Spis treści:
Kiedy sadzić czosnek ozimy?
Czosnek to uniwersalny składnik, który nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu nawet najprostszym daniom. Ponadto jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Sadzenie czosnku nie jest czynnością skomplikowaną i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, ale warto poznać kilka zasad. Można to zrobić zarówno wiosną, jak i jesienią, jednak zdecydowanie najlepsze rezultaty przynosi uprawa jesienna. Czosnek ozimy daje wcześniejsze zbiory (zazwyczaj w lipcu), tworzy też większe główki. Oprócz tego jest bardziej odporny na działanie niskich temperatur, a także występowanie chorób i szkodników. Czosnek ozimy zaleca się sadzić w październiku, choć przy sprzyjających warunkach pogodowych można to zrobić na początku listopada. Dzięki temu zyskamy pewność, że zdąży się ukorzenić przed wystąpieniem pierwszych silnych przymrozków.
Co lubi czosnek? Pod jego uprawę należy przeznaczyć stanowiska słoneczne (poradzi sobie również w półcieniu, ale ma wtedy mniejsze główki). Podłoże powinno być żyzne, próchnicze i przepuszczalne, o odczynie pH 6,5-7,5. Należy przy tym unikać stanowisk podmokłych, gdyż może to prowadzić do zagniwania ząbków. Do sadzenia wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone główki. Następnie dzielimy je na ząbki i umieszczamy w ziemi na głębokości 5-8 cm.
Czosnek najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych z żyzną, bogatą w próchnicę glebą. Fot.yuris010/123RF.com
Przygotowanie gleby pod sadzenie czosnku
Choć jest jeszcze za wcześnie na sadzenie czosnku ozimego, teraz jest idealny moment, aby zabrać się za przygotowanie miejsca pod uprawę. Należy przede wszystkim usunąć wszelkie chwasty, gdyż mogą one rywalizować z warzywami o wodę i składniki pokarmowe. Czosnek wymaga gleby żyznej i bogatej w próchnice, dlatego należy wzbogacić ją w substancje odżywcze poprzez zastosowanie nawozów organicznych. Dobrym rozwiązaniem jest użycie obornika (np. bydlęcego) lub kompostu. Kolejnym krokiem jest zaszczepianie gleby pożytecznymi mikroorganizmami, które pomogą stworzyć korzystniejsze środowisko mikrobiologiczne do uprawy czosnku. W tym celu doskonale sprawdzą się specjalistyczne preparaty zawierające żywe kultury mikroorganizmów. Na koniec rozkładamy warstwę ściółki, która pomaga w utrzymaniu właściwej wilgotności podłoża oraz ograniczeniu rozwoju chwastów.
Na grządce można też zakopać odpadki z kuchni, takie jak obierki czy resztki z warzyw i owoców (ale nie później niż 6 tygodni przed sadzeniem czosnku). Zarówno obornik, jak i odpadki będą się rozkładać i wzbogacać glebę w cenne substancje odżywcze. Aby tak było, potrzebują wilgoci, dlatego grządkę należy co jakiś czas podlewać. Na takim podłożu czosnek urośnie duży i zdrowy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Stare odmiany fasoli tycznej. Zachwycające w smaku, proste w uprawie
Nawóz na bazie serwatki do pomidorów. Najlepsza odżywka na koniec lata
Koniecznie wysiej te warzywa na przełomie sierpnia i września. Ten termin jest bardzo ważny