Spis treści:
- Dynia Hokkaido – skąd się wzięła?
- Uprawa dyni Hokkaido – przygotowanie stanowiska
- Jak wysiewać dynię Hokkaido?
- Dynia Hokkaido – pielęgnacja
- Właściwości odżywcze i prozdrowotne dyni Hokkaido
- Dynia Hokkaido w kuchni – jak ją przygotować?
- Jak wykorzystać dynię w dekoracjach jesiennych?
Dynia Hokkaido – skąd się wzięła?
Pierwotnie dynia zwyczajna była uprawiana w Ameryce Północnej. Europejczycy odkryli ją na przełomie XV i XVI wieku, za sprawą odkrycia przez Krzysztofa Kolumba Ameryki. Natomiast odmiana Hokkaido, czyli Hokkaido Uchiki Kuri (Cucurbita maxima) pochodzi z Azji Wschodniej, a dokładniej z Japonii, gdzie nasiona dyni przywieźli Portugalczycy. Obecnie dynia, także Hokkaido uprawiana jest z powodzeniem w obu Amerykach, Australii, jak również w Europie i Afryce Południowej.
Uprawa dyni Hokkaido – przygotowanie stanowiska
Przygotowania stanowiska pod dynię Hokkaido powinny rozpocząć się już pod koniec lata. Podczas posezonowych porządków, na dyniowym stanowisku dobrze jest sprawdzić pH ziemi. Jeśli gleba okaże się za kwaśna, należy zrobić wapnowanie, co pozwoli zneutralizować jej odczyn. To ważne, ponieważ warzywo to nie toleruje zbyt wysokiego pH. Gleba powinna być półprzepuszczalna i bogata w próchnicę oraz wysokiej jakości kompost lub obornik przeleżały przez cały poprzedni sezon. Nasiona dyni Hokkaido do siewu można stratyfikować, ale nie jest to konieczny zabieg.
Dynia Hokkaido jest niskokaloryczna, a zarazem bardzo sycąca. Fot.123RF.com
Jak wysiewać dynię Hokkaido?
Wysiew bezpośrednio do gruntu powinien odbywać się na koniec maja, czyli tuż po tzw. zimnych ogrodnikach. Można wtedy uznać, że pogoda jest na tyle ustabilizowana, że nie ma ryzyka, że kiełkujące rośliny przemarzną. Nasiona dyni Hokkaido wystarczy umieścić w glebie na głębokości kilku centymetrów. Dzięki temu każda pestka bez problemu puści kiełek, który będzie mógł przebić się aż na powierzchnię. Stanowisko powinno być osłonięte od wiatru. Niezależnie od odmiany dyni zwyczajnej, każda z nich lubi słońce rozproszone oraz obfite podlewanie co kilka dni.
W przypadku metody „na rozsadę” z dynią Hokkaido należy postępować dość ostrożnie. Nasiona można sadzić po kilka do jednej doniczki o większym rozmiarze. Dzięki temu uzyska się dość pokaźną kępę, którą można przesadzić do gruntu już na docelowe stanowisko. Gdy pogoda już na to pozwala, rozrośniętą sadzonkę można delikatnie przetransportować do ogrodu. W ten sposób uniknie się uszkodzeń w dość płytkim systemie korzeniowym, który jest bardzo delikatny i dość płytko umieszczony w glebie.
Dynia Hokkaido nie lubi sąsiedztwa z takimi warzywami jak pomidory, cukinie czy ogórki ze względu na ryzyko zarażenia chorobami, które atakują części zielone. Natomiast dobrze reagują na obecność fasoli tycznej, kukurydzy czy nawet marchewki i pietruszki.
Dynia Hokkaido do prawidłowego wzrostu potrzebuje systematycznego podlewania i odchwaszczania. Fot.pixabay.com
Dynia Hokkaido – pielęgnacja
Proces wzrostu dyni Hokkaido można wspomóc gnojówkami z wrotycza. Młode i dojrzałe sadzonki są narażone na szkodniki takie jak przędziorki, wciornastki czy nawet mszyce. Dlatego wokół można wysiać kwiaty takie jak rumianek, nasturcja i cynia. W ten sposób uchroni się roślinę przed atakiem niepożądanych gości. Mszyce skupią się na kwiatach, a dynia będzie miała zapewniony spokój. Natomiast liście są narażone na takie choroby jak mączniak rzekomy i pierwotny – w sklepach ogrodniczych można kupić dedykowane środki ochrony, które opóźnią jego pojawienie się.
