Spis treści:
W jakiej temperaturze prać ścierki kuchenne?
Ścierki są niezbędne w każdej kuchni. Pomagają nam utrzymywać w czystości blaty, naczynia i sprzęty AGD czy osuszać dłonie podczas przyrządzania posiłków. W odróżnieniu od ręczników papierowych są wielorazowego użytku, dzięki czemu można je uznać za ekologiczne i oszczędne rozwiązanie. Równocześnie jednak stanowią siedlisko bakterii.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie przytoczyła wyniki badań 100 ścierek kuchennych. W eksperymencie okazało się, że aż w 49 z nich wykryto chorobotwórcze bakterie E. coli. Szmatki służą do sprzątania i zachowania czystości, ale jednocześnie stwarzają doskonałe warunki do rozwoju drobnoustrojów.
Im dłużej nie pierzemy ścierek kuchennych, tym bardziej są dla nas niebezpieczne. Jak często je wymieniać? W idealnym świecie powinniśmy codziennie prać ściereczki, którymi osuszamy owoce i warzywa, wycieramy blaty czy dłonie. Pranie tych używanych do naczyń jest zalecane co najmniej 2 razy w tygodniu.
W przypadku ściereczek kuchennych ważne jest nie tylko to, jak często są prane, ale także, w jakiej temperaturze się to odbywa. Minimalna powinna wynosić 60°C, choć jeszcze lepiej, jeżeli będzie bliższa 90°C. W takiej temperaturze bakterie nie przetrwają. Jak widać, nasze babcie miały nosa, gotując ścierki w garze z gorącą wodą.
Ścierki kuchenne są siedliskiem bakterii. Trzeba je prać w wysokiej temperaturze. Fot. Clarini/CanvaPro
Przeczytaj również: Miękkie i puszyste ręczniki bez płynu do płukania. Domowy patent działa niezawodnie
Jak prać ścierki kuchenne – stare sposoby
Systematyczne pranie ścierek kuchennych jest ważne. Nie zawsze jednak pozwala na pozbycie się z nich tłustych plam, przebarwień czy przykrego zapachu. Na szczęście nasze babcie lata temu znalazły rozwiązanie tego problemu. Przed praniem namaczały ścierki w odpowiednich roztworach, dzięki którym tkaniny świeżo pachniały i wyglądały jak nowe. Warto skorzystać z ich mądrości.
Jak prać ścierki kuchenne? Oto stare sposoby naszych babć:
- Woda utleniona i amoniak – do miski wlewamy 5 l ciepłej wody, 2 łyżki wody utlenionej i 1 łyżkę amoniaku. Wrzucamy ścierki i moczymy je przez 6 godzin;
- Kwasek cytrynowy – szmatki zwilżamy wodą, po czym plamy posypujemy kwaskiem cytrynowym. Czekamy ok. 1 godzinę i płuczemy;
- Nadmanganian potasu – szczyptę tego środka rozpuszczamy w 10 l gorącej wody, zanurzamy ścierki i zostawiamy na pół godziny. Wszystkie plamy znikną;
- Sól – stosujemy 1 łyżkę soli na każdy litr gorącej wody. W takim roztworze moczymy ścierki kuchenne przez godzinę;
- Soda oczyszczona – do miski z ciepłą wodą wsypujemy całe opakowanie sody oczyszczonej (70 g). Namaczamy przez 2-3 godziny, aby pozbyć się plam i nieprzyjemnych zapachów.
Ścierki kuchenne możemy też gotować tak, jak robiły to nasze babcie. Wystarczy wlać wodę do garnka, dodać proszek do prania lub płyn do mycia naczyń (1 łyżka detergentu na litr wody) i wrzucić szmatki. Stopniowo doprowadzać do wrzenia, po czym trzymać na małym ogniu od 20 do 60 min, od czasu do czasu mieszając. Krócej gotujemy kolorowe tkaniny, a dłużej białe.
Źródła: deccoria.pl, gov.pl/web/psse-swidwin
Przeczytaj również:
Szyba kominka będzie lśniła jak nowa. Najlepszy patent na czyszczenie jaki znam
Kilka kropel na litr wody. Tak płyn myje okna na błysk, bez zacieków i parowania
Ani sodą, ani octem. Kamień w czajniku czyszczę inaczej, lśni jak nowy