Spis treści:
Jesienne nawożenie warzywniaka
Jesień to pora ostatnich zbiorów warzyw i owoców, ale pracy w ogrodzie jest znacznie więcej. W tym czasie sadzimy większość roślin wieloletnich, a także przygotowujemy je na nadejście zimy. Kluczowym zabiegiem jest też jesienne nawożenie warzywniaka. Dlaczego jest to tak ważne? Po sezonie wegetacyjnym przychodzi czas, by odżywić glebę, gdyż staje się ona uboga w istotne składniki pokarmowe. Taki zabieg zwiększa odporność roślin na trudne warunki atmosferyczne, co pomaga im lepiej przetrwać okres zimowego spoczynku. Oprócz tego nawozy, które zostały wprowadzone do gleby jesienią, mają wystarczająco dużo czasu, aby rozłożyć się i dostarczyć naszym uprawom niezbędnych składników pokarmowych na wiosnę, zapewniając im lepszy start. Gleba jest lepiej przygotowana do siewu oraz sadzenia. W rezultacie przyczynia się to do większych plonów w przyszłym roku.
Jesienią najlepiej sprawdzą się nawozy o wysokiej zawartości fosforu i potasu, które pomagają roślinom lepiej przetrwać okres zimowy. Dzięki temu w następnym sezonie będą one bujnie rosnąć i obficie owocować. Jednocześnie należy uważać na nadmiar azotu, który pobudza rośliny do wzrostu, a w rezultacie utrudnia im wejście w stan spoczynku zimowego. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić nawozami azotowymi puste zagony.
Jesienią najlepiej sięgnąć po nawozy organiczne, które wzbogacą glebę w cenne składniki odżywcze. Fot.terra2024/123RF.com
Czym nawozić ogród warzywny jesienią?
Wiemy już, dlaczego tak ważne jest jesienne nawożenie warzywniaka. Zastanawiasz się, jakie nawozy sprawdzą się najlepiej? W tym celu warto sięgnąć po nawozy naturalne (organiczne), takie jak:
- kompost – nazywany jest „czarnym złotem” dla ogrodników, ponieważ oferuje szeroki zakres zastosowań w pielęgnacji ogrodu i działki. Ściółkowanie gleby kompostem wzbogaca ją w składniki odżywcze, a także poprawia jej strukturę. Co ciekawe, materiał ten zawiera miliardy mikroorganizmów, które dostarczają substancje pokarmowe korzeniom. Kompost można rozłożyć na pustych zagonach lub pomiędzy grządkami warzywnymi;
- zrębki i kora – ważne jest, aby były one przekompostowane. Doskonale nadają się do ściółkowania upraw wieloletnich (m.in. drzew i krzewów owocowych). Ponadto można je wykorzystać do zasilania warzywniaka;
- wióry rogowe – to naturalny nawóz pochodzenia zwierzęcego, który powstaje w wyniku rozdrobnienia rogów (a czasem i kopyt) bydła. Wolno rozkładają się w glebie, dlatego stosowane jesienią sprawią, że składniki odżywcze (głównie azot) będą dostępne dla roślin od wczesnej wiosny przez cały sezon;
- obornik – warto stosować go naprzemiennie z kompostem. Zalecane jest szczególnie w miejscach, gdzie w przyszłym roku będą uprawiane warzywa o wysokich wymaganiach pokarmowych (np. kapusta, ogórki, pomidory). Obornik jest nie tylko źródłem składników odżywczych, ale również doskonałym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów glebowych. Jesienią można stosować tylko dobrze rozłożony i przekompostowany obornik;
- mielone skały – warto tutaj wymienić m.in. ziemię okrzemkową oraz mączkę bazaltową. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych, które uwalniają stopniowo. Z racji tego, że rozkładają się długo, mielone skały stosujemy co 3-4 lata;
- nawozy zielone – wzbogacają glebę w próchnicę, spulchniają ją i rozluźniają. Dodatkowo dostarczają azotu i innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu roślin. Należą do nich m.in. facelia, koniczyna, gorczyca czy rzepak ozimy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Czym zaprawiać czosnek? Ważny zabieg przed sadzeniem czosnku ozimego
Żyto na poplon. Dlaczego jesienią warto wysiewać je w warzywniku?