Zbiory tej odmiany zaczynają się zazwyczaj w pierwszej połowie października i trwają aż do listopada. Owoc dyni Hokkaido jest niewielki, jeśli porównać jego wielkość do pozostałych rodzajów tego warzywa. Osiąga maksymalnie kilka kilogramów, a wyglądem można porównać go do pomarańczowej i wyrośniętej cebuli. Do zerwania dyni można użyć siły rąk lub dobrego i ostrego sekatora, który z łatwością przetnie grube łodygi wykształcone przez roślinę. Samo warzywo może być przechowywane w lodówce bądź w wiklinowym koszyku nawet do kilkunastu dni.
Do prawidłowego wzrostu dynia Hokkaido potrzebuje systematycznego podlewania. Niedobór wody powoduje więdnięcie i zasychanie liści, zrzucanie kwiatów i drobnienie owoców. Ponadto wymaga nawożenia preparatem wieloskładnikowym. Warzywa należy zasilać dwa razy w sezonie.
Właściwości odżywcze i prozdrowotne dyni Hokkaido
Dynia Hokkaido jest coraz bardziej doceniana jako warzywo, które zawiera wiele mikroelementów oraz składników odżywczych. Jest świetnym źródłem witamin takich jak A, B, C, D, E czy K. Ponadto zawiera duże ilości beta-karotenu, który jest ważnym elementem diety. Składnik ten wspomaga odporność, utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz naturalne zabezpieczenie przed nadmiernym promieniowaniem UV, gdyż jest to naturalny filtr przeciwsłoneczny. Ponadto w składzie dyni Hokkaido można znaleźć takie pierwiastki jak potas, wapń, magnez cynk i sód.
Wraz ze wzrostem popularności różnych odmian dyni jadalnej zaczęto doceniać jej właściwości prozdrowotne. Zawarte w jej składzie substancje wspierają m.in. osoby zmagające się z nadciśnieniem, zapaleniem trzustki czy chorobami serca. Warto też wspomnieć, że wartościowy jest również olej z pestek dyni, który pomaga uzupełniać dietę o zdrowe tłuszcze.
Przeczytaj również: Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa
Dynia Hokkaido pieczona to najlepsza baza pod zupę krem z dyni.
Dynia Hokkaido w kuchni – jak ją przygotować?
Dzięki swoim właściwościom dynia Hokkaido może zostać wykorzystana w wielu daniach obiadowych, deserach czy wypiekach. Niektóre odmiany dyni jadalnej są również spożywane jako kiszonki w zalewie octowej. Mają niezwykle bogaty smak i są wartościowe pod względem właściwości prozdrowotnych. Ponadto, dzięki naturalnym pektynom oraz kwasom organicznym zawartym w dyni, z można z łatwością uzyskać wartościowe konfitury i wykorzystać je jako dodatek do babeczek lub naleśników.
Miłośnicy potraw smażonych w głębokim oleju mogą przygotować dynię Hokkaido jako frytki czy obtoczyć spore kawałki warzywa w tempurze. Jest to jedna z najpopularniejszych metod podawania tego warzywa na Dalekim Wschodzie.
Niektóre rodzaje dyni jadalnej mogą mieć większą ilość pestek, które zazwyczaj są zdatne do spożycia. Wybierając środek dyni Hokkaido, warto zatem zachować nasiona i wysuszyć je w piecyku ustawionym na niską temperaturę. Ponadto to warzywo to rewelacyjny sposób na uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej – jej zdrowy skład pomoże dostarczyć do organizmu składniki odżywcze, które są niezbędne przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Jak wykorzystać dynię w dekoracjach jesiennych?
Pojawiająca się w sklepach i na grządkach dynia jadalna i ozdobna to jeden z pierwszych znaków nadchodzącej jesieni. Warzywo to dojrzewa dość późno, gdyż zbiór (w zależności od odmiany dyni zwyczajnej) może nastąpić nawet w drugiej połowie października. Czyni to je idealnym elementem jesiennych dekoracji, które można ustawić w ogrodzie, domu czy w mieszkaniu lub biurze. Dzięki temu pokój zyskuje nietuzinkową ozdobę. Na przykład zielony wrzos, ustawiony na podwyższeniu, wraz z fioletowymi lub białymi odmianami, stworzy idealne zagłębienie, w którym można postawić dynię.
Dynia wykorzystywana do dekoracji powinna być niewielkich rozmiarów, by mogła zmieścić się na komodzie lub stoliku. Można ją połączyć również z orzechami, kasztanami jadalnymi, a nawet orzeszkami bukowymi, aby stworzyć wyjątkową kompozycję uprzyjemniającą jesienne dni. A to kolejny powód, dla którego warto rozważyć uprawę tego warzywa.
Przeczytaj również: Efektowna roślina o bardzo nietypowym zastosowaniu. Jak uprawiać tykwę pospolitą?
Tykwa uprawiana jest od stuleci i wykorzystywana na różne sposoby. Fot. 123RF.com/Pexels
"Na zdrowie": Dynie pasują do wszystkiego na INTERIA.TV.