Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Najlepszy sposób na siew buraka ćwikłowego. Przerywanie i nawożenie buraka

Siew buraka ćwikłowego ma niebagatelne znaczenie dla zdrowego wzrostu i dużego plonu rośliny. Źle przeprowadzony sprawi, że warzywa będą niewielkie, a zamiast czerwonych i soczystych buraków, zbiory obejmą głównie przerośnięte liście. Dlatego najlepszy sposób na siew buraka ćwikłowego to nie przesadzenie z gęstością. Zabiegów pielęgnacyjnych tego warzywa na obowiązkowej liście ogrodnika jest sporo, bo roślina wymagać może także przerywania oraz nawożenia. Podpowiadamy, jak przeprowadzić te zabiegi oraz kiedy przyniosą one oczekiwane efekty.

Najlepszy sposób na siew buraka ćwikłowego. Przerywanie i nawożenie buraka
Siew buraka ćwikłowego powinien odbywać się w rzędach, oddalonych od siebie o 20-40 cm. Fot. Valerii Honcharuk/123RF.com

Spis treści:

Najlepsze gatunki buraka ćwikłowego

Wybór buraka ćwikłowego na siew jest istotny, ponieważ poszczególne odmiany różnią się plonami, smakiem oraz wyglądem. Najlepsze gatunki buraka ćwikłowego będą wyróżniać wysoka odporność na choroby i szkodniki czy dobre właściwości przechowalnicze. Liczą się również intensywny kolor miąższu, co jest pożądane w kulinariach, ale także ważna jest wysoka zawartość cukrów w warzywie. Nie bez znaczenia są również gładka skóra czy regularne kształty, które mają znaczenie przy ewentualnej sprzedaży. Jakie są najlepsze gatunki buraka ćwikłowego? 

  • Burak ćwikłowy Czerwona kula: to bardzo popularna odmiana, która nie tylko jest bardzo plenna, ale także ma bardzo wysokie walory smakowe - burak jest bardzo słodki, soczysty i delikatny. Ma kulisty kształt i intensywnie czerwony kolor miąższu. Idealnie nadaje się do kiszenia, gotowania, ale także do spożywania na surowo.

  • Burak ćwikłowy Opolski: to również bardzo plenna odmiana, której korzenie są kulistospłaszczone. Jego karminowo-czerwony miąższ jest delikatny i jednocześnie bardzo smaczny. Ten burak ćwikłowy jest odporny na pękanie i dobrze przechowuje się go przez zimę. Doskonale nadaje się do produkcji soków, konserw, sałatek i na zupy.

  • Burak ćwikłowy Detroit: ten posiada kulisty kształt i ciemnoczerwony miąższ i jest jedną z wczesnych odmian, która w krótkim czasie daje wysoki plon. Bardzo dobrze się przechowuje, a dzięki wszechstronnemu zastosowaniu nadaje się do przetworów, gotowania, pieczenia i jedzenia na surowo. Radzi sobie dobrze w każdym rodzaju gleby, jest także odporna na trudne warunki uprawy.

  • Burak ćwikłowy Boldor: wyróżnia go lekko słodki aromat, a poznać ten gatunek można przede wszystkim przez jasnożółty kolor. Buraki Boldor są bardzo plenne i charakteryzują się wysoką odpornością na choroby. Gotowane, pieczone, czy duszone z pewnością pozytywnie zaskoczą niejedno podniebienie, choć barszcz z tego buraka nie będzie miał czerwonego koloru.

  • Burak ćwikłowy Chioggia: ten często używany jest w sałatkach ze względu na atrakcyjny wygląd. Wyróżnia się bowiem biało-czerwonym, pięknym miąższem. W porównaniu do innych gatunków ma łagodniejszy smak, jednocześnie jest bardzo soczysty i słodki.

  • Burak ćwikłowy Forono: ten gatunek daje bardzo obfite plony oraz nadaje się do przechowywania na zimę. Bardzo smaczne, soczyste młode korzenie buraka można przeznaczyć do bezpośredniego spożycia na sałatki i surówki. Z kolei starsze świetnie nadają się do przerobu na marynaty, mrożonki, soki i koncentraty. To odmiana o cylindrycznym kształcie, a miąższ nie ma pierścieni.

Każdy z wymienionych rodzajów ma swoje unikalne cechy. To, który gatunek buraka ćwikłowego jest najlepszy, zależy od późniejszego wykorzystania warzywa. Jak widać, mnoga dostępność ułatwia wybór konkretnych nasion na siew buraka

Pamiętaj, żeby nie wysiewać buraka ćwikłowego zbyt gęsto. Fot. Maryna Lipatova/123RF.com

Siew buraka ćwikłowego: jak dobrze to zrobić?

Siew buraka ćwikłowego należy rozpocząć od podlania wodą żłobka w ziemi. Nie należy siać ich na suche podłoże, tylko na mokre, dzięki czemu warzywa szybciej wzrosną. Dobrze, jeśli ziemia jest wcześniej wzbogacona o kompost lub obornik, a do tego zruszona glebogryzarką. Siew buraka jest prosty, niemniej jednak można popełnić kilka błędów. Przede wszystkim to zbyt gęste wysianie. Burak ćwikłowy, podobnie jak na przykład cebula, lubi mieć dużo miejsca do wzrostu.

