Spis treści:
- Najgroźniejsze choroby cebuli
- Dlaczego cebula ma czerwone plamy?
- Jak zwalczać choroby cebuli w naturalny sposób?
Najgroźniejsze choroby cebuli
Choroby grzybowe szybko się rozprzestrzeniają i mogą zimować w glebie. Chwila nieuwagi ogrodnika może sprawić, że uprawa zostanie porażona chorobą. Sprawdź, jak do tego nie dopuścić.
Choroby grzybowe szybko się rozprzetrzeniają i atakują cebulę. Fot. 123RF.com
- Mączniak rzekomy
Mączniaka rzekomego można rozpoznać po żółtych plamach i szarym nalocie, który występuje na liściach i pędach cebuli. Jego objawem jest również zasychanie i łamanie się szczypioru cebuli. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotny klimat i niska temperatura.
Mączniak rzekomy jest uważany za jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych. Dużym zagrożeniem dla ogródka warzywnego jest to, że potrafi on zimować i może występować co roku. Dlatego tak ważne jest sadzenie roślin w odpowiednich odstępach oraz regularne monitorowanie stanu pędów.
- Zgnilizna cebuli
Chorobie sprzyja nie tylko duża wilgotność, ale także przenawożenie gleby nawozem azotowym, uszkodzenie rośliny przez szkodniki oraz rany, które wynikają ze zbiorów lub transportu. Zgnilizna szyjki cebuli rozwija się bardzo szybko i może masowa zaatakować nasze uprawy.
Pierwsze objawy zgnilizny cebuli można zauważyć wokół szyjki. Łuski powoli gniją, stają się jasne, mięsiste, nasiąknięte wodą. Wraz z rozwojem choroby łuski stają się ciemniejsze, a na ich powierzchni powstaje szary nalot. Ostatnim etapem choroby są czarne, chropowate, kuliste plamy, które tworzą się na zgniłych łuskach.
Choroba nie zawsze ujawnia się podczas uprawy. W niektórych przypadkach dopiero po zbiorze cebuli widoczne są pierwsze objawy zgnilizny.
- Alternarioza cebuli
Patogen alternariozy cebuli, podobnie jak mączniaka rzekomego, może zimować w postaci grzybni na pozostałościach pędów. Choroba występuje często na już zaatakowanych roślinach, najczęściej przez szarą pleśń lub mączniaka. Jej rozwojowi również sprzyja duża wilgoć oraz niskie temperatury.
Zarażona alternariozą cebula na brzegach liści ma plamy o kształcie owalu, który przyjmują fioletowy kolor. Liście mogą zacząć się skręcać i obumierać. Skutkiem jest częściowe lub całkowite porażenie rośliny.
- Plamistość liści
Pierwszym objawem plamistości liści są jasne smugi, które występują na szczypiorze. Z czasem może się również objawiać wodnistymi zapadnięciami o jasnej, oliwkowej barwie. Mają one wydłużony kształt i występują od nasady rośliny do jej wierzchołka. Skutkiem jest zasychanie pędów oraz bielenia szczypioru.
- Różowa zgnilizna korzeni
Choroba występuje najczęściej podczas uprawy cebuli z dymki. Można ją rozpoznać po przebarwionych na różowo korzeniach. Z czasem stają się one czerwono-fioletowe i zamierają. Skutkiem zarażenia jest również zasychanie szczypioru.
Choroba rozwija się, kiedy lato jest suche i ciepłe. Często właściwe nawadnianie lub odpowiednio obfite opady deszczu mogą sprawić, że cebuli uda się zregenerować i odbudować uszkodzenia.
- Fuzaryjna zgnilizna cebuli
Fuzaryjną zgniliznę cebuli można rozpoznać po brunatnych, zapadających się plamach. Mogą być na nich widoczne różowe i beżowe oznaki grzyby. Cebule gniją, a ich korzenie zaczynają przybierać brunatnoróżowy kolor.
Choroba zwykle atakuje rośliny we wczesnych stadiach rozwoju. Objawia się żółknięciem liści oraz zamieraniem rośliny. Po wyjęciu zainfekowanej cebuli z ziemi można zauważyć brak korzeni i postępujące objawy gnicia. Najlepszym sposobem na uniknięcie rozwoju choroby jest właściwe zmianowanie.
Przeczytaj również: Dlaczego czosnek ma małe główki? Uprawa i pielęgnacja czosnku latem
Dlaczego cebula ma czerwone plamy?
Czerwone plamy na cebuli mogą być objawem czerwonej plamistości. To choroba grzybowa, której ślady pojawiają się na łuskach cebuli, korzeniach i nasadzie liści. Częściej występuje na cebulkach kwiatów doniczkowych, niż na cebuli zwyczajnej.
Jest to groźna choroba, której wyjątkowo ciężko się pozbyć. Oprócz nieestetycznych plam, jej skutkiem jest powolny wzrost rośliny i zamieranie. Czerwona plamistość bardzo szybko się rozprzestrzenia. Dodatkowo sprzyja jej niska temperatura.
Zdrowa cebula powinna mieć jednolitą barwę. Powinna być jędrna i ładnie pachnieć. Jeśli zauważysz, że warzywo jest uszkodzone lub zaczyna gnić, ma plamy lub pachnie nieapetycznie, zrezygnuj z jedzenia go.
Przeczytaj również: Ukorzeniacz do roślin - działanie i zastosowanie. Jak i z czego zrobić domowy ukorzeniacz?
Jak zwalczać choroby cebuli w naturalny sposób?
Najlepszym sposobem na choroby grzybowe jest profilaktyka. Zadbaj już podczas sadzenia roślin o właściwe odległości między nimi oraz zmianowanie – przerwa w uprawie cebuli powinna trwać co najmniej 4 lata. Bardzo ważne jest również dbanie o właściwe nawodnienie. Zbyt wilgotna gleba oraz stojąca woda sprzyjają rozwojowi chorób.
Latem należy regularnie oglądać rośliny w poszukiwaniu pierwszych śladów chorób. Im szybciej zaczniesz reagować, tym mniejsze będą negatywne skutki.
Najpopularniejszym sposobem na zwalczenie chorób grzybowych jest stosowanie oprysków. Wiele z nich możesz wykonać samodzielnie w domu.
Doskonale sprawdzi się oprysk z dodatkiem drożdży. Sprzyjają one wzrostowi roślin oraz wypierają szkodliwe patogeny chorobowe. To tani i ekologiczny sposób.
W walce z chorobami grzybowymi pomoże nam gnojówka z pokrzywy. Jej przygotowanie może nam zająć nawet kilka dni. Mimo to warto spróbować tej naturalnej metody.
Tani i skuteczny jest także oprysk z krowiego mleka. Wystarczy rozcieńczyć je z wodą w proporcjach 1:5 i dokładnie spryskać uprawy. Zabieg można powtarzać do 2 tygodnie.
Źródło: warzywapolowe.pl, oprac. własne
Przeczytaj również: Nawożenie cebuli. Czym podlewać cebulę, żeby plony były duże i zdrowe?