Spis treści:
Jesienne cięcie winogron
W ogrodowych uprawach winorośli można spotkać takie odmiany, jak np. Fieja, Katrusia, Prim, Gałahad, Arkadia, Piesnia, Rondo, Aurora i wiele innych, wykazujących dobrą mrozoodporność, a przy tym o naprawdę smacznych, dorodnych plonach.
Część z nich mimo dużej wytrzymałości trzeba okrywać na zimę, wykorzystując do tego ziemię (kopczykowanie) i specjalną włókninę (owijki dla części nadziemnych), by zapewnić im odpowiednią ochronę przed dotkliwym mrozem. Jednak zanim przejdziemy do zabezpieczania roślin przed zimą, konieczne jest oczyszczenie ich po zbiorach oraz wykonanie jesiennych zabiegów pielęgnacyjnych winorośli.
Pracy jest mniej niż latem, ale każde zadanie do wykonania ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu dobrej kondycji krzewów i zachowaniu (a najlepiej powiększeniu) plonowania w kolejnym sezonie. Po obfitych zbiorach należy m.in. usunąć z winorośli zbędne grona oraz pozbyć się wysychających liści.
Po zebraniu w pełni dojrzałych gron winorośl powoli szykuje się do posezonowego spoczynku. Jesienna pielęgnacja m.in. pomoże krzewom lepiej się do niego przygotować. Fot. SurkovDimitri/CanvaPro
Następnym krokiem jest jesienne cięcie winogron, służące przygotowaniu krzewów na przyszły rok. Jakie konkretnie zalety ma posezonowe przycinanie pędów? Umożliwia ono i ułatwia:
- kształtowanie młodych roślin,
- zachowanie formy nadanej krzewom już wcześniej poprzez regulowanie ich kształtu, siły wzrostu oraz utrzymanie wysokiej plenności roślin,
- okrywanie uprawy,
- zapewnienie lepszej ochrony przed chorobami.
Ogrodnicy podpowiadają, aby zarówno sposób cięcia, jak i termin wykonania zabiegu dobrać do potrzeb gatunkowych, uwzględniając wrażliwość roślin na uszkodzenia. Jednym ze skutków cięcia pędów winorośli jest powstawanie długo gojących się ran. Wiosną proces ten jest dodatkowo wydłużony ze względu na dużą aktywność krzewów oraz intensywną produkcję soków, które po wykonaniu cięć, wypływają z wnętrza roślin i naruszają zawiązane pąki.
Po jesiennym przycinaniu istotnym zagrożeniem są pojawiające się nagle przymrozki, dlatego po jego wykonaniu przygotuj materiały ochronne do osłony dla uformowanych na nowo roślin.
Masz w ogrodzie zarówno młode, jak i starsze okazy winorośli? Najmłodsze sadzonki, dopiero co posadzone, pozostaw nietknięte do wiosny, niech mają czas na ukorzenienie się i bezpieczne zadomowienie. Nieco starsze okazy, które wypuściły w sezonie długie pędy, można spokojnie przyciąć do wysokości 1 m – 1,20 m, gdy opadną liście (październik-listopad).
Przeczytaj również: Nawożenie winorośli we wrześniu. Te nawozy pomogą poprawić jakość owoców i wzmocnić krzewy przed zimą
Jak ciąć winogrona jesienią – 3 metody
Środek jesieni, gdy pogoda dopisuje, to dobry moment na cięcie młodszych krzewów winorośli. Najstarsze okazy najlepiej pielęgnować nieco później, sięgając pod sekator i piłkę ogrodową dopiero w listopadzie lub na początku grudnia. Wówczas zabieg powinien obejmować cięcie wszystkich wyrośniętych, niezdrewniałych pędów, najbardziej narażonych na skutki coraz sroższej pogody.
Po zbiorach winogron przychodzi czas na oczyszczenie krzewów z liści oraz oznaczenie pędów do przycięcia. Kolorowe sznurki lub taśma biurowa matowa, którą łatwo ręcznie oznakować, ułatwiają cały proces i chronią przed pomyłką. Fot. hiddencatch/cukugede/123rf.com
Jak ciąć winogrona jesienią? Te 3 metody pozwalają nie tylko oczyścić krzewy, poprawić ich kształt i nadać zdrową formę, lecz także tworzą niezbędne miejsce dla całych kiści soczystych owoców. Wyszczególnione przez ogrodników w jesiennej pielęgnacji winorośli cięcia wczesne:
- pędów jednorocznych na 2 oczka – polegają na przycięciu połowy z całkowitej liczby pędów na określonej wysokości, aby w kolejnym sezonie w każdym miejscu przycięcia wyrosły po dwa nowe, zielone odrosty;
- pędów jednorocznych na ok. 10 oczek – polega ono na skróceniu drugiej, pozostawionej wcześniej połowy pędów jednorocznych w większym zakresie, na wysokość aż 5-10 oczek; ten zabieg pozwala przygotować krzew do wykształcenia na tak wypielęgnowanych pędach pąków i zawiązania się owoców.
Istotnym zabiegiem jest też późniejsze cięcie pędów dwuletnich. To wspomniana 3 metoda, która w uprawie starszych krzewów doda im sił, odświeży formę i zadziała stymulująco przed kolejnym sezonem wegetacyjnym. To cięcie przeprowadź, usuwając za jego pomocą wszystkie większe pędy dwuletnie wraz z ich niedawno jeszcze plonującymi odrostami.
Wykonujesz zabieg po raz pierwszy i boisz się, że to zbyt skomplikowane? Gdy po raz pierwszy sięgałam po sekator, wcześniej oznaczyłam wyraźnie odrosty do przycięcia na wszystkich krzewach winorośli. Wykorzystałam do tego biurową taśmę matową, na niej wodoodpornym markerem opisałam pędy jednoroczne i dwuletnie, aby uniknąć pomyłki. Nie masz takiej taśmy? To nic, możesz zastąpić ją np. kolorowymi nićmi. Ważne, aby oznaczenie było dla ciebie zrozumiałe i czytelne.
Gdy zakończysz ostatnie, późnojesienne cięcie, przygotuj krzewy na czas spoczynku, okrywając tylko łozy (zdrewniałe późną jesienią zielone pędy) i korzenie winorośli lub też całą, odświeżoną roślinę. Dzięki temu lepiej zniesie zimę, a gojące się rany powinny zdrowo się zabliźnić.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zabezpieczyć winorośl na zimę? Kopczykowanie i okrywanie winorośli
Jak zadbać o borówkę jesienią? Czego potrzebuje borówka amerykańska we wrześniu?
Pielęgnacja trawnika po upalnym lecie. Domowy nawóz działa jak balsam