Roślinny hit internetu - Monstera deliciosa

Data publikacji: 2017-05-23 07:00:00

W świecie zieleni doniczkowej, zupełnie tak jak w architekturze wnętrz, istnieje następstwo mód i trendów. I jak w minionym sezonie wnętrzarskich (i nie tylko) blogerów do czerwoności rozpalały sukulenty, tak teraz robi to monstera dziurawa. Co takiego zachwycającego jest w tropikalnym, doniczkowym, olbrzymie? Jak ją pielęgnować, by dobrze rosła?

Roślinny hit internetu - Monstera deliciosa

O gatunku
Monstera dziurawa (Monstera deliciosa), czasem żartobliwie nazywana „żywym szwajcarskim serem” pochodzi z rodziny obrazkowatych Araceae. Naturalnie występuje na terenach lasów tropikalnych, rozciągających się od Meksyku po krańce Ameryki Środkowej. Jest silnie płożącym się pnączem, osiągającym nawet do 10 metrów wysokości. Tworzy liczne korzenie powietrzne, dzięki którym pnie się ku górze. Jej ozdobnym walorem są ciemnozielone, skórzaste liście – u młodszych egzemplarzy sercowate, u starszych duże (nawet o średnicy 60 cm), jakby ręcznie powycinane, z charakterystycznymi dziurami.  Otworki są elementem przystosowania gatunku do obfitych opadów deszczu i silnych wiatrów występujących w dżunglach. Dorosłe osobniki wytwarzają podłużne kwiatostany w kształcie kolby z kremowawą okrywą. Owoce monstery są jadalne – w smaku przypominają kwaśne ananasy, rzadko jednak pojawiają się one w warunkach domowych.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Uprawa w domu
Monstera uprawiana w domu jako roślina ozdobna dorasta do ok. 3 m wysokości. Rośnie powoli, stopniowo, w ciągu roku wypuszcza 1-2 liście. Sprowadzając ją do mieszkania, warto pamiętać o zapewnieniu jej odpowiednio dużej przestrzeni. Jeśli chcemy, by nasz egzemplarz piął się w górę, zapewnijmy mu mocną podporę – palik lub mocowanie do ściany.

Warunki i wymagania
Do jej niewątpliwych zalet należy łatwość w uprawie i niezbyt wygórowane wymagania. Roślina ta nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia (które sprawia, że jej liście bledną i przypalają się), zatem najlepiej będzie ulokować ją w cienistym, niezbyt jasnym miejscu. Z tego względu świetnie nadaje się do pomieszczeń, których okna wychodzą na północną stronę.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Temperatura i wilgotność
Optymalna, preferowana temperatura powietrza wynosi ok. 18 – 22 st. C, ale M. deliciosa równie dobrze poradzi sobie w chłodniejszych warunkach (ok. 10 st. C). Wskazane za to jest utrzymywanie wysokiej wilgotności powietrza. Przynajmniej dwa razy w tygodniu zraszamy roślinę miękką wodą (np. po uprzednim przegotowaniu i schłodzeniu) i regularnie oczyszczamy jej liście z kurzu. Przy okazji odkurzania można też dodatkowo je nabłyszczać, używając w tym celu specjalnych preparatów czy domowych metod np. ściereczki nasączonej piwem lub skórki z banana. Zimą, kiedy w ruch idą kaloryfery i piecyki, odsuwamy ją od źródeł ciepła.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

(src: pinterest.com / pinterest.com)

Podlewanie
Nie należy przesadzać z podlewaniem – monstery nie przepadają za nadmiarem wody w podłożu. Zabieg powtarzamy raz na 1-2 tygodnie. Przed kolejnym zwilżaniem, ziemia powinna przeschnąć. W okresie od wiosny do jesieni roślinę dokarmiamy biohumusem, raz na dwa tygodnie.

Rozmnażanie
Rozmnażanie odbywa się przez sadzonki wierzchołkowe lub sadzonki z łodygi, ukorzenianej przy dużej wilgotności powietrza. Uprawianie z nasion jest możliwe, ale żmudne i długotrwałe. Do wzrostu niezbędne będzie zapewnienie im tropikalnych warunków – wysokiej temperatury podłoża, powietrza oraz wilgotności.

Podczas przesadzania uważajmy na delikatne, podziemne korzenie, których uszkodzenie negatywnie wpływa na wzrost całej rośliny.

Deccoria.pl

Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Zobacz: Zamiokulkas zamiolistny. Roślina idealna dla zapominalskich

Przeczytaj również:
Piękny ogród na piasku. Które kwiaty wybrać i jak użyźnić podłoże?
TOP10 Kwitnących krzewów ogrodowych
10 roślin, które wyrosną w cieniu
Najlepsze rośliny liściaste na żywopłot
Stwórz staw przyjazny dla zwierząt
Sposób na skarpę w ogrodzie
Ogród skalny. Jak go zbudować?
Ogród dla niecierpliwych. Rośliny szybkorosnące

Zobacz: Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu ogrodu?

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (1)
CeeGee

Autor: CeeGee
Data: 2017-05-23 07:44:04
Ta roslina produkuje owoce. Sa one w ksztalcie dosc sporego walca zwezonego na koncu. W pewnym okresie mozna zauwazyc ze zaczynaja sie tworzyc luski, ktore moga zaczac odchodzic od owocu. Wtedy nalezy owoc zciac i owinac go wilgotnym papierem kuchennym i polozyc w cieplym miejscu zeby dojrzal. Smak jest dziwny ale zjadliwy. Nie wiem jak bedzie wygladalo kiedy roslina jest w doniczce bo ja mialem ja u siebie w ogrodzie.