Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie

Rozpoczyna się sezon przeziębień. Jesień to czas, gdy pogoda płata nam figle, a w powietrzu szaleją wirusy. Przeziębienie to jedna z najczęstszych dolegliwości, która dotyka nas właśnie w tym okresie. Jego objawy, takie jak kaszel, katar czy gorączka, mogą być bardzo uciążliwe.

Sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie

fot. Pixabay.com

Jeśli pojawią się u nas objawy przeziębienia, najczęściej sięgamy do apteczki i połykamy wszystko, co wpadnie nam w ręce. Warto pamiętać, że są też inne, sprawdzone metody leczenie objawów przeziębienia - dużo tańsze i przede wszystkim zdrowsze dla organizmu. Jeśli zastosujemy je na początku infekcji – mogą okazać się bardzo skuteczne!

Poniżej znajdziecie przepisy na najlepsze domowe specyfiki na przeziębienie. Sprawdzone przez nasze babcie, a stosowane również dzisiaj  jako piewsza pomoc przy nieprzyjemnych infekcjach organizmu. 

Syrop z czosnku

Czosnek działa jak silny antybiotyk, ale - w przeciwieństwie do leków - nie zabija pożytecznych bakterii w organizmie i nie osłabia systemu immunologicznego. Czosnek wzmacnia odporność, ma również silne działania antywirusowe i przeciwgrzybicze. Syrop należy pić trzy razy dziennie.

Sposób przygotowania: 

- zmiażdż kilka ząbków czosnku

- do powstałej masy wciśnij sok z dwóch cytryn

- zalej niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody

- przełóż do słoiczka

- odstaw na kilka dni

- odcedź

 
 

Mleko z miodem i czosnkiem

Mleko wzmaga działanie czosnku, a miód ma właściwości bakteriobójcze. To naturalny lek, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła i działa dezynfekująco. Pijemy ciepłe, najlepiej przed snem.

Sposób przygotowania:

- do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i miodu

- zgniatamy 2 ząbki czosnku i mieszamy z mlekiem

Kanapka z czosnkiem

Jeśli nie jesteście w stanie zjeść chleba z masłem i czosnkiem, przygotujcie pyszne masło czosnkowe:

Sposób przygotowania:

- w garnuszku rozpuszczamy pół kostki masła

- 3 ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę

- czosnek mieszamy z rozpuszczonym masłem

- możemy dodać też szczyptę oregano

- mrozimy z lodówce

Takim masłem smarujemy chleb lub grzanki. Idealnie komponuje się też z pieczonymi ziemniakami.

Syrop z cebuli

Cebula zawiera bardzo dużo witaminy C, działa antybakteryjnie i zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo wspomaga zwalczanie suchego kaszlu. Syrop pijemy 3 do 5 razy dziennie.

Sposób przygotowania:

- 2 cebule kroimy w plastry

- w naczyniu układamy warstwami plastry cebuli, przekładając je miodem lub zasypując cukrem

- dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry

- odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce 

 

Syrop z czerwonych buraków

Substancje zawarte w burakach łagodzą objawy przeziębienia takie jak kaszel i chrypka. Betaina zawarta w burakach przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyspieszając powrót do zdrowia. Syrop pijemy 2 razy dziennie.

Sposób przygotowania:

- obieramy dużego buraka ćwikłowego

- kroimy w kostkę

- zasypujemy 4 łyżkami cukru

- ostawiamy na 1 dzień

Herbata "z prądem"

Śliwowica ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewa organizm. Jest skuteczna, jeśli zastosujemy ją we wczesnej fazie przeziębienia. Herbatę pijemy tuż przed snem.

Sposób przygotowania:

- do gorącej, posłodzonej herbaty wlewamy alkohol,

- stosunek alkoholu do herbaty powinien wynosić 40% do 60%.

Herbata z malinami

Maliny są bogatym źródłem witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Salicylany zawarte w tych owocach działają jak naturalna aspiryna, dlatego są doskonałe na gorączkę. Nalepiej pić herbatę, gdy jest jeszcze gorąca.

Przygotowanie:

- do gorącej herbaty wyciśnij pół cytryny

- dodaj łyżkę startych malin

- dodaj łyżkę miodu 

 

Napar z mięty pieprzowej lub tymianku

Mięta pieprzowa i tymianek działają wyksztuśnie i antybakteryjnie. Dodatkowo obniżają gorączkę.

Napar należy pić kilka razy dziennie. Pamiętajmy, by przygotowywać go zawsze bezpośrednio przed wypiciem. 

Przygotowanie:

- wsyp łyżeczkę ziół do szklanki

- zalej wrzącą wodą do połowy szklanki

- przykryj szklankę spodkiem i zaparzaj 5 minut

W okresie jesiennym dbajmy o swoją odporność jedząc dużo owoców i warzyw. Zawierają one wiele witamin, które są lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż te kupowane w aptece. Jeśli już złapiemy przeziębienie i domowe sposoby nie przyniosą rezultatu po kilku dniach, koniecznie udajmy się na konsultacje do lekarza. 

Zobacz także:

Nowoczesny przedpokój - wiesz jak go urządzić?

10 zastosowań octu w Twoim domu

11 zastosowań wódki, o których nie miałeś pojęcia! 

Jak tanio i ekologicznie wysprzątać mieszkanie?

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.