Siew buraka ćwikłowego powinien odbywać się więc w rzędach, oddalonych od siebie o 20-40 cm, choć optymalne będzie zachowanie minimum 30 cm, aby warzywom nie było za gęsto, a między grządkami można było chodzić i pielić. Buraki ćwikłowe sieje się na głębokość 2 cm, natomiast jeżeli gleba jest lekka, można je siać nieco głębiej do głębokości 3 cm. Warto jednocześnie pamiętać, że im mniejsze nasiono, tym mniejszą warstwą ziemi powinno być przykryte.

Przeczytaj również: Uprawa buraków w ogrodzie - kiedy siać i nawozić? Przy czym burak ćwikłowy nie urośnie?

Pielęgnacja buraka ćwikłowego po siewie 

Buraki ćwikłowe do prawidłowego wzrostu potrzebują przede wszystkim światła słonecznego. Dlatego do siewu należy wybierać miejsca z jak największą ilości promieni słonecznych. W takich warunkach buraki rosną szybciej i lepiej plonują. Pielęgnacja buraka ćwikłowego po siewie wymaga przede wszystkim podlewania. Należy robić to regularnie i w odpowiedniej ilości. Jak robić to prawidłowo? 

Często spotykanym problemem jest zbyt obfite podlewanie buraków po siewie. Trzeba więc nawadniać warzywo, zachowując kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim buraki należy podlewać rano lub wieczorem. Dzięki temu, że słońce jest mniej intensywne, parowanie wody z gleby jest wtedy ograniczone. Podlewanie buraka ćwikłowego powinno być równomierne. Należy unikać ich podlewania, kiedy liście są mokre, bo może to prowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Częste podlewanie buraka powinno mieć miejsce w glebach suchych i piaszczystych, aby zapewnić warzywu wilgoć. Z kolei w przypadku gleb już wilgotnych należy ograniczyć nawadnianie ziemi, aby uniknąć ewentualnego gnicia korzeni

Przeczytaj również: Buraki ćwikłowe i liściowe - właściwości, uprawa, odmiany

Przerywanie buraka ćwikłowego

Kiełkowanie buraka ćwikłowego ma miejsce zazwyczaj po 10-20 dniach od siewu i wtedy wyrastają pierwsze, zielone listki. Ten okres może się jednak wydłużyć, jeżeli ziemia jest sucha. Wtedy kiełkowanie buraka ćwikłowego może trwać nawet 30 dni. Nasiona buraków zachowują zdolność kiełkowania nawet trzy do czterech lat. Dlatego niewykorzystane w tym roku można zużytkować w kolejnych.

Czasami zdarza się, że buraki ćwikłowe wschodzą zbyt gęsto. To nie najlepsza sytuacja, która prowadzi do tego, że korzenie muszą walczyć o przestrzeń w ziemi. Dlatego wtedy najlepiej przeprowadzić przerywanie buraka ćwikłowego. To nic innego jak wyrwanie roślin. Można albo zjeść młode pędy lub przesadzić je w inne miejsca. Młode buraki ćwikłowe dobrze znoszą takie przesadzanie, dlatego przerywanie buraka nie zakłada strat. Między burakami liściowymi najlepiej zachować wspomniany wcześniej minimalny odstęp 20 cm.

Buraki, żeby rosły zdrowo i obficie, potrzebują nawozów bogatych w potas. Fot. Antonio Sanchez/123Rf.com

Czym nawozić buraka ćwikłowego?

Nawożenie buraka ćwikłowego jest istotne, ponieważ zapewnia roślinie niezbędne składniki pokarmowe. Chcąc o to zadbać, pierwsze nawożenie powinno mieć miejsce już jesienią podczas zimowej orki. Buraki ćwikłowe można nawozić środkami bogatymi w potas, fosfor, bor i azot. Warto jednak wcześniej poznać skład chemiczny swojej ziemi, przeprowadzając dokładną jej analizę. To dlatego, że warzywo to ma dużą skłonność do nadmiernego gromadzenia azotanów w korzeniach spichrzowych. Dlatego nawożenie buraków ćwikłowych azotem powinno być prowadzone w sposób bardzo ostrożny, ponieważ wysoka jego ilość może się odbić na jakości korzeni buraka oraz spowodować gromadzenie szkodliwych dla zdrowia substancji

Nawozy do buraka ćwikłowego powinny zawierać potas. Ten jest dość łatwo wymywany z gleb, jednak jego niedobór można łatwo uzupełnić różnymi związkami organicznymi, solami kopalnianymi czy też popiołem drzewnym. Do prawidłowego wzrostu burak potrzebuje również fosforu. Ten pierwiastek może być uzupełniany w formie mączek fosforytowych lub kostnych. Burak ćwikłowy jest wrażliwy na zakwaszenie gleby, dlatego powinien być uprawiany na glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko zasadowego (pH 6-7,5). 

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Jak uprawiać buraki, żeby były zdrowe i słodkie. Naturalne nawożenie buraków

Chcesz mieć dorodne i zdrowe buraki? Zastosuj metodę starych ogrodników

Zapomniane warzywo wraca na rabaty. Uprawa i właściwości boćwiny

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.