Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Rośliny domowe

Jak pozyskać żel aloe vera?

Przecięte liście aloesu  od dawna były używane do leczenia ran i poparzeń.

Jak pozyskać żel aloe vera?

Fot.123RF.com

Aloes jest powszechnie znaną rośliną leczniczą. Znajdziemy ją w składzie wielu produktów medycznych, zarówno tych do spożycia, jak również w kosmetykach. Zanim jednak przedstawimy, jak uzyskać nadzwyczajny żel z aloesu zwyczajnego, kilka słów na temat uprawy tej rośliny w domu.

Aloes na domowym parapecie

Aloesy to rośliny pustynne. Dlatego doskonale czują się w pełnym słońcu, np. na parapecie przy oknie od strony południowej. Do najpopularniejszych gatunków należy aloes zwyczajny, drzewiasty, ościsty czy pstry. Najmniejsze gatunki aloesów dorastają mniej więcej do 10-15 cm wysokości. I mogą zakwitnąć, ale nie w taki sposób.

Aloes zwyczajny jest bardzo łatwy w uprawie i wymaga minimum pielęgnacji. Latem podlewamy go umiarkowanie, pozwalając, aby podłoże nieco przeschło między kolejnymi zabiegami. Zimą podlewamy go jeszcze oszczędniej. Jeżeli w tym czasie przelejemy roślinę, może dojść do gnicia korzeni i liści. Jeżeli zimą zapewnimy aloesowi chłodniejsze warunki uprawy i temperaturę w okolicach 10 stopni Celsjusza, może zakwitnąć. W okresie wegetacji mniej więcej od kwietnia do października warto zasilać naszą roślinę rozcieńczonym nawozem uniwersalnym lub nawozem do kaktusów i sukulentów.

Zobacz więcej zdjęć

Aloesy przesadzamy dopiero wtedy, gdy bryła korzeniowa przerośnie doniczkę lub gdy zauważymy obecność szkodników. Wykonujemy to mniej więcej co 3 lata. Jako podłoże możemy wykorzystać ziemię uniwersalną z domieszką piasku lub gotowe podłoże do kaktusów i sukulentów. Pamiętajmy o warstwie drenażowej. Jest ona szczególnie ważna w przypadku aloesów, ponieważ świetnie poradzą one sobie z okresowym niedostatkiem wody, ale nie będą tolerować nadmiernego podlewania. Jeśli nasza roślina osiągnęła już swoje docelowe rozmiary, przesadzamy ją jeszcze rzadziej, wystarczy wtedy co kilka lat wymienić wierzchnią warstwę ziemi na świeże podłoże.

Najpopularniejszym sposobem rozmnażania aloesów jest pobieranie odrostów. Zazwyczaj rośliny te najlepiej prezentują się uprawiane pojedynczo w donicy.

Poza walorami dekoracyjnymi aloes zwyczajny ma oczywiście również właściwości lecznicze. I naprawdę możemy go uprawiać w domu jako roślinę użytkową. W razie potrzeby wystarczy ściąć liść i wykorzystać żel znajdujący się wewnątrz. Może on posłużyć jako kompres na ranę lub oparzenie. Wystarczy wtedy przyłożyć przecięty liść aloesu, który ma właściwości lecznicze. Jednak tu uwaga. Nie zaleca się stosowania nierozcieńczonego soku czy okładów z aloesu u małych dzieci, ostrożność powinny też zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.

W internecie jest wiele przepisów na to, w jaki sposób wykorzystać żel z liści aloesu zwyczajnego. Może być on dodatkiem do szamponu, działa m.in. przeciwłupieżowo. Może być dodatkiem do kremu lub maseczki, bo działa antybakteryjnie i poprawia stan skóry. Może być też wykorzystywany do przyrządzania soków, nalewek czy przetworów do picia, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów i innych substancji aktywnych, o których możemy przeczytać w przeróżnych publikacjach. Jednak sposób pobierania żelu do celów spożywczych różni się od tego, jaki zaprezentujemy tutaj.

Jak pozyskać aloesowy żel?

