Spis treści:
- Czym są i z czego powstają gnojówki roślinne?
- Gnojówki roślinne — zalety i wady stosowania
- Z czego można zrobić gnojówki roślinne – przepisy na ekologiczne nawozy
- Dlaczego warto korzystać z gnojówki roślinnej?
Czym są i z czego powstają gnojówki roślinne?
Na wstępie należy zaznaczyć, że nawozy z gnojówki roślinnej nie mają nic wspólnego z odchodami zwierząt. Tak naprawdę to najbardziej ekologiczny i naturalny preparat do odżywiania ogrodu. Jest otrzymywany poprzez fermentację wybranych roślin lub ich części. Przyda się również do zwalczania szkodników na sadzonkach, walki z chorobami, czy regeneracji gleby.
Taki organiczny nawóz bez problemu przygotujesz samodzielnie. Zielone części roślin zbieraj do plastikowego lub drewnianego pojemnika. Możesz wykorzystać wiadro lub beczkę. Pamiętaj, aby unikać pojemników wykonanych z metalu. Wchodzą one w reakcję z wodą, przyczyniając się do powstawania rdzy. Ponadto mogą zmieniać właściwości odżywcze nawozu.
Drugim niezbędnym elementem odżywczej mieszanki jest woda. Może być to zwykła woda z kranu lub, w wersji ekologicznej, deszczówka. Na 1 kg zebranych roślin będziesz potrzebować około 10 l wody.
Pojemnik z gnojówką najlepiej trzymać na zewnątrz — w wyniku procesów gnilnych nawóz może nieprzyjemnie pachnieć. Od czasu do czasu przemieszaj całość przy użyciu drewnianego patyka. Dbaj o dostęp do świeżego powietrza, które jest niezbędne do zajścia fermentacji.
Naturalny nawóz będzie gotowy po około dwóch tygodniach. Czas jest zależny od panującej pogody oraz warunków stanowiskowych. Poznasz po tym, że przestanie się pienić i zacznie być klarowny.
Zależnie od użytych gatunków roślin, nawóz będzie miał inne właściwości. Z czego zrobić gnojówki roślinne? Ze wszystkiego, co masz na wyciągnięcie ręki. Składniki znajdziesz na łące, w lesie, czy przydomowym trawniku.
Gnojówki roślinne — zalety i wady stosowania
Gnojówki roślinne są naturalnym źródłem składników odżywczych, niezbędnych do zdrowego wzrostu i rozwoju roślin. Regularnie stosowane przyczynią się do zwiększenia plonów i poprawy jakości zebranych owoców, warzyw i kwiatów. Wpłyną zarówno na ich wygląd, smak, aromat, jak i wartości odżywcze. Rośliny regularnie nawożone, będą silniejsze i bardziej odporne na choroby, trudne warunki atmosferyczne oraz szkodniki.
Gnojówki powstają w wyniku procesu fermentacji roślin, więc są ekologiczne i bardziej przyjazne dla środowiska niż gotowe, sztuczne preparaty. Nawożenie gnojówką wzbogaca glebę w pierwiastki oraz mikroelementy, warunkujące prawidłowy wzrost, owocowanie i kwitnienie roślin. Azot pomaga w tworzeniu zielonych liści i pędów. Fosfor wpływa na rozwój korzeni i kwitnienie, a potas pomaga poprawić ogólny wzrost rośliny. Niskiej jakości gleba, uboga w kluczowe pierwiastki, może prowadzić do osłabienia roślin i małych plonów.
Mimo wielu zalet stosowanie nawozów z gnojówki może być nieco problematyczne. Gnijące rośliny wydzielają nieprzyjemny zapach, co może być uciążliwe dla osób mieszkających w pobliżu. Zneutralizuje go nieco dodatek ruty zwyczajnej lub mączki bazaltowej.
Zawartość składników odżywczych w gnojówkach będzie się różnić, w zależności od czasu fermentacji i jakości surowców. Może to utrudniać precyzyjne dawkowanie nawozu.
Ekologiczne nawozy wyróżniają się także krótką datą przydatności oraz dość długim czasem przygotowania. Może to zniechęcać osoby, którym zależy na ekspresowym rozwiązaniu.
Z czego można zrobić gnojówki roślinne – przepisy na ekologiczne nawozy
W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na gnojówki roślinne o przeróżnych właściwościach. Najlepiej sięgać składniki, do których masz bezpośredni dostęp. Obniżysz koszty produkcji nawozu i unikniesz możliwości przedostania się do niego szkodliwych oprysków.
