Spis treści:
Czego potrzebuje winorośl?
Nawożenie to nie wszystko, dlatego najpierw zastanówmy się, czego potrzebuje winorośl do prawidłowego rozwoju.
Optymalna ziemia, stanowisko i podlewanie winorośli są absolutną podstawą, jeśli chcemy zagwarantować krzewom zdrowy wzrost i obfite owocowanie. Istotne jest również prawidłowe podcinanie winorośli.
- Ziemia dla winorośli
Sadzenie winorośli standardowo powinno odbywać się wiosną po rozmarznięciu gleby, ewentualnie jesienią – na przełomie października i listopada. Krzewom trzeba zapewnić wówczas odpowiednie warunki uprawowe.
Ziemia dla winorośli ma być lekka, przepuszczalna i próchnicza o umiarkowanie kwaśnym odczynie pH utrzymanym w granicach od 6,5 do 7. Glebę wokół roślin zaleca się wyłożyć ściółką, aby zapobiec rozrastaniu się chwastów.
- Stanowisko winorośli
Stanowisko winorośli powinno być zaciszne i osłonięte od wiatru, ale dobrze nasłonecznione, ponieważ jest to roślina ciepłolubna. Warto wysadzać ją w pobliżu południowych i zachodnich ścian budynków, gdyż tam temperatura z reguły jest o kilka stopni wyższa, niż na otwartym terenie. Dobrym pomysłem może być również umieszczenie stanowiska winorośli w pobliżu altany.
- Podlewanie winorośli
Podlewanie winorośli nie musi być obfite. Krzewy mają rozległy system korzeniowy, dzięki czego są odporne na niedostatki wody. Regularne nawadnianie konieczne jest jedynie na glebach piaszczystych i w czasie długotrwałych upałów. Częściej podlewać należy również winorośle na stanowiskach wzdłuż ścian budynków, gdzie ziemia szybciej przesycha.
- Przycinanie winorośli
Przycinanie winorośli pobudza roślinę do wytwarzania nowych pędów i obfitego owocowania. Wykonujemy je przynajmniej raz w roku, jednak zalecane jest, aby robić to częściej. Na przedwiośniu standardowo zabieramy się za cięcie sanitarne winorośli tak, by usunąć pędy uszkodzone, przemarznięte i słabe.
Kolejne jest cięcie formujące, które przeprowadzamy przez pierwsze 2-3 lata tak, by roślina wytworzyła jeden lub dwa pnie o długości ok. 70 cm. Majowe przycinanie winorośli pozwala nam usunąć pędy słabe. Natomiast w okresie letnim od czerwca do sierpnia, możemy skrócić latorośle (pozostawiamy po 6 liści za ostatnim gronem). Krzew przycinamy wówczas pod skosem w kierunku przeciwnym do ich pąków, około 1,5 cm nad pąkiem.
Przeczytaj również: Do jakich roślin stosować nawóz z drożdży? Przepis, działanie i efekty stosowania drożdży w ogrodzie
Jak często nawozić winorośl?
Jeśli chodzi o to, jak często nawozić winorośl, to zaleca się, aby powtarzać tę czynność trzykrotnie w roku kalendarzowym.
- Nawożenie winogron na wiosnę – po zdjęciu zimowej ochrony krzewów
- Nawożenie winogron przed kwitnieniem – na około 2 tygodnie przed
- Nawożenie winogron jesienią - po zbiorach
Nawożenie winogron nie może być jednak równoczesne z ich wapnowaniem (za które zabieramy się wiosną lub jesienią). Należy zachować minimum 3 tygodnie odstępu, a w przypadku zastosowania nawozu z obornika, do wapnowania winorośli możemy zabrać się dopiero w następnym roku.
Przeczytaj również: Najsmaczniejsze i słodkie odmiany winogron. Te odmiany warto mieć w swoim ogrodzie
Czym nawozić winorośl - organiczne przepisy
Jeśli chodzi o to, czym nawozić winorośl, to preparaty do ich zasilania w sklepach mogą być zarówno granulowane, jak i płynne. Zawierają składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź, bor czy magnez i stosujemy je zgodnie z zaleceniem producenta.
Jednak zamiast wydawać pieniądze, możemy wypróbować naturalne nawozy do winorośli, m.in. suchy obornik, jego pochodne i kompost. Ciekawym wyborem może być nawożenie obornikiem kurzym, który dostarcza roślinom niespełna trzykrotnie więcej azotu , aniżeli jego świński czy bydlęcy odpowiednik.
- Nawóz do winorośli – gnojówka z mniszka lekarskiego
Rośliny mniszka lekarskiego wkładam do wiaderka tak, by obejmowały 1/3 objętości naczynia. Zalewamy je wodą z kranu lub deszczówką na wysokość kilku centymetrów poniżej krawędzi zbiornika. Po kilku dobach powinien rozpocząć się proces fermentacji. Gdy zauważymy bąbelki, mieszamy nawóz patykiem.
Czynność tę powtarzamy co kilka dni przez około 2-4 tygodnie, aż bąble przestaną się pojawiać. Wtedy nawóz do winorośli z mniszka lekarskiego rozcieńczamy w proporcjach 1:10 (1 część gnojówki na 10 części wody). Preparat jest gotowy do wykorzystania.
- Nawóz do winorośli – z popiołem drzewnym
Popiół drzewny to kolejny naturalny nawóz, który przyczynia się do obfitego plonowania winorośli. Zawiera: potas, fosfor, wapń i inne cenne mikroelementy. Możemy traktować go jako składnik kompostu albo samodzielny „zasilacz”, który mieszamy z glebą bezpośrednio na zagonach.
- Nawóz do winorośli – ze skoszonej trawy
Czym nawozić winorośl tak, by nie wydawać na to ani grosza? Skoszoną trawą. Podobnie jak w przypadku mniszka lekarskiego, po prostu umieszczamy ją w wiadrze tak, by zajmowała ¾ pojemności naczynia i zalewamy wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 2 tygodnie przy czym codziennie mieszamy. Odcedzamy i rozcieńczamy, a następnie podlewamy krzewy.
Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – przygotowanie krok po kroku. Jak zrobić cenny nawóz na wzmocnienie i podwojenie plonów