Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Ta niepozorna roślina to cenne źródło witamin i mikroelementów. Jak siać rzeżuchę krok po kroku?

Rzeżucha potrzebuje ok. 10 dni na pełen wzrost. Chcesz, aby zdobiła twój wielkanocny stół? Zasiej ją dwa tygodnie przed świętami. Ta niepozorna roślina posiada także nieocenione właściwości odżywcze. Sprawdź jakie!

Ta niepozorna roślina to cenne źródło witamin i mikroelementów.  Jak siać rzeżuchę krok po kroku?
Niezwykłe właściwości odżywcze rzeżuchy znane są od bardzo dawna. Fot. 123RF/PICSEL
Z artykułu dowiesz się:

Jak wygląda rzeżucha

Potocznie zwana rzeżuchą - pieprzyca siewna, jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Wysiana w ogrodzie dorasta do 50 cm wysokości. Silnie rozgałęzia się, a jej  wąskie, podłużne liście pokrywa sinawozielony nalot. Wypuszczane kwiaty są drobne, czterokrotne, o białym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Roślina charakterystycznie pachnie i smakuje – w jadalnych liściach zawarte są olejki eteryczne z dużą ilością związków siarki.
Do gruntu wysiewać ją można od marca do końca sierpnia. Jeśli uprawiana jest na balkonie lub tarasie, we wrześniu należy przenieść ją do domu. Osłonięta poprzekłuwaną folią spożywczą nadal będzie wzrastać.
W Polsce mamy dziewięć odmian rzeżuchy.
  • rzeżucha gorzka
  • rzeżucha wodna (hodowana w akwarium)
  • rzeżucha łąkowa
  • rzeżucha leśna
  • rzeżucha niecierpkowa
  • rzeżucha rezedolistna
  • rzeżucha trójlistkowa
  • rzeżucha włochata
  • żywiec cebulkowy

Tradycja uprawy rzeżuchy przed Wielkanocą

Tradycja wywodzi się ze starożytnego Rzymu, gdzie rzeżucha była symbolem początku nowego życia i odnowy sił witalnych. W IV wieku, gdy chrześcijaństwo zyskiwało na popularności, świeccy Kościoła zaczęli szukać symbolu, który mógłby reprezentować zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W końcu zdecydowali się wybrać dwa symbole: malowanie jajek i hodowanie rzeżuchy. Tradycja przetrwała do dnia dzisiejszego. Zarówno rzeżucha jak i jajka symbolizują życie i zdrowie.

Jak zasiać rzeżuchę  krok po kroku

Kup opakowanie nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę). Następnie wybierz odpowiednie naczynie, w którym ją zasiejesz. Jeżeli założyliśmy sobie, że rzeżucha będzie zdobić nasz świąteczny stół, może to być skorupka jajka, ozdobny półmisek lub salaterek. Na czym najlepiej siać rzeżuchę?

  • Naczynie wykładamy watą, ręcznikiem papierowym, gazą lub ligniną, po czym dokładnie zwilżamy ją wodą. 
  • Na takim podłożu dokładnie wysiewamy nasiona i zraszamy wodą
  • Codziennie, od dnia kiedy posialiśmy rzeżuchę, musimy ją podlewać. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza. 
  • Rzeżucha powinna być pozostawiona w miejscu ciepłym i suchym. 

rzeżucha. Nasiona rzeżuchy z łatwością wykiełkują na wacie, ligninie czy reczniku papierowym. Fot.123RF.com

Pierwsze kiełki pojawiają się już w drugim lub trzecim dniu. Niektórzy smakosze preferują jedzenie rzeżuchy już we wczesnych etapach jej rozwoju (około 4-6 dnia od jej posiania).

Nasiona zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu. W kolejnych wypuszczą maleńkie kiełki – będą gotowe do jedzenia, kiedy osiągną ok. 4 – 5 cm wysokości. Po upływie ok. tygodnia rzeżucha utworzy zielony kobierzec. Ścięte kiełki (bez korzeni) można przechowywać w lodówce najwyżej dobę.

Drugi sposób uprawy rzeżuchy polega na obfitym zalaniu nasion wodą i odczekanie, aż mieszanka zgęstnieje i zrobi się "kleik" podobny do tego, który powstaje z siemienia lnianego. Tak powstają masę należy rozprowadzić na ligninie, włożyć do naczynia i przykryć na kilka dni.

Rzeżucha - wartości odżywcze

Rzeżucha to nie tylko mały, zielony dywan na naszym stole czy zwykły dodatek do kanapek. Ta niepozorna roślina, to cenne źródło witamin i mikroelementów. Kiełki rzeżuchy to źródło witaminy: C, PP, B1, B2,  jodu oraz magnezu. Poza dużą zawartością witamin, rzeżucha jest także bogata w takie składniki jak:

  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • cynk,
  • fosfor,
  • siarka,
  • żelazo,
  • chrom,
  • potas.

Taka mieszanka:

  • przyśpiesza trawienie,
  • wspomaga pracę trzustki,
  • niejadkowi pobudza apetyt,
  • działa moczopędnie i dezynfekująco,
  • wzmacniaja włosy i paznokcie.

rzeżucha Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, rzeżuchę zaleca się palaczom, którzy cierpią na niedobory tego przeciwutleniacza. Fot.123RF.com

Regularnie spożywana rzeżucha może pomóc także na takie dolegliwości jak:

  • cukrzycę i choroby trzustki
  • choroby układu krążenia
  • choroby nerek
  • egzemy i trądzik
  • choroby reumatyczne

Rzeżuchę warto spożywać przez cały rok, nie tylko w okresie wielkanocnym. Uwaga! Nie należy jeść więcej niż ok. 3 – 5 łyżek kiełków dziennie, ponieważ może to doprowadzić do powstania zapalenia pęcherza moczowego.

Reżucha - ciekawostki

Niezwykłe właściwości odżywcze rzeżuchy znane są od bardzo dawna. Starożytni Persowie, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie cenili ją bardzo wysoko. Młodzi Persowie przed wyruszeniem na wojnę jadali chleb z grubą warstwą rzeżuchy. Hipokrates uważał rzeżuchę za środek wykrztuśny. W okresie renesansu uważano, że rzeżucha leczy rwę kulszową i bóle głowy. W XIX w. polecano spożywanie codziennie 2-3 łyżek rzeżuchy i popijanie jej szklanką mleka, w przypadku zagrożenia gruźlicą i w kuracjach wzmacniających. Uważano również, że rzeżucha chroni przed cukrzycą i chorobami z zaziębienia.

Zawarta w rzeżusze siarka powoduje szybszy porost włosów - aby uzyskać lepszy efekt, należy raz w tygodniu wcierać w skalp sok z rzeżuchy. Co więcej, jeśli będziemy przemywać nim twarz, rozjaśnimy plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha jest też afrodyzjakiem! Na pewno nie zaszkodzi zaserwować ją jako dodatek do sałatki i mięsa podczas romantycznej kolacji z partnerem.

 

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.