Przedstawiamy kilka prostych przepisów na gnojówki roślinne.
1. Gnojówka z pokrzywy
Pokrzywa jest bogata w składniki odżywcze, m.in. azot, fosfor, potas, żelazo, czy sole mineralne. Gnojówka z pokrzywy pobudzi wzrost i plonowanie roślin. Ponadto zwiększy ich odporność na szkodniki takie jak mszyce, przędziorki czy tarczniki oraz choroby grzybowe.
Do jej przygotowania potrzebujesz świeżych liści i łodyg pokrzywy – najlepiej przed okresem kwitnienia. Porwij je na mniejsze części i umieść w pojemniku. Następnie zalej wodą tak, aby były całkowicie zanurzone. Pozostaw na świeżym powietrzu na dwa tygodnie, codziennie mieszając. Nawóz jest gotowy, gdy z powierzchni zniknie piana, a woda będzie miała brązowy kolor.
Jak stosować gnojówki roślinne z pokrzywy? Przed użyciem odcedź gnojówkę i rozcieńcz ją z wodą w stosunku 1:10. Wykorzystaj ją do podlewania lub spryskiwania roślin ozdobnych, warzyw, drzew i krzewów owocowych do kilkanaście dni.
Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – niezastąpiony nawóz wzmacniający plonowanie i kwitnienie. Jak ją zrobić krok po kroku?
2. Gnojówka ze skrzypu polnego
Zbierz świeże rośliny skrzypu polnego, w tym liście i łodygi. Bez problemu znajdziesz go na działce lub łące – rośnie jako chwast. Części roślin umieść w wiadrze i zalej wodą tak, aby były całkowicie zanurzone. Odstaw na 1-2 tygodnie w lekko zacienione miejsce, i poczekaj, aż rozpocznie się fermentacja – świadczą o tym pojawiające się na powierzchni bąbelki.
Jeśli zakończysz produkcję na tym etapie – nawóz sprawdzi się do walki ze szkodnikami. Jeśli poczekasz, aż liście skrzypu zaczną oddzielać się od łodyg, będzie działał wzmacniająco. Gnojówka ze skrzypu będzie także wspomagała procesy zachodzące w glebie i wpływała na jej urodzajność.
Przeczytaj również: Pożyteczny chwast, z którego zrobisz ekologiczny nawóz. Jakie właściwości i zastosowanie ma skrzyp polny?
3. Gnojówka z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski, znany, jako mlecz, wykazuje wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Gnojówka z jego kwiatów dostarcza roślinom potasu, fosforu, azotu i żelaza – pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego wzrostu. Zawarte w niej mikroorganizmy wpływają pozytywnie na procesy glebowe.
Aby przygotować nawóz, zbierz świeże i zdrowe liście mniszka lekarskiego wraz z kwiatami. Po umieszczeniu ich w pojemniku, zalej zimną wodą, aby pokryć rośliny w całości. Odstaw w zacienione miejsce i poczekaj. Po kilku dniach zauważysz, że rozpoczął się proces fermentacji. Gdy bąbelki z powierzchni znikną – nawóz jest gotowy. Przed użyciem warto go odcedzić, by pozbyć się łodyg i pozostałych części rośliny.
Do czego stosować gnojówki roślinne z mniszka? Doskonale nadają się do podlewania krzewów i drzewek owocowych, co kilkanaście dni oraz na jałową glebę.
Przeczytaj również: Gnojówka z mniszka lekarskiego. Niezastąpiona do nawożenia porzeczki, truskawek, borówki amerykańskiej i pomidorów
Dlaczego warto korzystać z gnojówki roślinnej?
Jeśli marzy ci się ekologiczny, naturalny, a zarazem zdrowy ogród, samodzielnie robione nawozy będą ci niezbędne. Tylko właściwie odżywione rośliny będą dawały obfite, piękne owoce. Gnojówka roślinna jest bogata w kluczowe składniki odżywcze. Jej stosowanie wpłynie korzystnie na strukturę gleby, tym samym zwiększy plonowanie i poprawi odporność roślin na szkodniki. Dodatkowo gnojówka roślinna to świetny patent na recykling. Wykorzystując odpady roślinne do produkcji wartościowego nawozu, zamiast sięgać po sztuczne środki chemiczne, działasz na rzecz środowiska.
Przeczytaj również: Gnojówka i oprysk z liści pomidorów. Przepis na domową miksturę zwalczającą szkodniki
Dobrze odżywione i zdrowe liście są świetną bazą do przygotowania gnojówki. Fot. 123RF/PICSEL