Spis treści:
- Sadzenie cebuli dymki w listopadzie
- Najsmaczniejsze odmiany dymki
- Sadzenie dymki - najważniejsze zasady
Sadzenie cebuli dymki w listopadzie
Listopad to odpowiedni czas na posadzenie do gruntu cebuli dymki. Najlepiej nadadzą się do tego odmiany odporne na niskie temperatury, które powinny ukorzenić się przed nadejściem zimy. Przy wyborze dokładego terminu sadzenia dymki, warto zwrócić uwagę na panujące warunki atmosferyczne.
Wysoka temperatura i wilgotność powietrza pobudzają wzrost szczypioru, który nie powinien być zbyt wysoki przed zimą. Najlepiej byłoby gdyby szczypior dymki wcale się nie wykształcił, ponieważ może źle znieść niskie temperatury. To z kolei wpłynie na gorszy rozwój cebuli. Dlatego właśnie dobrze jest odłożyć sadzenie dymki ozimej na późną jesień.
Przeczytaj również: Sposób na sadzenie cebuli dymki jesienią. Korzenie nie będą gniły, a plon będzie wczesny
Najsmaczniejsze odmiany dymki
Odmiany cebuli dymki charakteryzują się różnymi walorami smakowymi. Każda z nich ma bowiem inne proporcje związków siarkowych, które są odpowiedzialne za smak i aromat. W kuchni można wykorzystywać zarówno odmiany o intensywnym smaku, jak i te łagodniejsze. Wybór najsmaczniejszej dymki zależy oczywiście od preferencji smakowych, jednak kilka odmian jest zgodnie określana przez ogrodników mianem tych najsmaczniejszych, są to:
- 'Senshyu Yellow'
Japońska odmiana dymki ozimej o charakterystycznej żółtej i gładkiej skórce. Jej cebulki są kuliste i lekko spłaszczone z trwale zaschniętą łuską. Odmiana 'Senshyu Yellow' charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smakiem. Jest doskonała zarówno do spożywania na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, jak i do obróbki cieplnej. Z jesiennego sadzenia tej odmiany zbiory są w lipcu następnego roku.
- 'Shakespeare'
Brytyjska późna odmiana cebuli dymki, która dojrzewa kilka dni później niż wcześniej wspomniana odmiana 'Senshyu Yellow'. Cebulki mają kulisty i regularny kształt oraz mocną łuskę. Smak dymki 'Shakespeare' jest określany jako półostry i intensywny. To czyni ją idealnym dodatkiem do zup, sosów oraz innych potraw mięsnych.
- 'Electric'
Odmiana dymki ozimej o charakterystycznym czerwono-fioletowym kolorze skórki. Jej cebulki są lekko spłaszczone o średniej wielkości. Odmiana 'Electric' odznacza się łagodnym smakiem i aromatem. Dodatkowo intensywny kolor cebulki sprawia, że jest doskonałym elementem dekoracyjnym w kuchni.
Cebula dymka ma wiele odmian, warto wybrać te najlepsze - nie tylko smaczne, ale też takie, które będą zdrowo rosły. Fot. yuris010/123RF.com
Sadzenie dymki - najważniejsze zasady
Cebulki dymki są bardzo podatne na choroby grzybowe, przez co nie tylko źle się przechowują, ale także mogą częściej chorować w gruncie. Przed dłuższym przechowywaniem oraz planowanym sadzeniem dobrze jest zaprawić dymki, np. mieszając je z popiołem drzew liściastych, mączką bazaltową lub kupnymi preparatami. Dzięki temu zabiegowi plony dymki będą zdrowe, a rośliny rosnące w jej sąsiedztwie nie zostaną zainfekowane.
- Stanowisko i rozstaw
Do uprawy dymki należy wybrać słoneczne stanowisko. Przed sadzeniem ziemia powinna być przekopana i dobrze napowietrzona. Na tak przygotowanej glebie wyznacza się rzędy w odległości ok. 30 cm od siebie, w których na całej długości wykopuje się dołek o głębokości ok. 3-5 cm. Cebulki dymki sadzi się w rozstawie ok. 6-8 cm korzeniami do dołu. Po zasypaniu w całości powinny znajdować się pod powierzchnią ziemi.
- Sąsiedztwo
Odległość od innych warzyw w ogródku ma duży wpływ na rozwój i wzrost cebuli dymki. Warto już wcześniej zaplanować rozmieszczenie poszczególnych gatunków w warzywniku tak, aby uzyskać jak największe plony. Dymka rośnie dobrze w sąsiedztwie pomidorów, cukinii, marchwi, pietruszki, ogórków, buraków, truskawek i sałaty. Natomiast cebula ta daje mniejsze plony w pobliżu fasoli.
W przypadku cebuli dymki ważne jest również to, jakie warzywa rosły wcześniej na miejscu jej planowanej uprawy. Dymka ozima rośnie zdecydowanie lepiej na ziemi po ogórkach. Natomiast gorzej rozwija się w przypadku ziemi po marchwi, burakach, ziemniakach i selerze.
- Gleba
Cebula dymka jest bardzo tolerancyjna, jeżeli chodzi o warunki glebowe. Dobrze rośnie na wielu rodzajach podłoża. Jednak, aby cieszyć się dorodnym zbiorem, warto zapewnić jej odpowiednią ziemię. Cebula dymka preferuje gleby lekkie i dobrze przepuszczalne o wysokiej zawartości próchnicy i pH w granicach 6,5-7. Na podłożu torfowym cebula ta będzie dobrze rosnąć nawet przy pH 5,5.
Źródło: Deccoria.pl