Porady ogrodnicze

Pomidory koktajlowe - 9 najlepszych odmian. Soczyste, słodkie i dają dużo owoców

Pomidory koktajlowe są małe i pyszne. Idealnie sprawdzają do dekoracji dań czy sałatek. Niestety, ich ceny w sklepie są często zdecydowanie wyższe od klasycznych, dużych pomidorów. Nie chcesz wydawać na nie fortuny? Wyjaśniamy, które odmiany pomidorów koktajlowych są najlepsze i jak je uprawiać w ogrodzie.

Pomidory koktajlowe - 9 najlepszych odmian. Soczyste, słodkie i dają dużo owoców
Zabieg wsadzania pomidorów koktajlowych do gruntu można wykonać już późną wiosną. Fot.CanvaPro

Spis treści:

Pomidory koktajlowe - najlepsze odmiany

Pomidory koktajlowe mają wiele odmian. Każda z nich będzie różnić się wielkością, kolorem, smakiem. Rodzajów jest naprawdę wiele, więc nawet najbardziej wymagający smakosze znajdą coś dla siebie. Spośród wszystkich dostępnych, przedstawiamy wam 9 najlepszych odmian pomidorów koktajlowych.

  • Black Cherry

Odmiana pomidora koktajlowego Black Cherry ma owoce okrągłe o średnicy od 2 do 2,5 cm. Wyglądem mogą one przypominać duże wiśnie. Mają purpurowo-brązową barwę. Czym więcej będą mieć słońca, tym ich odcień będzie ciemniejszy. Są wyjątkowo słodkie i smaczne.

Krzewy odmiany Black Cherry są wysokie i mają gęsty pokrój. Z tego powodu należy je wspierać palikami. Sprawdzą się zarówno do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami.

  • Cytrynek Groniasty

Cytrynek Groniasty to odmiana pomidora koktajlowego, która jest wczesna. Wyróżnia się drobnymi, żółtymi owocami. Mogą one urastać jednak nawet do 3 cm średnicy. Ma słodki smak, ale wyczuwalny jest cytrynowy aromat.

Pomidorki z odmiany Cytrynek Groniasty rosną wysoko na krzewie. Może on więc potrzebować wsparcia palikami. Ten rodzaj możemy uprawiać w gruncie, pod osłonami czy w dużej donicy. W jednym gronie może się pojawić nawet do 70 owoców.

  • Malinowy Smaczek

Bardzo wczesna odmiana Malinowy Smaczek ma owoce o typie "cherry". Pomidorki mają czerwony, wpadający w róż kolor. Smak jest słodki, przypomina aromatem maliny.

Krzaki Malinowego Smaczka rosną wysokie i należy je palikować. Są odpowiednie do uprawy pod osłoną, w gruncie, donicy lub pojemnikach. Z jednego krzewu w ciągu sezonu można zebrać nawet do 200 pomidorków.

  • Paprykowy

Odmiana Paprykowa pomidora koktajlowego jest jedną z tych, którą najczęściej spotkamy w sklepach. Charakteryzuje ją wydłużony, cieńszy od innych pomidorów kształt. Ich miąższ jest słodki.

Krzewy pomidora Paprykowego są wysokie i wymagają palikowania. Nadają się do uprawy w gruncie, pod osłoną, w donicy i pojemnikach. Z jednej sadzonki w sezonie można zebrać nawet kilkaset owoców.

Przeczytaj również: Ziemia do pomidorów. W jakiej ziemi siać i sadzić pomidory?

  • Sweetheart

Owoce odmiany Sweetheart mają średnicę między 2 a 3 cm, są lekko wydłużone i szpiczasto zakończone. Ich barwa jest intensywnie czerwona. Owoce dojrzewają w około 70 dni. Nie wykazują skłonności do pękania.

Sweetheart ma krzewy wysokie, które muszą być wspierane o palik. Można je zasadzić w gruncie, pod osłoną, a także na balkonie czy tarasie w dużej donicy.

  • Nugget

Pomidory koktajlowe Nugget są odmianą bardzo wczesną. Mają owoce w pomarańczowym kolorze, a kształtem przypominają śliwki. Ich smak jest słodki, wręcz owocowy. Owoce dojrzewają już po 60 dniach.

Odmiana Nugget ma krzewy wysokie, potrzebujące wsparcia palikami. Najlepiej będzie plonować pod osłoną, gdzie będzie chroniona od wiatru. Mimo tego można ją też uprawiać w gruncie lub w donicach.

