Spis treści:
Kiedy zbierać seler korzeniowy?
Bez selera korzeniowego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Jest dodawany do zup, sosów, zapiekanek, surówek i sałatek, aby podkreślił smak potraw swym wyrazistym aromatem. Moc kulinarnych zastosowań sprawia, że chętnie sadzimy seler korzeniowy na przydomowych grządkach, choć jego uprawa nie należy do najłatwiejszych. Warzywo to jest dość wymagające, szczególnie pod względem zapotrzebowania na wodę oraz składniki pokarmowe, a na dodatek odznacza się bardzo długim okresem wegetacji.
W zależności od warunków na zbiory selera musimy czekać nawet 7-8 miesięcy od momentu wysiewu nasion na rozsadę. Warzywa te są gotowe do wykopania od października do momentu nadejścia silnych mrozów, czyli zazwyczaj do połowy listopada. Odpowiedni termin w dużej mierze zależy zatem od pogody i terminu wysiewu nasion.
Dojrzałe bulwy selera korzeniowego są stosunkowo odporne na mróz (znoszą chłody do -5°C), można więc zostawić je w ziemi na kilka dni, gdy jesienią temperatura spadnie. Podczas pierwszych przymrozków liście możemy przykryć lekką ściółką, najlepiej słomą. Działając w ten sposób, poprawimy walory smakowe selera. Nie zwlekajmy jednak ze zbiorami zbyt długo, ponieważ przemrożone warzywa będą się źle przechowywały.
Skąd możemy wiedzieć, że seler jest gotowy do zbioru?
- Korzenie – dojrzałe bulwy są twarde, kuliste i mają ponad 7 cm średnicy;
- Miąższ – powinien być jednorodny i pozbawionych pustych przestrzeni;
- Liście – gdy seler jest dojrzały, nać zaczyna się przebarwiać.
Ze zbiorem selera warto poczekać do pierwszych jesiennych przymrozków, ale nie dłużej. Nie możemy dopuścić do przemrożenia bulw. Fot. yuris010/123RF.com
Przeczytaj również: Sadzenie czosnku w listopadzie. Niezawodne odmiany i odporne na suszę
Jak zbierać seler korzeniowy – unikaj błędów
Zbiór dużych, dojrzałych selerów z własnej grządki wynagradza cały trud, jaki w sezonie wkładamy w ich uprawę. Zadanie to jest bardzo proste, ale nieświadomie możemy popełnić błąd, przez który warzywa będą się gorzej przechowywały. Jak zbierać seler korzeniowy, aby nie zepsuł się nawet przez kilka miesięcy? Oto kilka wskazówek:
- Zbiór zaplanujmy na pogodny, bezdeszczowy dzień, ponieważ suche warzywa mają najdłuższą trwałość przechowalniczą;
- Seler korzeniowy możemy wyrwać z ziemi ręcznie, trzymając go za nać. Jeśli chcemy, możemy też podkopać i podważyć jego korzenie łopatką, co ułatwi nam zadanie. Uważajmy jednak, aby narzędziem nie uszkodzić bulw;
- Po wykopaniu selera usuwamy drobne korzonki rosnące wokół grubych bulw oraz liście (te ostatnie możemy wykorzystać w kuchni). Sekator powinien być ostry i zdezynfekowany;
- Bulw nie czyścimy z ziemi i nie myjemy pod bieżącą wodą, bo czas ich przechowywania się skróci.
Tak przygotowany do przechowywania seler (bez chorób i uszkodzeń) układamy w drewnianych skrzynkach i zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu. Może to być piwnica, komórka lub garaż. Temperatura w takim miejscu powinna utrzymywać się na poziomie 0-1°C. Zadbajmy także o odpowiednią wilgotność powietrza, która musi wynosić ok. 95 proc., aby nie narażać warzyw na utratę wody.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co zrobić, żeby szczury trzymały się z dala od ogrodu? 8 sposobów, które warto znać
Zabezpieczanie roślin w listopadzie. Kopczykowanie róż i dołowanie donic
Zimowanie hibiskusa bagiennego. Co robić, żeby przetrwał w ogrodzie do wiosny?