Spis treści:
- Najlepsze odmiany pomidora koktajlowego
- Uprawa pomidorów koktajlowych – najważniejsze zasady
- Jak prowadzić pomidory koktajlowe – różne sposoby
Najlepsze odmiany pomidora koktajlowego
W ostatnim czasie pomidory koktajlowe (zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako zdrowa przekąska, składnik do dań głównych czy dodatek dekorujący potrawy. Podobnie jak pomidory tradycyjne, są skarbnicą cennych witamin – oprócz witaminy C, są także źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok i wzmacnia odporność. Ponadto są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Za ich uprawą przemawia też łatwa uprawa. Istnieje wile odmian pomidorów koktajlowych, które różnią się między sobą wielkością, barwą, kształtem i sakiem owoców. Wśród najlepszych warto wymienić m.in.:
- Black Cherry – tworzy purpurowo-brązowe owoce o średnicy 2-2,5 cm (im więcej słońca, tym odcień będzie ciemniejszy). Są słodkie i wyjątkowo smaczne;
- Summer Sun – odmiana o wyjątkowo słodkich, żółtych owocach, które mają lekko zielony odcień. Idealnie nadają się do dłuższego przechowywania;
- Koralik – odmiana bardzo plenna, rodzi dużo niewielkich (ich średnica nie przekracza 2 cm), kulistych o intensywnie czerwonym kolorze;
- Mirabell – odmiana wysoka, zawiązuje okazałe grona z masą drobnych, intensywnie żółtych owoców. Swoim kształtem i kolorem przypominają mirabelki;
- Sweetheart – wyróżnia się owocami o kształcie serduszka. Ich skórka jest intensywnie czerwona, a miąższ soczysty i bardzo słodki;
- Balconi Red – tworzy kuliste, małe owoce w kolorze czerwonym, które gęsto oblepiają krzew. Skórka jest cienka, a miąższ soczysty i słodko-kwaśny.
Odmiany pomidora koktajlowego różnią się m.in. wielkością, kształtem czy kolorem owoców. Fot.razbitnov/123RF.com
Uprawa pomidorów koktajlowych – najważniejsze zasady
Pomidory koktajlowe można sadzić zarówno w ogrodzie, jak i w szklarni, tunelu, a nawet w donicach na balkonie czy tarasie. Ponadto są łatwiejsze w uprawie od odmian tradycyjnych, dzięki czemu rzadziej sprawiają problemy. Jednak, aby uzyskać jak najlepsze plony, warto spełnić ich podstawowe wymagania. Do ich uprawy najlepiej wybrać stanowisko dobrze nasłonecznione i osłonięte. Dobrze rosną na glebach przepuszczalnych i zasobnych w próchnicę.
Podstawą udanej uprawy pomidorów koktajlowych jest regularne podlewanie (w czasie upałów nawet codzienne). Należy jednak uważać, aby nie przelać roślin (zwłaszcza tych uprawianych w pojemnikach). Podczas podlewania unikajmy też moczenia liści i łodyg, ponieważ może to przyczynić się do rozwoju chorób. Kolejnym ważnym czynnikiem jest nawożenie. Pomidory koktajlowe powinny mieć odpowiedni poziom składników odżywczych, co jest niezbędne dla ich zdrowego wzrostu. Do zasilania można wybrać nawozy mineralne, ale najlepiej sprawdzą się odżywki naturalne, takie jak biohumus, gnojówka z pokrzyw czy żywokostu. W przypadku odmian wysokich warto pamiętać o podporach i podwiązywaniu pędów.
Zastanawiasz się, czy obrywać "wilki" w pomidorach koktajlowych? Zdecydowanie tak. Fot.kaiskynet/123RF.com
Jak prowadzić pomidory koktajlowe – różne sposoby
Uprawiając pomidory koktajlowe, nie raz zadawałam sobie pytanie – jak prowadzić krzaczki, na ile pędów? Odpowiedź znalazłam we wskazówkach doświadczonego ogrodnika. Przetestowałam jego metodę na prowadzenie pomidorów koktajlowych i byłam zachwycona rezultatem. Jeśli w jednej donicy mamy dwa krzaczki, prowadzimy je na jednym pędzie. Wówczas należy usunąć wszystkie odrosty boczne, tzw. wilki, poza pędem głównym. Natomiast w przypadku pojedynczych roślin, możemy prowadzić je na dwóch (pozostawiając jednego, najsilniejszego „wilka”) lub maksymalnie trzech pędach. Pozostałe odrosty boczne należy usunąć, co korzystnie wpływa na wielkość owoców. Warto jednak mieć na uwadze, że istnieją odmiany (m.in. samokończące), które zagęszczają się w sposób naturalny i nie wymagają usuwania pędów bocznych.
Aby pomidory koktajlowe rosły zdrowe, należy pozbyć się liści dolnych, które moczą się w czasie podlewania. Warto też usunąć z krzaczków nadmiar liści – czynność ta ma na celu ograniczenie występowania chorób oraz przyspieszenie dojrzewania owoców. Dzięki temu uzyskamy mnóstwo zdrowych i smacznych pomidorów.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak pielęgnować pomidory w czerwcu? Pomidory w tunelu, podlewanie i nawożenie
Oklejanie i łączenie połamanych roślin. Jak przymocować złamane łodygi?
Dlaczego pomidory żółkną? Za mało wody i choroby grzybowe to nie wszystko