Spis treści:
- Sezon na grzyby zimą. W styczniu i lutym warto udać się na grzybobranie
- Jakie jadalne gatunki grzybów można zbierać zimą?
- Gdzie szukać grzybów zimą?
- Co zrobić z grzybów zebranych zimą?
Sezon na grzyby zimą. W styczniu i lutym warto udać się na grzybobranie
W Polsce sezon na grzyby trwa zazwyczaj od sierpnia i kończy się wraz z ostatnimi ciepłymi dniami listopada, kiedy rozpoczynają się przymrozki. Okazuje się jednak, że grzyby można zbierać przez cały rok.
Wprawdzie wybór grzybów nie jest tak duży, jak w okresie jesiennym, jednak da się znaleźć gatunki, które rosną mimo chłodnych warunków pogodowych. Najlepszym na to dowodem są zdjęcia publikowane m.in. przez Karkonoski Park Narodowy, które przedstawiają grzyby znalezione w polskich lasach zimą.
Smaczna, jadalna i działająca leczniczo płomienica zimowa. Podobna nieco do płomienicy, późnojesienna, trująca chełmówka jadowita ma na trzonach ciemne pierścienie i blaszki w kolorze cynamonu, a nie białawe do złocistokremowych- jakie są u płomienicy. pic.twitter.com/J95QkGKWKE
— KPN (@Karkonoski_PN) January 9, 2023
Ponadto zbieranie grzybów zimą wyróżnia się tym, że nie ma ryzyka popełnienia pomyłki, która może być tragiczna w skutkach, gdyż o tej porze roku w lesie nie występują sobowtóry gatunków jadalnych.
Czytaj też: Te grzyby trujące są podobne do jadalnych. Lepiej uważaj, co zabierasz do domu
Jakie jadalne gatunki grzybów można zbierać zimą?
Zima to idealna pora roku na zbieranie grzybów nadrzewnych. Są to gatunki nieustępujące w smaku popularnym podgrzybkom oraz kurkom, a jednocześnie ich oryginalność potrafi zachwycić najbardziej doświadczonego grzybiarza. Ponadto grzyby, które rosną zimą również wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych.
Płomiennica zimowa to jeden z grzybów jadalnych, które z powodzeniem można znaleźć w polskich lasach również zimą. Pomarańczowy kapelusz to cecha charakterystyczna tego okazu. Płomiennica zimowa jest ceniona przez smakoszy za swój wyjątkowy smak, który przywodzi na myśl delikatne owoce morza lub ryby. Dodatkowo grzyb ten ma wiele składników odżywczych, w tym wysoką zawartość błonnika, białka oraz witamin z grupy B. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W polskich lasach znaleźć go można od października do grudnia, a gdy zima jest łagodna występuje nawet do marca.
Kolejnym jadalnym grzybem rosnącym zimą w Polsce jest uszak bzowy, czyli inaczej grzyb mun. Grzyb ten jest doceniany ze względu na swoją konsystencję. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej. Uszak bzowy posiada również właściwości lecznicze. Posiada między innymi właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Grzyb stosuje się do leczenia przeziębień, bólów i hemoroidów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wodnicha późna to inny grzyb, który świetnie radzi sobie w zimowych temperaturach. Grzyb ten pojawia się tuż po pierwszych przymrozkach, w październiku i listopadzie, może rosnąć w sprzyjających warunkach nawet przez większość zimy. Czasami jej owocniki można znaleźć nawet pod śniegiem. Występuje zarówno na nizinach, jak i w górach. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, głównie pod sosnami i często grupowo. Charakteryzuje ją lekko owocowy zapach i łagodny smak miąższu.
Jednym z gatunków zapewniającym obfite zbiory grzybów zimą jest boczniak ostrygowaty. To grzyb nadrzewny występujący na martwym drewnie gatunków drzew liściastych, takich jak:
- grab,
- buk,
- wierzba,
- topola,
- robinia akacjowa,
- brzoza
- orzech włoski.
Boczniak ostrygowaty ma średnicę od 5 do 25 cm. Jest miękki i sprężysty, a jego powierzchnia jest gładka. Grzyb ten charakteryzuje się dość zróżnicowanym kolorem, bowiem może występować w różnych odcieniach brązowego, popielatego, siwobrązowego, stalowoniebieskiego i fioletowego.
Wyświetl ten post na Instagramie
Dodatkowo boczniak ostrygowaty wykazuje duże właściwości prozdrowotne. Owocniki tego grzyba dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność lowastatyny, która obniża poziom cholesterolu we krwi.
Gdzie szukać grzybów zimą?
Grzyby zimą występują głównie w lasach iglastych. Warto szukać ich pod świerkami, sosnami, a także jodłami. Można je także znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Głównie rosną na wierzbach oraz osikach. Grzybiarze donoszą również o zbiorze grzybów zimą na drzewach owocowych, takich jak śliwy i jabłonie.
Sprawdź też: Grzyby na trawniku. Skąd się biorą i jak się ich pozbyć?
Co zrobić z grzybów zebranych zimą?
Grzyby rosnące zimą są bardzo smaczne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Nadają się nie tylko do suszenia, ale również marynowania, kiszenia oraz smażenia. Stanowią znakomity dodatek do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także do dań kuchni chińskiej i japońskiej.
Przeczytaj również:
Uprawa grzybów w domu. Co zrobić, by po 3 tygodniach ściąć pełną miskę?
Pachnące i zdrowe. Zaskakujące właściwości iglaków na INTERIA.TV.