Artykuły
Cebula to jedno z najczęściej uprawianych w ogródku warzyw. Nie jest to roślina, która może przysporzyć kłopotów w pielęgnacji – radzą sobie z nią również początkujący ogrodnicy. Czasami jednak zdarza się, że szczypior cebuli żółknie i usycha. Co jest tego przyczyną i w jaki sposób można temu zapobiec? Odpowiadamy.
Czytaj artykułPomidory to w naszym klimacie bardzo wymagające rośliny. Wynika to z ich pochodzenia, przywędrowały do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest cieplej i bardziej słonecznie, a ziemia jest lżejsza. Dlatego uprawiając je w Polsce, trzeba zapewnić im warunki jak najbardziej zbliżone do tych, do których są przyzwyczajone. Już samo złe sadzenie tych warzyw może skutkować mniejszymi zbiorami. Wskazujemy 10 najczęstszych błędów popełnianych podczas sadzenia pomidorów – unikaj ich, a twoje krzaczki będą uginać się od plonów.
Czytaj artykułJego słodkie nasiona wabią mrówki, przez co łatwo się rozsiewa – glistnik to popularne ziele, które w ogrodach traktujemy jak chwast. Z jednej strony to dobrze, bo dzięki temu przy pieleniu pozyskujemy całe pędy cennego surowca do produkcji gnojówki. Stosowany w rolnictwie chińskim jako środek na owady, po naszej stronie globu zasłynął z właściwości leczniczych. Jednak glistnik nie tylko leczy, to także preparat wysoce odżywczy dla gleby i ochronny dla roślin. Oto przepis na gnojówkę z glistnika – przygotujesz ją w niecałe 2 tygodnie, wystarczy, że wypielisz ogród.
Czytaj artykułChcesz uzyskać duże plony ogórków? Najważniejsze, co musisz zrobić, to zapewnić roślinom możliwie jak najlepsze warunki na starcie. Nie jest to jednak proste, ponieważ warzywa te są wybitnie ciepłolubne, a także mają wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze i wodę. Sprawdź, co lubią ogórki, a czego nie i dowiedz się, czy warto uprawiać je w szklarni.
Czytaj artykułPiwonie są zachwycające – występują w szerokiej gamie kolorów i odcieni, a ich zapach unosi się w powietrzu, tworząc niepowtarzalny klimat. Każdy wielbiciel tych pięknych krzewów chciałby jak najdłużej cieszyć się ich okazałymi kwiatami. Wystarczy wypróbować kilka metod na przedłużenie kwitnienia piwonii, a wszyscy będą ci zazdrościć. Sprawdź, co trzeba zrobić, aby twoje krzewy kwitły dłużej, niż u innych.
Czytaj artykułW Polsce uprawia się pomidory z rozsady. Maj jest najlepszą porą do sadzenia pomidorów do gruntu. W tym czasie warto także zadbać o młode sadzonki pomidorów i je wzmocnić, aby latem zaczęły obficie owocować. Jak dbać o młode sadzonki pomidorów i jak je pielęgnować? Z naszymi wskazówkami twoje krzaczki będą silne i przygotowane do owocowania.
Czytaj artykułMszyce to jedne z najbardziej uciążliwych szkodników ogrodowych, które potrafią w krótkim czasie zniszczyć wiele roślin. Walka z nimi bywa nierówna, zwłaszcza gdy nie chcemy stosować agresywnej chemii w trosce o jakość upraw i własne zdrowie. Teraz możesz z powodzeniem wytępić je metodą domową. Poznaj przepis na oprysk z cebuli i papryki, który działa niezawodnie, przynosząc doskonałe efekty już od pierwszego zastosowania.
Czytaj artykułMogą być iglaste i liściaste, uformowane lub poprowadzone swobodnie, by stworzyły naturalnie zarysowaną, zieloną granicę – żywopłoty niezależnie od nadanej im formy wydają się prostą w utrzymaniu, żywą konstrukcją ogrodową. Jednak i one mają swoje potrzeby. Czym nawozić żywopłoty, by nie gubiły igieł i liści, utrzymały intensywne wybarwienie i efektownie się zagęściły? Podpowiadamy, jakie odżywki naturalne warto stosować, mają prawdziwe supermoce, a krzewy je uwielbiają.
Czytaj artykułTrzmielina to niekłopotliwa roślina, którą chętnie uprawiamy w ogrodach. Choć najczęściej ma postać niewielkiego krzewu lub pnącza, występuje również w formie szczepionego drzewka. Trzmielina na pniu wygląda niezwykle efektownie, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce przed swoim domem. Co więcej, ponieważ nie gubi liści na zimę, jest ozdobą całoroczną. Jak uprawiać i formować trzmielinę na pniu? Wyjaśniamy.
Czytaj artykułCynie to piękne różnokolorowe kwiaty, które w każdym ogrodzie stworzą wrażenie ukwieconej łąki. Mnogość ich odmian powoduje, że uprawiając tylko je, możemy stworzyć wrażenie ogromnej różnorodności. Ich pielęgnacja nie jest skomplikowana, wymaga głównie słonecznego stanowiska i regularnego podlewania. Zdradzamy sposób na to, by posiane w maju cynie kwitły aż do jesieni.
Czytaj artykułDojrzały, szary motyl nocny na bukszpanie nie jest groźny, ale larwy ćmy bukszpanowej, atakujące krzewy wiosną, to niezwykle inwazyjne szkodniki. Nie można ich zignorować, niezwalczane wyjadają liście i pędy krzewów od wewnątrz, dziesiątkując w krótkim czasie nawet całe żywopłoty. Ręczne usuwanie gąsienic jest jak przysłowiowa walka z wiatrakami, dlatego potrzebny jest lepszy sposób na ćmę bukszpanową. Co zrobić, gdy wszystko zawodzi? Sąsiadka podpowiedziała mi pewną metodę – wykorzystuje kuchenny proszek, a ćmy padają jak muchy.
Czytaj artykułProzdrowotne właściwości orzechów włoskich są powszechnie znane, ale niewiele osób wie, że równie cenne są chroniące je łupiny. Choć twarde skorupy nie są przeznaczone do spożycia, doskonale nadają się do przygotowania z nich wartościowej odżywki o wszechstronnym zastosowaniu. Sprawdź, jak zrobić nawóz z łupin orzecha włoskiego do warzyw i nie tylko.
Czytaj artykułKalafior to jednoroczne warzywo z rodziny kapustowatych, które przywędrowało do Polski z Włoch oraz Grecji. Okazuje się, że w naszym klimacie lokalnym również ma odpowiednie warunki do wzrostu, dlatego od przeszło pięciu wieków jest uprawiany przez naszych rolników. Dowiedz się więcej o popularnie uprawianych odmianach kalafiorów, ich właściwościach oraz zasadach sadzenia i pielęgnacji tych cennych z punktu widzenia ekologicznej żywności roślin.
Czytaj artykułJak bardzo kolorowe, mięsiste i pełne by nie były, pomidory z marketu nie smakują tak, jak te u babci w ogrodzie. Właśnie dlatego kilka wybranych odmian staram się uprawiać w warunkach przydomowych na słonecznym balkonie. Jednak widzę, że letnia susza i długo utrzymujące się upały to nie lada wyzwanie dla krzaczków, dlatego odpowiednio je wspieram. Ważne jest cieniowanie pomidorów. Rewelacyjny sposób podpowiedziała mi babcia, robi tak od lat, a jej owoce mają doskonały smak – nigdzie takich nie jadłam.
Czytaj artykuł- Poprzednia
- z 744
- Następna