Spis treści:
Najlepsze odmiany czosnku do sadzenia jesienią
Czosnku nie może zabraknąć w naszej kuchni i domowej apteczce, a to dobre powody, by uprawiać go w ogrodzie. Na szczęście wcale nie jest to trudne, jeśli znamy jego wymagania i wiemy, kiedy go posadzić. Do wyboru mamy dwa terminy – wiosenny i jesienny, ale to ten ostatni uznawany jest za lepszy. Dlaczego? Sadzenie czosnku pod koniec sezonu przyspiesza przyszłoroczne zbiory nawet o miesiąc. Co więcej, główki tworzą się większe i są bardziej odporne na niską temperaturę, choroby czy szkodniki.
Kiedy sadzić czosnek jesienią? Najlepszy czas na ten zabieg przypada na okres od drugiej połowy września do końca października. Nie warto zwlekać zbyt długo, ponieważ warzywo musi się ukorzenić przed nadejściem przymrozków. Czosnek posadzony o tej porze wiosną wcześnie rozpoczyna wegetację, co daje mu przewagę nad tym, który trafił na grządki dopiero w marcu czy kwietniu.
Na rynku znajdziemy wiele odmian czosnku, a niektóre z nich lepiej nadają się do sadzenia jesienią niż pozostałe. Warto zdecydować się na te, które wyróżniają się plennością oraz wysoką odpornością na mróz, dzięki czemu bez szwanku przetrwają zimę na zagonie. Jakie odmiany czosnku ozimego są godne polecenia? Jedną z lubianych odmian jest Harnaś, który tworzy imponująco duże główki, podobnie jak Arkus o wyrazistym smaku i aromacie. Warto zwrócić uwagę także na czosnek ozimy Ornak, Huzar, Zawrat oraz Lubasza.
Czosnek posadzony jesienią szybko rozpoczyna wegetację w następnym sezonie. Fot. anuta23/123RF.com
Przeczytaj również: Wcześniejsze zbiory, duże i zdrowe główki. Patent doświadczonych ogrodników na sadzenie cebuli jesienią
Jak przygotować ziemię pod uprawę czosnku ozimego?
Uprawa tego warzywa to żaden kłopot, o ile wiemy, czego ono potrzebuje. Co lubi czosnek? Przede wszystkim ciepłe, dobrze nasłonecznione stanowiska. Właśnie w takich miejscach tworzy on największe główki i najszybciej dojrzewa, choć poradzi sobie też w lekkim półcieniu. Czosnek jest również wymagający względem gleby. Rośnie duży i zdrowy tylko wtedy, gdy zapewnimy mu przepuszczalne, żyzne i bogate w próchnicę podłoże.
Jak przygotować ziemię pod uprawę czosnku ozimego?
- Zaczynamy od usunięcia wszelkich chwastów i pozostałości roślin uprawianych na wybranym stanowisku, pamiętając, że czosnek dobrze rośnie m.in. po ogórkach, cukinii, papryce czy pomidorach.
- Przekopujemy glebę na głębokość szpadla. Przy okazji możemy usunąć z zagonu korzenie oraz większe kamienie, które będą utrudniały uprawę.
- Stosujemy wybrany nawóz, rozsypując go na grządce. Najlepiej, jeśli będzie to kompost (2 l na mkw.) lub obornik granulowany, np. bydlęcy (ok. 150 g na mkw.), ale możemy zdecydować się też na wieloskładnikowy nawóz mineralny (dawkowanie zgodnie z instrukcją producenta).
- Jeśli to potrzebne, glebę możemy rozluźnić, rozsypując na niej torf. Warto też zastosować preparat z pożytecznymi mikroorganizmami (do zakupienia w sklepie ogrodniczym).
- Tak wzbogaconą glebę wyrównujemy grabiami.
Glebę pod uprawę czosnku ozimego warto przygotować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, jeśli to jednak niemożliwe, możemy zadbać o nią bezpośrednio przed sadzeniem ząbków.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Bardzo stara metoda na użyźnienie gleby. Nic nie kosztuje, a regeneruje się w kilka tygodni
Jak dbać o pory we wrześniu? Będą duże, grube i zdrowe dzięki prostemu zabiegowi
Jak pielęgnować seler we wrześniu? Pamiętaj o 3 zabiegach, by rósł w korzeń, a nie liście