REKLAMA
Fot.123RF.com
W liściach sałaty znajdziemy sporo witaminy C (dwa razy więcej niż ogórek), witaminę E, która odpowiada za hamowanie procesów starzenia i witaminę A - zwaną "witaminą wzroku". Jedzenie sałaty wspomaga leczenie niestrawności, bolesnych menstruacji, astmy, bezsenności, nerwicy, zaparć, cukrzycy, reumatyzmu i kamicy moczowej.
Godnym uwagi rodzajem sałaty jest rukola. Jak najbardziej nadaje się do uprawy doniczkowej. Stosunkowo niepozorna roślinka wyróżnia się spośród pozostałych ostrawym smakiem. W związku z jej niebanalnym posmakiem pieprzu, orzecha i chrzanu staje się idealnym dodatkiem do niemal każdej potrawy.
Roszponkę również warto mieć zawsze pod ręką. Często dodaje się ją do różnego rodzaju sałatek. Ponadto zawiera wiele cennych związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bogata w witaminę C, B i A. Sałata natomiast jest doskonałym kompanem wiosennych kanapek.
Domowa uprawa sałaty
1. Najodpowiedniejszym podłożem jest podłoże uniwersalne do warzyw.
2. Sałata może rosnąć w nasłonecznionych, bądź półcienistych miejscach.
3. Nie wolno zapominać o częstym nawadnianiu sadzonek, gdyż susza powoduje gorzknienie liści. Natomiast przy nadmiarze wody roślinka szybko nam zgnije.
4. Wysiew nasion sałaty do gruntu rozpoczyna się w okresie od wczesnej wiosny do późnego lata. W przypadku rokoli i roszponki odbywa się to podobnie - tzn. od maja do końca sierpnia.
5. Sałata charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji. Pierwsze liście można zbierać już po 6-8 tygodniach. Chcąc jednak przyspieszyć ten proces można przygotować rozsadę już w lutym, wysiać nasiona do pojemników, przykryć cienką warstwą ziemi i sukcesywnie podlewać.
6. Sadzonki możemy ustawić na parapecie okiennym, aby dostarczyć ich wystarczającą ilość światła i ciepła i po pojawieniu się pierwszych listków przesadzić do pojemniczków o średnicy ok. 5 cm.
7. Gdy nieco urosną przesadzamy je do ich stałych loków w dużych donicach na balkonie.
Sałata jest warzywem, które nie należy długo przechowywać. Najlepiej zjeść ją jak najszybciej. Jeżeli jednak nie mamy tego w planach, nie powinniśmy jej myć. Nieumyta sałata dłużej zachowuje świeżość. Warto także wiedzieć, że sałata powinna leżeć w lodówce nie dłużej niż tydzień. Warzywo to nie nadaje się do marynowania i mrożenia.
Listków sałaty nie powinniśmy kroić nożem (za wyjątkiem sałaty lodowej) - należy je rwać rękoma na mniejsze kawałki. Stal, z której zrobiona jest większość noży wchodzi w reakcje z enzymami sałaty, co powoduje, że liście stają się gorzkie, a smak mniej wyraźny.
Deccoria.pl