Z artykułu dowiesz się:
- Czym wyróżnia się tuberoza
- Jakie zastosowanie ma tuberoza
- Jak uprawiać tuberozę w domu i ogrodzie
- Kiedy sadzić tuberozę
Tuberoza — podstawowe informacje
Tuberoza wonna, nazywana również bulwiastą (nazwa naukowa: Polianthes Tuberosa) to roślina wieloletnia należąca do rodziny agawowatych. Jej część podziemna składa się z dużej bulwy przypominającej cebulę. Z bulwy tej wyrastają wąskie mieczykowate liście i gruby pęd o długości około 50-60 cm, zakończony kłosem, z którego wyrasta kilkanaście kwiatów. Najczęściej są one białe i kremowe, ale zdarzają się również odmiany różowe i fioletowe. Dla niewtajemniczonych kwiaty tuberozy mogą przypominać znane wszystkim hiacynty.
Po rozkwitnięciu kwiaty tuberozy bardzo intensywnie pachną. Ich zapach nawiązuje do aromatu kwiatów cytrusowych, konwalii czy jaśminu.
Tuberoza pochodzi z Meksyku, a do Europy i Azji dotarła dopiero w XVI wieku. Obecnie roślina uprawiana jest głównie w Indiach, skąd eksportowana jest w formie kwiatów ciętych do pozostałych zakątków świata.
Możemy wyróżnić kilka najbardziej popularnych i rozpoznawalnych odmian tuberozy. Są to:
- Sensation - odmiana cechuje się delikatnymi różowymi kwiatami
- Yellow Baby - ma intensywne żółte kwiaty
- Cinderella - posiada kwiaty biało-fioletowe
- Golden Harvest - ma kwiaty w kolorze delikatnej żółci
- Saphier - odmiana o kwiatach w kolorze intensywnego fioletu i różu
Wszystkie wymienionej wyżej odmiany przepięknie i długo pachną.
Przeczytaj również: Gardenia, jaśmin i stefanotis. Pachnące kwiaty doniczkowe
Tuberoza — ciekawostki i zastosowanie
Kwiaty tuberozy są uznawane za najsilniej pachnące kwiaty świata. Ze względu na swoje właściwości są wykorzystywane na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Roślina najintensywniej pachnie wieczorem, dlatego też w Azji określa się ją mianem "królowej nocy".
Co ciekawe, tuberoza nie zawsze cieszyła się dobrą sławą. Według przekazów, jej zapach wzbudzał tak silne erotyczne doznania, że zabraniano młodym dziewczynom spacerów w tuberozowych ogrodach oraz spryskiwania się perfumami tworzonymi na bazie jej kwiatów. Kobiety wówczas miały uchodzić za uosobienie cnót, pachnieć skromnie i subtelnie, co kłóciło się z intensywną i trwałą wonią tuberozy, nazywaną również "primadonną" wśród kwiatów.
Tuberoza wykorzystywana jest także do produkcji olejków eterycznych, które stosowne są w aromaterapii w celu łagodzenia stresu.
Tuberoza — uprawa i wymagania
Tuberoza nie jest trudna w uprawie, można ją sadzić w rabatach ogrodowych i w pojemnikach. Wymaga jednak jasnego i ciepłego stanowiska oraz przepuszczalnego podłoża.
- Podłoże
Tuberoza najlepiej rośnie w ziemi żyznej i próchniczej. Podłoże, w którym sadzone są rośliny, powinno być przepuszczalne, co zapobiegnie tworzeniu się zastojów wody i gniciu korzeni. Jeśli rabata, w której chcemy wysadzić nasze sadzonki tuberozy ma gliniaste i zbite podłoże, warto spulchnić je dodając do niego odrobinę piasku, żwiru i kory.
- Stanowisko
Tuberoza preferuje słoneczne i osłonięte przed wiatrem stanowiska. Warto posadzić tuberozę w miejscu, które nie jest także narażone na bezpośrednią i trwałą ekspozycję na słońce.
- Podlewanie
Rośliny posadzone w donicach należy podlewać regularnie, starając się utrzymywać stale wilgotne podłoże. Natomiast sadzonki rosnące w gruncie nie wymagają dodatkowego podlewania, wystarczy im woda deszczowa. Jeśli jednak pojawi się susza i zauważymy, że rośliny zaczynają więdnąć - podlejmy je najlepiej rano.
- Nawożenie
Tuberozę można zacząć nawozić w momencie, w którym zauważymy pojawienie się pierwszych pąków kwiatowych. Nawóz wzmocni rośliny i zwiększy kwitnienie. Warto posłużyć się nawozem do kwiatów kwitnących.
- Choroby i szkodniki
Tuberoza stosunkowo rzadko atakowana jest przez choroby i szkodniki. Jej wrogami są jednak gąsienice, ślimaki i mszyce. Szkodniki tuberozy można zwalczyć stosując domowe metody, które pozwolą pozbyć się insektów.
Przeczytaj również: Szkodniki zaatakowały twoją roślinę? Tak skutecznie się ich pozbędziesz
Fot. Tuberoza wymaga jasnego i osłoniętego stanowiska. Fot. 123RF/PICSEL
Tuberoza — kiedy i jak sadzić
Tuberozę można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w donicach na parapecie w domu, na balkonie czy tarasie. Do posadzenia tuberozy potrzebne nam będą zdrowe i dorodne cebule tych roślin. W sklepach ogrodniczych zawsze warto wybierać bulwy pojedyncze i zdrowe. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że z bulwy wyrośnie piękny kwiat, a nie tylko liście.
Najlepszy termin do wysadzania tuberozy do donic to marzec. Bulwy sadzimy do pojemnika wypełnionego ziemią kwiatową oraz warstwą drenażową i przykrywamy kilkucentymetrową warstwą ziemi. Cebul nie należy sadzić zbyt głęboko, ponieważ kiełkują one dosyć długo i mogłyby mieć problem z wybiciem się z ziemi.
Przeczytaj również: Te rośliny koniecznie posadź w marcu. Wiosną zakwitną bujne i zdrowe
Po wysadzeniu bulw, doniczki ustawiamy w jasnym i ciepłym pomieszczeniu, w którym temperatura nie spada poniżej 20 stopni. Nasze sadzonki podlewamy regularnie, ale małymi dawkami wody, starając się ich nie przesuszyć, ani nie przelać.
Do gruntu najlepiej przenieść tuberozę, gdy z ziemi zaczną wychodzić już liście. Warto zrobić to jednak dopiero pod koniec maja, gdy maleje ryzyko wystąpienia przymrozków.
Jesienią cebulki tuberozy trzeba wykopać oraz przechować przez zimę w suchym torfie i chłodnym pomieszczeniu. Trzeba jednak liczyć się z tym, że ze względu na nasz klimat w kolejnym sezonie przechowywane przez nas zeszłoroczne cebulki mogą nie zdążyć zakwitnąć. Dlatego, jeśli chcemy mieć pewność, że tuberoza wyda piękne i pachnące kwiaty, lepiej co roku kupować nowe bulwy u zaufanego sprzedawcy.