Porady ogrodnicze

Uprawa imbiru w doniczce

Czy wiedziałeś, jakie właściwości posiada imbir? I że jego domowa uprawa jest równie prosta, co uprawa ziół?

Uprawa imbiru w doniczce

Fot.123RF.com

Imbir lekarski (zingiber officinale) jest rośliną uprawną z rodziny imbirowatych. Roślina wytwarza mięsiste, grube kłącza, z których wyrastają pędy sięgające nawet 1 m wysokości, o fioletowych grzbiecistych kwiatach. Istnieje wiele gatunków imbiru w zależności od kraju pochodzenia, warunków glebowych i klimatycznych. Wydawałoby się, że jego uprawa ma miejsce głównie w Azji, jednak możemy natrafić na kłącza przybyłe z Brazylii, Australii, Jamajki czy Afryki Zachodniej. O pochodzeniu świadczy kolor skórki, aromat oraz pikantność w smaku.

Jak uprawiać imbir?

W celu rozpoczęcia domowej uprawy imbiru lekarskiego należy przygotować świeże, niezbyt długie kłącza (ok. 3 cm, można pociąć nożyczkami lub przekroić nożem te większe), które posiadają co najmniej jedno żywe „oczko” na końcach rozgałęzień. Im więcej oczek, tym lepiej, gdyż to zwiększa szanse na prawidłowy rozwój rośliny. Kłącza można zdobyć w niemal każdym supermarkecie, jednak warto po zakupie zamoczyć je w ciepłej wodzie przez kilka godzin, a następnie pozostawić do wyschnięcia przez najbliższe dni. Gdy już kłącza będą gotowe, przyszykujcie doniczkę o średnicy 30-35 cm. Wypełnijcie ją żyzną ziemią z domieszką kompostu stosowanego do uprawy kwiatów. Gleba powinna być lekko kwaśna, minimalnie zbliżona do obojętnej.

Pamiętajcie, że kłącza imbiru rosną wszerz, zatem wskazane jest zachowanie przynajmniej 20 cm odstępu między nimi. Kłącza zanurzcie w ziemi na głębokości 2-5 cm. Unikajcie częstego podlewania – gleba niech będzie wilgotna. Doniczkę chrońcie przed ostrymi promieniami słonecznymi, niemniej imbir przepada za temperaturą 20-25°C, nie mniejszą. 

Autor: makeyourlifegreener

Właściwości imbiru

Smak świeżego imbiru jest bardzo specyficzny – słodko-kwaśny, cytrynowo-korzenny, a jednocześnie ostry, intensywny, mocno orzeźwiający i aromatyczny. Pierwsza okazja do skosztowania jest ważna, ponieważ zadecyduje ona o tym, czy go pokochamy, czy znienawidzimy. Jeżeli już go spożywaliście i nie przekonał was do siebie, spróbujcie dać mu drugą szansę, szczególnie że właśnie dzięki niemu pozbędziecie się wielu problemów natury zdrowotnej. Imbir pomoże w przypadkach:
- trudności w prawidłowym trawieniu - m.in. złagodzi ból żołądka, pobudzi produkcję soków żołądkowych, usunie zgagę;
- podwyższonego ciśnienia krwi i cholesterolu;
- bólu głowy, zębów;
- przeziębienia (leczy infekcje gardła, rozgrzewa, odkaża jamę ustną, działa przeciwzapalnie).

Kobiety powinny po niego sięgnąć w czasie miesiączki, gdyż skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne, a podróżni podczas wyjazdów, ponieważ osłabia objawy choroby lokomocyjnej. Nie od dziś wiadomo także, że imbir doskonale sprawdza się w odchudzaniu. Korzeń ten przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – redukcję tkanki tłuszczowej.

Deccoria.pl

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.