Spis treści:
Dereń czerwony – krzew wielozadaniowy
Dereń czerwony to nazwa zwyczajowa używana najczęściej dla dwóch gatunków krzewów ozdobnych: derenia białego (Cornus alba) i derenia świdwa (Cornus sanguinea), które mają intensywnie czerwone pędy. Te rozłożyste krzewy dorastają do 2-3 m wysokości i mają regularny, szeroki pokrój. Liście derenia są eliptyczne, jasnozielone i jesienią wybarwiają się na czerwono. Dereń kwitnie drobnymi, jasnokremowymi kwiatami zebranymi w baldachy na przełomie maja i czerwca, a późnym latem pojawiają się na nim ozdobne owoce – białe bądź czerwone jagody, które kontrastują z barwą młodych pędów.
Główną zaletą derenia czerwonego jest jego odporność na trudne warunki atmosferyczne: bardzo dobrze znosi mrozy, krótkotrwałą suszę i zanieczyszczenia miejskie. Krzew ten znajduje szerokie zastosowanie w ogrodzie – doskonale sprawdza się jako barwny akcent w zieleni, ale także materiał na żywopłoty czy szpalery. Dzięki gęstemu pokrojowi i silnie rozrastającym się korzeniom świetnie umacnia skarpy i nadaje się do nasadzeń na terenach narażonych na erozję.
Łatwo poddaje się formowaniu, więc można go wykorzystać zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacjach ogrodowych. Niektóre gatunki z rodzaju dereń (np. dereń jadalny Cornus mas czy dereń kousa Cornus kousa) mają jadalne owoce bogate w witaminę C, które z powodzeniem są wykorzystywane do domowych przetworów lub nalewek.
Przeczytaj również: Przytnij dereń tak, by miał mocno czerwone pędy. Które gatunki trzeba przycinać na wiosnę?
Sadzenie i pielęgnacja derenia czerwonego
Dereń należy do roślin mało wymagających, jednak zapewnienie mu odpowiednich warunków poskutkuje jego szybkim wzrostem, dobrym zdrowiem i pięknym wyglądem:
- Gleba
Chociaż dereń czerwony jest rośliną tolerancyjną pod względem warunków uprawy, najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, choć radzi sobie także na podłożach mniej zasobnych i nawet lekko podmokłych.
- Stanowisko
Optymalne stanowisko derenia powinno być słoneczne lub półcieniste – im więcej światła, tym intensywniejszy kolor pędów. Roślina charakteryzuje się dużą odpornością na mróz, suszę i zanieczyszczenia miejskie, dlatego doskonale sprawdza się zarówno w miejskich przestrzeniach, jak i na działkach prywatnych.
Owoce derenia jadalnego Cornus mas są cenionym składnikiem w polskiej kuchni. Fot. edvalphotos/CanvaPro
- Pielęgnacja
Po posadzeniu derenia wykonuje się cięcie formujące – pędy skraca się nad 3-4 pąkiem, co pobudza roślinę do wytwarzania licznych, młodych odrostów o intensywnie czerwonej barwie. W kolejnych latach na przełomie zimy i wiosny można przycinać pędy o 1/3 długości, co gwarantuje zdrowy i dekoracyjny wygląd krzewu oraz gęstość żywopłotu. Cięcie pielęgnacyjne polega na usuwaniu starych, suchych lub chorych gałęzi i jest zalecane każdej wiosny.
- Podlewania i nawożenie
W okresach długotrwałej suszy przydaje się podlewanie 2-3 razy w tygodniu, a wiosną można zastosować kompost lub nawóz wieloskładnikowy dla krzewów ozdobnych. W przypadku młodych okazów warto na zimę zastosować ściółkę, by zabezpieczyć korzenie.
Przeczytaj również: Unikalna odmiana derenia, oryginalnie kwitnie i owocuje. Jak uprawiać derenia głowiastego?
- Sadzenie
Najlepszym terminem sadzenia derenia czerwonego jest wczesna wiosna lub jesień, zanim rozwiną się liście, ale sadzonki w pojemnikach można umieszczać w ziemi przez cały okres wegetacji – od marca do listopada, pod warunkiem że gleba nie jest zamarznięta.
W przypadku sadzonek z gołym korzeniem zaleca się sadzenie tylko wiosną lub jesienią. Po posadzeniu roślinę należy obficie podlać, a korzenie i pędy przyciąć na długość ok. 15 cm, by pobudzić intensywny wzrost. Przy zakładaniu żywopłotów sadzonki umieszcza się w odstępach 30-50 cm dla uzyskania zwartego efektu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jakie kwiaty wysiać w lipcu na następny sezon? Odporne na przymrozki, ozdobią ogród już wiosną
Przycinanie azalii. Odmładzanie, formowanie i pobudzanie krzewu do lepszego kwitnienia
Jest piękny, ale trzeba się z nim obchodzić ostrożnie. Pachnie jak połączenie cytryny z cynamonem