Spis treści:
- Morwa biała – zapomniana, cenna roślina
- Sadzenie morwy białej jesienią
- Jakie wymagania ma morwa biała?
Morwa biała – zapomniana, cenna roślina
Morwa biała (Morus alba) pochodzi z Chin, gdzie była uprawiana już ok. 5 tys. lat temu głównie jako roślina żywiąca jedwabniki, których kokony służyły do produkcji jedwabiu. Obecnie gatunek ten jest rozpowszechniony na wielu kontynentach, w tym Europie. Morwa to drzewo liściaste o rozłożystej i nisko osadzonej koronie, osiągające 10-20 m wysokości. Jej liście są duże, najczęściej sercowate i ząbkowane na brzegach, z jasnozielonym wierzchem i jaśniejszym spodem.
Morwa biała jest rośliną dwupienną, co oznacza, że kwiaty męskie i żeńskie występują osobno, na różnych egzemplarzach roślin. Najbardziej charakterystyczną cechą morwy białej są jasne, najczęściej białe lub kremowe owoce, które wyglądem przypominają lekko wydłużone jeżyny. Oprócz ciekawego wyglądu wyróżniają się nietypowym smakiem – są bardzo słodkie, choć delikatnie mdłe w smaku.
Owoce morwy białej mają wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B9), witaminę C oraz składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, miedź i potas. Wykazują działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspierają układ krążenia. Można je spożywać na surowo, a także wykorzystywać do produkcji soków, dżemów czy konfitur.
Przeczytaj również: Sadzenie jagody kamczackiej jesienią. Wybierz najsmaczniejszą odmianę i znajdź jej dobre miejsce w ogrodzie
Sadzenie morwy białej jesienią
Morwę białą można sadzić wiosną lub jesienią. Najlepszym terminem jest kwiecień lub przełom września i października. Sadzonki z odkrytym systemem korzeniowym powinno się sadzić od razu po wykopaniu, umieszczając je w przygotowanym dołku dwukrotnie większym niż bryła korzeniowa. Ziemia powinna być spulchniona i odchwaszczona, a miejsce szczepienia (jeżeli występuje) musi znajdować się lekko nad powierzchnią ziemi.
Przed sadzeniem dobrze jest wzbogacić glebę kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Odpowiednia rozstawa zależy od zastosowania drzewek – w celu stworzenia żywopłotu, należy zachować odstępy ok. 2-3 metrów między sadzonkami. Po posadzeniu morwę należy obficie podlać.
Owoce morwy białej przypominają wyglądem jeżyny. Fot. corridor91/CanvaPro
Jakie wymagania ma morwa biała?
Morwa biała nie jest trudna w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru, przy żyznym i dobrze przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie pH (6-6,5). Jednak jest tolerancyjna na różne warunki glebowe i dobrze sobie radzi nawet na gliniastej, piaszczystej czy kamienistej ziemi. Nie toleruje natomiast miejsc podmokłych, które mogą prowadzić do gnicia korzeni.
Starsze osobniki wykazują się dobrą mrozoodpornością, jednak młode sadzonki mogą potrzebować zabezpieczenia na zimę, np. słomą lub agrowłókniną. Podobnie wygląda sytuacja z odpornością na suszę – dojrzałe drzewa dobrze sobie radzą w okresach bezdeszczowych, natomiast młode egzemplarze wymagaj regularnego podlewania (co 1-2 tygodnie) szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu. Wiosną warto zasilać morwę nawozami do drzew owocowych – roślina nie wymaga później intensywnego nawożenia w sezonie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Odświeżająca, zdrowa, do ogrodu i doniczki. Chwila nieuwagi, a rozrośnie się jak szalona
Niewymagający krzew o zdrowych owocach. Nie powinno go zabraknąć w ogrodzie
Żywopłot z głogu. Porady dotyczące sadzenia i pielęgnacji krzewów