Spis treści:
Uprawa ogórków w gruncie czy szklarni – co wybrać?
Samodzielna uprawa ogórków uznawana jest za stosunkowo prostą i polecaną początkującym ogrodnikom. Nie możemy jednak zapominać, że rośliny te mają specyficznie wymagania ze względu na to, że są wybitnie ciepłolubne. Ich nasiona kiełkują dopiero wtedy, gdy ziemia wystarczająco się nagrzeje i osiągnie temperaturę od 15 do 18°C. Dla młodych, wschodzących roślin największym zagrożeniem są wahania temperatury – nawet najmniejsze wiosenne przymrozki całkowicie je zniszczą.
W późniejszym etapie uprawy ogórki potrzebują temperatury od 20 do 25°C w ciągu dnia. Aby zapewnić im takie warunki, niektórzy ogrodnicy decydują się prowadzić je pod osłonami. Uprawa ogórków w szklarni lub pod folią pozwala chronić rośliny przed chłodem, a także gwarantuje przyspieszone zbiory – warzywa dojrzewają nawet kilka tygodni wcześniej niż w przypadku siewu do gruntu bez osłon. Trzeba jednak pamiętać, że takie efekty osiągniemy tylko wtedy, gdy szklarnia będzie ustawiona w słonecznym miejscu.
Minusem uprawy ogórków pod osłoną jest wysoka wilgotność powietrza, jaka panuje w takim miejscu. Sprzyja ona rozwojowi chorób i szkodników, dlatego nie możemy zaniedbywać systematycznego wietrzenia szklarni oraz wykonywania profilaktycznych oprysków. Ogórki z powodzeniem możemy uprawiać również w gruncie, nie zapominając, że wysiew nie może odbyć się wcześniej niż w drugiej połowie maja do ogrzanej gleby. Wybrane poletko powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru.
Ogórki możemy uprawiać w gruncie lub pod osłonami. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Nigdy nie wyrzucam. Od wiosny do jesieni robię odżywczy nawóz do ogórków i papryki
Co lubią ogórki, a czego nie?
Ogórki możemy uprawiać w gruncie lub szklarni bądź pod folią, zawsze na ciepłym stanowisku, gdzie dociera dużo słońca. Warto o tym pamiętać, jeśli liczymy na zdrowy wzrost roślin, a później – udane zbiory. Co jeszcze musimy wziąć pod uwagę? Podpowiadamy, co lubią ogórki, a czego nie:
- Ogórki kochają ciepło i najlepiej rosną w temperaturze od 20 do 25°C. Nie zniosą natomiast spadku temperatury poniżej 0°C – w takich warunkach giną;
- Warzywa te preferują przepuszczalną, żyzną i bogatą w próchnicę glebę, która łatwo się nagrzewa oraz dobrze wchłania wodę;
- Ogórki lubią rosnąć w podłożu o pH 6,5-7,0 (odczyn zbliżony do obojętnego);
- Rośliny te nie tolerują świeżo wapnowanej gleby, ale cenią tę, która została wzbogacona obornikiem lub kompostem. Przekompostowany obornik stosujemy jesienią, przekopując go z ziemią (3-4 kg/mkw). Jeśli tego nie zrobiliśmy, wiosną na ok. miesiąc przed założeniem uprawy, możemy wymieszać wierzchnią warstwę gleby z obornikiem granulowanym lub kompostem. Ziemię wzbogacimy także gnojówką z pokrzywy lub nawozem mineralnym do ogórków;
- Ogórki lubią mieć przestrzeń do rozwoju, więc siejemy je lub sadzimy z rozsady, zachowując odległości 10-15 cm między roślinami, rzędami zaś – ok. 80 cm;
- Warzywa te dobrze rosną w wilgotnym podłożu, dlatego lubią być często podlewane (wcześnie rano lub późnym wieczorem). Pamiętajmy jednak, że nie tolerują zimnej wody i moczenia liści.
Jeśli zapewnimy ogórkom odpowiednie warunki już na starcie, a później odpowiednio zatroszczymy się o uprawę, wynagrodzą nasze starania zdrowymi plonami.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Cieniowanie pomidorów – ważny zabieg czy przeżytek? Ogrodniczka podpowiada
Gęsty i zdrowy trawnik bez pędraków. Recepta jest prosta
Piwonie, borówki, ogórki i truskawki bez tego mogą nie przeżyć. Samo podlewanie to za mało