  • Lucky Tiger

Lucky Tiger jest zdecydowanie najbardziej wyróżniającą się odmianą pomidorów koktajlowych. Ich kształt jest podłużny i szpiczasty. Mają kolor zielony, jednak występują na skórce pomarańczowe i czerwone przebarwienia, przypominające tygrysie paski. Na dojrzałe owoce trzeba czekać około 75 dni.

Odmiana Lucky Tiger rośnie wysoko, a zatem musi być palikowana. Nadaje się do uprawy pod osłonami, w glebie, donicy czy dużych pojemnikach.

Przeczytaj również: Nawożenie gipsem gleby pod uprawę pomidorów. Ogrodnik tłumaczy, jak to zrobić dobrze

  • Blackball

Pomidory koktajlowe odmiana Blackball, osiągają średnicę w rozmiarach między 2 a 2,5 cm. Te drobne owoce mają purpurowy, wręcz czarny odcień. Potrzebuje około 75 dni na to, aby plony były dojrzałe i słodkie.

Nie jest tak wysoka, jak poprzednie odmiany, gdyż Blackball urasta mniej więcej do 150 cm wysokości. Mimo wszystko potrzebuje wsparcia palikami. Można ją uprawiać w szklarniach, gruncie, donicach czy pojemnikach.

  • Golden Boy

Golden Boy ma owoce kuliste o barwie ciemnożółtej, wpadające w pomarańcz. 1 pomidorek koktajlowy tej odmiany ma około 45 g. Po okresie dojrzewania są miękkie i orzeźwiające.

Odmiana pomidorów koktajlowych Golden Boy wymaga palikowania. Świetnie rozwinie się zarówno w gruncie, jak i pod osłoną.

pomidory koktajlowe Pomidorki koktajlowe należy uprawiać w glebie żyznej, piaszczysto-gliniastej. Fot.CanvaPro

Uprawa pomidorów koktajlowych - najważniejsze zasady

Wybranie interesującej nas odmiany to połowa sukcesu. Najlepsze plony uzyskamy, gdy uprawę pomidorków koktajlowych będziesz prowadzić zgodnie z zasadami. Dotyczą one przede wszystkim odpowiednich warunków do rozwoju.

Pomidorki koktajlowe należy uprawiać w glebie żyznej, piaszczysto-gliniastej. Jej odczyn powinien być lekko kwaśny, więc najlepiej, jeśli pH będzie wahać się między 5,5 a 6,5. Podłoże powinno być stale wilgotne, jednak nie mokre i przelane.

Z tego powodu krzewy pomidorków koktajlowych należy podlewać co kilka dni. W przypadku dużych upałów można to robić nawet codziennie lub co dwa dni. Podczas nawadniania uważamy, aby nie moczyć liści, kwiatów i owoców. Należy więc wodę lać przy samej ziemi.

Najlepszy rozwój pomidorków koktajlowych odnotujemy na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Temperatura dla krzewów powinna wahać się między 22 a 27 st. Celsjusza.

pomidory koktajlowe Pomidory koktajlowe mają wiele odmian. Każda z nich będzie różnić się wielkością, kolorem, smakiem. Fot.CanvaPro

Na pomidorki koktajlowe wsadzane do gruntu należy przygotować rozsadę. Wykonujemy ją już na początku marca do małych pojemników z lekko wilgotnym podłożem. Temperatura do ich rozwoju powinna wynieść co najmniej 20 st. Celsjusza.

Pomidory koktajlowe pikujemy do większych pojemników, gdy na ich sadzonkach pojawi się od 2 do 3 liści. Od tego czasu powinny urosnąć do około 20 cm wysokości. Wówczas będą gotowe do przesadzenia do gruntu.

Zabieg wsadzania pomidorów koktajlowych do gruntu można wykonać już późną wiosną. Najlepszym terminem będzie połowa lub koniec maja, gdy temperatura powietrza jest znacznie wyższa. Jest także mniejsze ryzyko wystąpienia przymrozków. W ten sposób będą mogły rozwijać się w bezpiecznych warunkach.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Superodżywka za darmo. Wszystkie sadzonki rosną po niej szybciej i nie gniją

Nie podlewaj nasion tuż po siewie. Złota rada doświadczonych ogrodników

Największe i najcięższe pomidory. Nie zastanawiaj się i posiej odmianę Gigantomo

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.