fot. Pixabay.com
Jeśli pojawią się u nas objawy przeziębienia, najczęściej sięgamy do apteczki i połykamy wszystko, co wpadnie nam w ręce. Warto pamiętać, że są też inne, sprawdzone metody leczenie objawów przeziębienia - dużo tańsze i przede wszystkim zdrowsze dla organizmu. Jeśli zastosujemy je na początku infekcji – mogą okazać się bardzo skuteczne!
Poniżej znajdziecie przepisy na najlepsze domowe specyfiki na przeziębienie. Sprawdzone przez nasze babcie, a stosowane również dzisiaj jako piewsza pomoc przy nieprzyjemnych infekcjach organizmu.
Syrop z czosnku
Czosnek działa jak silny antybiotyk, ale - w przeciwieństwie do leków - nie zabija pożytecznych bakterii w organizmie i nie osłabia systemu immunologicznego. Czosnek wzmacnia odporność, ma również silne działania antywirusowe i przeciwgrzybicze. Syrop należy pić trzy razy dziennie.
Sposób przygotowania:
- zmiażdż kilka ząbków czosnku
- do powstałej masy wciśnij sok z dwóch cytryn
- zalej niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody
- przełóż do słoiczka
- odstaw na kilka dni
- odcedź
Mleko z miodem i czosnkiem
Sposób przygotowania:
- do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i miodu
- zgniatamy 2 ząbki czosnku i mieszamy z mlekiem
Kanapka z czosnkiem
Jeśli nie jesteście w stanie zjeść chleba z masłem i czosnkiem, przygotujcie pyszne masło czosnkowe:
Sposób przygotowania:
- w garnuszku rozpuszczamy pół kostki masła
- 3 ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę
- czosnek mieszamy z rozpuszczonym masłem
- możemy dodać też szczyptę oregano
- mrozimy z lodówce
Takim masłem smarujemy chleb lub grzanki. Idealnie komponuje się też z pieczonymi ziemniakami.
Syrop z cebuli
Cebula zawiera bardzo dużo witaminy C, działa antybakteryjnie i zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo wspomaga zwalczanie suchego kaszlu. Syrop pijemy 3 do 5 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
- 2 cebule kroimy w plastry
- w naczyniu układamy warstwami plastry cebuli, przekładając je miodem lub zasypując cukrem
- dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce
Syrop z czerwonych buraków
Substancje zawarte w burakach łagodzą objawy przeziębienia takie jak kaszel i chrypka. Betaina zawarta w burakach przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyspieszając powrót do zdrowia. Syrop pijemy 2 razy dziennie.
Sposób przygotowania:
- obieramy dużego buraka ćwikłowego
- kroimy w kostkę
- zasypujemy 4 łyżkami cukru
- ostawiamy na 1 dzień
Herbata "z prądem"
Śliwowica ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewa organizm. Jest skuteczna, jeśli zastosujemy ją we wczesnej fazie przeziębienia. Herbatę pijemy tuż przed snem.
Sposób przygotowania:
- do gorącej, posłodzonej herbaty wlewamy alkohol,
- stosunek alkoholu do herbaty powinien wynosić 40% do 60%.
Herbata z malinami
Maliny są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Salicylany zawarte w tych owocach działają jak naturalna aspiryna, dlatego są doskonałe na gorączkę. Nalepiej pić herbatę, gdy jest jeszcze gorąca.
Przygotowanie:
- do gorącej herbaty wyciśnij pół cytryny
- dodaj łyżkę startych malin
- dodaj łyżkę miodu
Napar z mięty pieprzowej lub tymianku
Mięta pieprzowa i tymianek działają wyksztuśnie i antybakteryjnie. Dodatkowo obniżają gorączkę.
Napar należy pić kilka razy dziennie. Pamiętajmy, by przygotowywać go zawsze bezpośrednio przed wypiciem.
Przygotowanie:
- wsyp łyżeczkę ziół do szklanki
- zalej wrzącą wodą do połowy szklanki
- przykryj szklankę spodkiem i zaparzaj 5 minut
W okresie jesiennym dbajmy o swoją odporność jedząc dużo owoców i warzyw. Zawierają one wiele witamin, które są lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż te kupowane w aptece. Jeśli już złapiemy przeziębienie i domowe sposoby nie przyniosą rezultatu po kilku dniach, koniecznie udajmy się na konsultacje do lekarza.
Zobacz także:
Nowoczesny przedpokój - wiesz jak go urządzić?
10 zastosowań octu w Twoim domu