Spis treści:
Nie tylko w kuchni może pachnieć cynamonem
Święta to czas wzmożonej pracy w kuchni, dzięki czemu niektóre aromaty myślami są wręcz zarezerwowane dla tego okresu. Mowa o takich nutach zapachowych jak cynamon, cytrusy czy gałka muszkatołowa. Oprócz nich świąteczną atmosferę tworzy także świeża woń igliwia, która najczęściej otacza nasze domy tylko w tym krótkim czasie.
Mało kto wie, ale można połączyć te dwa światy i sprawić, że słodka woń np. cynamonu będzie obecna w całym domu – nie tylko w kuchni. Istnieją bowiem gatunki ziół, których liście i pędy uwalniają delikatny, korzenny aromat. Rośliny te łączą w sobie walory ozdobne, zapachowe, a czasami nawet kulinarne.
Przeczytaj również: Uprawa superfood na parapecie. Po 7 dniach masz zielone listki pełne zdrowia
Rośliny pachnące świętami – 3 gatunki
Przedstawiamy 3 gatunki, które na tle innych roślin wyróżniają się bardzo intensywnym aromatem, przywołującym na myśl świąteczny czas:
1.Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora)
Pochodzi z subtropikalnych lasów deszczowych północno-wschodniej Australii, gdzie występuje jako endemiczne drzewo z rodziny mirtowatych. Charakteryzuje się błyszczącymi, lancetowatymi liśćmi o intensywnym cytrynowym zapachu, zwłaszcza po roztarciu. Jest on mocniejszy i czystszy niż w przypadku popularnej werbeny cytrynowej. Latem pokrywa się drobnymi kremowobiałymi kwiatami. Mirt wymaga jasnego i ciepłego stanowiska osłoniętego od wiatru, przepuszczalnej gleby o odczynie obojętnym oraz umiarkowanego podlewania.
2. Bazylia cynamonowa (Ocimum basilicum 'Cinnamon')
To odmiana bazylii właściwej, wywodząca się z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Afryki oraz Azji Południowo-Wschodniej, wyselekcjonowana dla unikalnego profilu aromatycznego. Ma zielone, owalne i lekko karbowane liście, które wydzielają korzenny zapach cynamonu z przyprawową nutą, szczególnie po roztarciu lub ugniataniu. Roślina wymaga ciepłego i słonecznego stanowiska (temperatura powyżej 18°C) oraz żyznej i próchnicznej gleby o pH 6-7. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Ścięte pędy pachną również po wysuszeniu.
Liście pelargonii zapachowej 'Nutmeg' uwalniają woń gałki muszkatołowej m.in. po dotknięciu. Fot. nahhan/123RF.com
3. Pelargonia zapachowa 'Nutmeg'
Wywodzi się z południowej i wschodniej Afryki, gdzie naturalne gatunki pelargonii zostały wykorzystane do hodowli pachnących odmian, w tym tej o orzechowym aromacie. Posiada małe, plamkowane i owłosione liście o intensywnym zapachu gałki muszkatołowej z nutą sosny, który nasila się po ich dotknięciu. Pelargonia ta preferuje słoneczne, ciepłe stanowisko bez przeciągów, temperaturę powyżej 10°C oraz przepuszczalne podłoże. Podlewanie powinno być oszczędne, aby nie doprowadzić do przelania.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Włóż po jednym od każdej doniczki w domu. Zamiokulkas będzie rósł jak na drożdżach
Szwedzka metoda na kwitnienie storczyków. Wypuszczają pąki nawet w środku zimy
Zdrowsze korzenie, więcej liści i kwiatów. Najlepszy sposób na przesadzenie i podział skrzydłokwiatu