Spis treści:
- Zalety obornika do nawożenia ogrodu warzywnego
- Przekopywanie ziemi z obornikiem – co daje i jak często wykonywać ten zabieg?
- Jakie warzywa uprawiać po oborniku w pierwszym roku?
- Warzywa do uprawy w drugim roku po oborniku
- Co sadzić w trzecim roku po nawożeniu obornikiem?
Zalety obornika do nawożenia ogrodu warzywnego
Obornik to naturalny nawóz organiczny zawierający bogactwo składników odżywczych, które uwalniają się stopniowo przez kilka lat. W pierwszym roku po aplikacji to około 50%, w drugim roku kolejne 30%, a w trzecim pozostałe 20%.
Stosowanie obornika do nawożenia ogrodu warzywnego przede wszystkim poprawia strukturę gleby – ciężkie podłoże staje się bardziej przepuszczalne, a lekkie lepiej zatrzymuje wodę. Zwiększa również aktywność mikroorganizmów glebowych, które przekształcają materię organiczną w formy dostępne dla roślin.
Najlepszy jest obornik bydlęcy, który ma zrównoważony skład. Koński jest bogatszy w azot, doskonały dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Owczy z kolei zawiera najwięcej składników odżywczych, ale należy go stosować ostrożnie, w mniejszych ilościach.
Pamiętaj, że do ogrodu warzywnego powinien trafiać wyłącznie obornik przefermentowany, który leżakował przez co najmniej 6 miesięcy.
Przeczytaj również: W listopadzie zostaw je na rabatach. Na wiosnę nie będzie chwastów, a gleba będzie bardziej żyzna
Przekopywanie ziemi z obornikiem – co daje i jak często wykonywać ten zabieg?
Przekopywanie ziemi z obornikiem pozwala wprowadzić ten cenny nawóz do gleby. Najlepszy termin na ten zabieg to jesień – od września do końca listopada. Dzięki temu nawóz zdąży częściowo się rozłożyć przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego.
Obornik to niezastąpiony nawóz w warzywniku. Fot. mayashustov/123RF.com
Przekopywanie gleby z obornikiem nie tylko poprawia jej strukturę. Zwiększa też pojemność wodną, co jest szczególnie ważne podczas okresów suszy, a także wprowadza do gleby składniki odżywcze, które będą uwalniały się stopniowo przez kolejne lata.
Jak prawidłowo wykonać przekopywanie z obornikiem? Rozłóż równomiernie warstwę przefermentowanego obornika o grubości 3–5 cm na powierzchni grządki. Następnie przekop glebę na głębokość ok. 20–25 cm, mieszając nawóz z ziemią.
Nawożenie ogrodu obornikiem warto przeprowadzać co 3–4 lata. Częstsze stosowanie może prowadzić do nadmiernego nagromadzenia składników pokarmowych, szczególnie azotu.
Jakie warzywa uprawiać po oborniku w pierwszym roku?
Pierwszy rok po nawożeniu obornikiem to idealny czas na uprawę warzyw o najwyższych wymaganiach pokarmowych, które do rozwoju potrzebują wielu składników odżywczych, szczególnie azotu. Do takich roślin należą np. dyniowate: ogórek, cukinia, dynia i melon.
Pomidory i papryka, które potrzebują intensywnego nawożenia dla obfitego owocowania, także doskonale sprawdzą się w pierwszym roku po oborniku, podobnie jak kapustne, w tym kapusta głowiasta, kalafior, brokuł czy brukselka.
Warzywa do uprawy w drugim roku po oborniku
W drugim roku po nawożeniu obornikiem poziom dostępnego azotu nieco spada, ale gleba wciąż pozostaje zasobna w składniki odżywcze. Jest to idealny moment na uprawę warzyw o umiarkowanych wymaganiach pokarmowych.
W tym warunkach doskonale odnajdą się warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, burak ćwikłowy czy pasternak.
Cebula i czosnek to kolejne warzywa, które dobrze rosną w drugim roku po nawożeniu. Rośliny te preferują glebę żyzną, ale nie tolerują świeżego obornika. Możesz również zdecydować się na warzywa bobowate, np. fasolę, groch czy bób. Same wiążą azot atmosferyczny dzięki bakteriom brodawkowym, lubią więc gleby o umiarkowanej zasobności w ten składnik.
W 2. roku po oborniku możemy siać m.in. marchew. Fot. photopw/123RF.com
Co sadzić w trzecim roku po nawożeniu obornikiem?
Trzeci rok po aplikacji obornika charakteryzuje się najniższym poziomem dostępnych składników odżywczych. Jest to odpowiedni moment na uprawę warzyw o niewielkich wymaganiach pokarmowych. Co warto posadzić?
Zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, szałwia czy oregano, doskonale rosną na glebach o umiarkowanej żyzności. Nadmiar azotu może powodować bujny wzrost liści kosztem intensywności ich aromatu.
Rośliny liściowe o niskich wymaganiach, jak rukola, roszponka czy niektóre odmiany sałaty, również dobrze sprawdzą się w trzecim roku. Te warzywa nie potrzebują intensywnego nawożenia dla prawidłowego rozwoju.
W trzecim roku po oborniku możesz także rozważyć uprawę roślin poprawiających strukturę gleby i przygotowujących ją do kolejnego cyklu nawożenia. Facelia błękitna, gorczyca biała czy rzodkiew oleista to tzw. nawozy zielone, które po przyoraniu jeszcze bardziej wzbogacą glebę w materię organiczną.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mało doceniany naturalny nawóz. Dobrze sprawdza się przy jesiennym nawożeniu gleby i kompostowaniu