżnieniu od naturalnych ściółek, po sezonie możemy ją zwinąć, przechować i wykorzystać ponownie. W materiale wykonujemy otwory, w których rosną ogórki (najlepiej sprawdza się w przypadku uprawy z rozsady).
Każda z wymienionych metod ściółkowania zagwarantuje, że ogórki będą zdrowo i obficie owocować. Wybraną ściółkę najlepiej wyłożyć na wilgotną glebę oraz w taki sposób, aby nie dotykała bezpośrednio pędów roślin.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wiązanie i obrywanie pędów czosnku. Czy trzeba to robić i jaki ma to wpływ na wielkość plonu?
Wpływ ogórków na pomidory i pomidorów na paprykę. Dobre sąsiedztwo i rozstaw to podstawa
Zaraza ominie pomidory szerokim łukiem. Opryskuj krzaczki raz w tygodniu