Porady ogrodnicze

Odkażanie gleby po ogórkach. Jak wykonać ten zabieg i dlaczego jest ważny?

Odkażanie gleby to istotny zabieg, pozwalający pozbyć się z niej groźnych szkodników i bakterii. Niespodziewane więdnięcie roślin i słabsze plony mogą być oznaką, że dezynfekcja gleby jest konieczna. Tym bardziej, jeśli chcemy uprawiać w tym samym miejscu ten sam gatunek. Jak odkażać glebę po ogórkach i dlaczego jest to tak istotne działanie? Wyjaśniamy.

Odkażanie gleby po ogórkach. Jak wykonać ten zabieg i dlaczego jest ważny?
Odkażanie gleby po ogórkach to ważny zabieg, pozwalający pozbyć się z niej groźnych szkodników i bakterii. Fot.123RF.com

Spis treści:

Na czym polega odkażanie gleby?

Odkażanie gleby to istotny zabieg pielęgnacyjny, polecany zwłaszcza w sytuacji, gdy rozwinęły się w niej jakieś szkodliwe mikroorganizmy. Ryzyko ich wzmożonego rozwoju wzrasta, jeśli ktoś nie decyduje się na płodozmian. Wówczas w ziemi namnażają się szkodniki żerujące na tym samym żywicielu.

O konieczności przeprowadzenia zabiegu odkażania gleby mogą świadczyć spadki zbiorów, jak również nieoczekiwane więdnięcie roślin czy ich usychanie. Odkażanie ziemi powinno też zostać przeprowadzone na nieużytkach, które mają posłużyć pod uprawę. Jeśli chcemy uprawiać w tym samym miejscu rośliny, które w poprzednim sezonie się nie udały z powodu ataku szkodników, dezynfekcja gleby jest wręcz niezbędna.

Odkażanie gleby po ogórkach

Konieczność odkażania gleby pojawia się głównie w uprawie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy ogórki. Czasem jest też przeprowadzane w uprawach sadowniczych. Warto przy tym mieć na uwadze, że skuteczne zwalczanie nagromadzonych w glebie patogenów jest w zasadzie niemożliwe, gdy rośliny są już w fazie rozwoju. Lepiej więc zadbać o glebę przed rozpoczęciem nowej uprawy.

Teoretycznie nie powinno się uprawiać ogórków w tym samym miejscu sezon po sezonie – powinniśmy zaczekać około 3 lata. To rozsądne, zwłaszcza gdy rośliny chorowały. Nie powinniśmy też uprawiać na tym terenie roślin, które atakują te same choroby czy szkodniki, a więc na przykład dyń. Mogą być one atakowane między innymi przez mszyce czy mączniaka rzekomego.

Pamiętajmy, że warto wybierać takie odmiany ogórka, które cechują się większą odpornością na liczne choroby. Eksperci za jedną z najsilniejszych odmian uznają ogórki „Śremianin”, czyli ulepszoną odmianę ogórków gruntowych „Śremski”. Do uprawy polecane są również odmiany „Octopus” i „Cezar”. Badania wykazały, że pierwsza z nich wykazuje odporność 95% na mączniaka rzekomego – i to bez chemicznych oprysków. Z kolei odmiana ogórków „Cezar” cechuje się wysoką odpornością na parcha dyniowatych, mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego, kanciastą plamistość, a także wirusa mozaiki ogórka.

Przeczytaj również: To jeszcze nie koniec ogórków. Rozpylam mieszankę na każdy krzak, nie chorują i przestają żółknąć

odkażanie gleby po ogórkach W przedłużeniu czasu zbiorów ogórków pomocne są opryski. Fot. CanvaPro

Kiedy trzeba odkażać glebę po ogórkach?

Odkażanie ziemi najlepiej wykonać jesienią lub wczesną wiosną. Po zbiorze ogórków warto usunąć resztki roślin. Później można wysiać na grządce jeszcze jakieś rośliny, które w tym samym roku zapewnią kolejne zbiory. Jesienią lub wiosną ziemię warto odżywić nawozem. Następnie zaś można przeprowadzić zabieg odkażania gleby.

Jak odkażać glebę po ogórkach?

Gleba pod uprawę jeszcze przed odkażeniem powinna zostać wzbogacona o istotne dla roślin składniki pokarmowe. Należy uzupełnić ich poziom zwłaszcza wtedy, gdy chcemy uprawiać ogórki w tym samym miejscu, w którym rosły w poprzednim sezonie. Zastosujmy więc nawóz wieloskładnikowy lub obornik.

Do odkażania gleby po ogórkach można wykorzystać profesjonalne odkażacze, które poradzą sobie między innymi z mączniakiem rzekomym czy zgnilizną. Środki chemiczne najczęściej sprzedawane są w postaci granulatu, który mieszamy z ziemią w trakcie jej przekopywania. Warto je umieścić dość głęboko (około 20 cm pod powierzchnią), a następnie obficie ją podlać. Aby środki chemiczne nie przedostawały się do atmosfery, po ich zastosowaniu warto przykryć glebę folią na około 2-3 tygodnie. Następnie trzeba odczekać kolejne 3 tygodnie, nim na danej grządce rozpoczniemy uprawę roślin. Lepiej jednak unikać środków chemicznych, o ile to możliwe. Niszczą bowiem nie tylko szkodniki i grzyby, ale też pożyteczne owady i bakterie.

Istnieją naturalne metody odkażania gleby, w tym metoda termiczna, polegająca na przykryciu podlanej gleby folią na około 2 miesiące. Sposób sprawdzi się latem, przy wysokich temperaturach. Można również wykorzystać gorącą parę wodną do dezynfekcji gleby.

Można również zastosować pewne środki ochrony roślin, zapobiegające różnym chorobom grzybowym, przeznaczone do użytku już w trakcie wzrostu ogórków. Istnieją środki o naturalnym składzie, zawierające żywy organizm, który chroni strefę naziemną i korzeniową roślin.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: Pomidory i ogórki więdną w oczach, słabo rosną? Przygotuj odżywkę, która wzmocni i ochroni przed upałami

"Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował sam na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.