To sposób, który uważam za najprostszy. Najpierw ścinamy liść lub kilka liści w zależności od potrzeb. Liście powinny być zdrowe, o długości mniej więcej 20 cm. Roślina powinna mieć co najmniej 3 lata, ale liść nie powinien mieć więcej niż 5 lat. Po odcięciu dokładnie je płuczemy. Usuwamy boczne kolce, przecinamy je na pół i łyżką lub łyżeczką wydrążmy przezroczysty żel, który dalej możemy wykorzystać według uznania. Aloes był powszechnie używany przez lekarzy w starożytnej Grecji czy Rzymie, a niedawne odkrycia dowodzą, że był również wykorzystywany w celach leczniczych przez Chińczyków i Hindusów. W XIX wieku odkryto egipski papirus datowany na 1500 lat p.n.e., w którym też znaleziono opis leczniczych i zdrowotnych właściwości aloesu. Ale najważniejsze jest to, że tak niezwykłą roślinę możemy uprawiać na okiennym parapecie.

Właściwości lecznicze aloesu
 
Sok z aloesu powinny stosować osoby, u których występuje:
 
- choroby układu trawiennego, jelit, biegunki, wrzody, zaparcia i zapalenia jamy ustnej
Aloes reguluje wydzielanie kwasu solnego i pepsyny, dodatkowo normalizuje PH żołądka. Polepsza trawienie i oczyszcza jelita. Ułatwia procesy defekacyjne (wypróżnianie się) poprzez nawodnienie mas kałowych. Odtruwa i regeneruje wątrobę i przeciwdziała osadzaniu się kamieni nerkowych.
 
- niedobór witamin i minerałów, problemy z odpornością i osłabienie
Aloes wzmacnia układ odpornościowy i pobudza produkcję limfocytów. Dostarcza do organizmu łatwo przyswajalne witaminy i minerały. Regeneruje układ nerwowy.
 
- cukrzyca
Aloes obniża poziom cukry we krwi.
 
- trudno gojące się rany, odmrożenia, infekcje skóry, grzybice i drożdżyce
Aloes oczyszcza krew z bakterii, grzybów i drożdży. Pobudza przyrost komórek, hamuje krwawienie, przyśpiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki. 
 
- miażdżyca
Aloes rozszerza i oczyszcza naczynia krwionośne.
 
- wrażliwa i wysuszona skóra
Aloes zawiera substancje, które bardzo długo utrzymują poziom nawilżenia. Wchłaniają się cztery razy szybciej niż zwykła woda. Dodatkowo poprawia ukrwienie naczyń krwionośnych i zapobiega ich pękaniu.
 
Liście domowego aloesu możemy zastosować, aby złagodzić dolegliwości związane z: swędzeniem, bólem i obrzękiem ran, łuszczycą, bliznami, ukąszeniami owadów, oparzeniami, trądzikiem, bólem zęba, kurzajkami, stłuczeniami, odmrożeniamicellulitem.
 
Wcierając w skórę sok z aloesu, możesz złagodzić i wygładzić zmarszczki. Skutecznie leczy też siniaki i wypryski. 
 
Jakie witaminy i mikroelementy zawiera aloes
 
Składniki zawarte w aloesie są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Posiadają one również dużą aktywność biologiczną. Do najcenniejszych witamin i mikroelementów zawartych w aloesie zaliczamy:
 
Witaminy: witamina C, β–karoten, kwas foliowy, cholinę, α-tokoferol, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12 ).
 
Enzymy: fosfataza alkaliczna, peroksydaza, katalaza, bradykinaza (wykazuje silne działanie przeciwzapalne), allinaza, celulaza, lipazy, amylaza, oksydazy, cyklooksygenaza, karboksylaza pirogronianowa oraz fosfataza alkaliczna.
 
Pierwiastki: miedź, magnez, mangan, sód, potas, chrom, wapń, fosfor, cynk i żelazo.
 
Aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyproliny, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, prolina, treonina, tyrozyna, walina.
 
Cukry: polisacharydy (glukomannan, acemannan), które skutecznie stymulują układ immunologiczny monosacharydy (glukoza i fruktoza)  oraz  acetylowane pochodne cukrów.
 
Nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, linolenowy, palmitynowy, linolowy i kaprylowy.
 
Saponiny (związki z grupy glikozydów): działanie odkażające i ściągające.
 
Związki działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie: mleczan magnezu i lupeol (naturalny kwas salicylowy), sterole (kampesterol, β-sitosterol),związki siarkowe, fenole, kwas cynamonowy.
 
Lignina: wspomaga przenikanie innych składników do skóry.
 

Izabela Schick
Ogród na co dzień

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.