Artykuły

Domowa uprawa pieczarek. Pierwsze plony zbierzesz po 3 tygodniach

Jeśli w swej karierze ogrodniczej chcemy spróbować czegoś nowego, nie ryzykując spektakularną porażką,  warto zainteresować się amatorską hodowlą grzybów. Dowiedz się, jak wygląda uprawa pieczarek w domu i od czego ją zacząć.

Hodowlą pieczarek w domu możemy zajmować się przez cały rok kalendarzowy Fot. 123RF/PICSEL
REKLAMA

Z tego artykułu dowiesz się: 

Hodowlą pieczarek w domu możemy zajmować się przez cały rok kalendarzowy (zimą i latem). Musimy jedynie dysponować właściwie wentylowanym pomieszczeniem, w którym temperatura oscyluje w granicach 11-20 st. C i panuje wysoka wilgotność (ok. 80%). Nie jest istotna dostępność słońca. Swoją pieczarkarnię możemy założyć nawet w piwnicy. 

Czy pieczarka jest grzybem?

Pieczarka dwuzarodnikowa, którą kupujemy w sklepach, jest jednym z wielu gatunków pieczarki (Agaricus L.). Ten rodzaj grzybów cechuje się  owocnikami o suchej powierzchni oraz mięsistych kapeluszach, pod których spodem widoczne są regularne blaszki. Większość gatunków pieczarek to grzyby jadalne. 

Uprawa pieczarek w domu — krok po kroku

Uprawę prowadzimy na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym, złożonym ze słomy i kurzaka. Możemy również uprawiać pieczarki w ogrodzie, wówczas plantację zakładamy pod drzewami lub żywopłotem, w miejscu zacienionym i najlepiej na wystawie północnej. Ze względu na potrzeby termiczne, ogrodową uprawę pieczarek, możemy prowadzić  jedynie w okresie letnim (od połowy kwietnia do końca lipca). 

Pieczarki można również samodzielnie uprawiać w ogrodzie Fot. 123RF/PICSEL
Uprawa pieczarek w domu

W domu pieczarki hoduje się w foliowych workach lub skrzyniach. Mogą to być skrzynie drewniane lub plastikowe. Początki są bardzo łatwe. W sprzedaży znajdziemy gotowe podłoża do pieczarek już z zaszczepioną wcześniej grzybnią. Możemy również zamówić w sklepie internetowym odpowiedni zestaw do amatorskiej uprawy pieczarek. Składa się on z substratu przerośniętego grzybnią oraz z woreczków zawierających podłoże przeznaczone do przykrycia grzybni. Zestaw taki zawiera również instrukcję uprawy, oraz przepisy kulinarne na potrawy z pieczarek.

Na rynku dostępne są gotowe zestawy do amatorskiej uprawy pieczarek. Cena zestawu to ok. 15-20 zł Fot. 123RF/PICSEL

Jak dbać o pieczarki?

Jeżeli jednak wolimy samodzielnie wszystko przygotować, bez posługiwania się zestawem, wówczas należy postępować wedle poniższych wskazówek.

  • Jedną cześć wagową ziemi ogrodniczej mieszamy z taką samą ilością torfu oraz węglanu wapnia. Zamiast węglanu wapnia, możemy posłużyć się marglem. Następnie (tuż przed przeniesieniem na uprawę), tak przygotowaną warstwę nawilżamy. 
  • Po 10 dniach zaczyna się pojawiać biały nalot grzybni. Po okresie 3-4 tygodni, będziemy mogli cieszyć się już pierwszymi zbiorami. Kiedy osłona pod kapeluszem zaczyna się łuszczyc, wówczas jest to oznaka, że pieczarki nadają się do zbioru. 

Cała uprawa może trwać nawet przez 4 miesiące. Oznacza to, że pieczarki będziemy zbierać wielokrotnie. Nie zapomnijmy jednak, by przy każdym kolejny rzucie pozbywać się chorych i martwych owocników, jak również stale utrzymywać odpowiednią wilgotność powietrza.

Po zebraniu grzybów dokładnie je myjemy i pozbawiamy trzonków. Pamiętajmy, że surowe pieczarki można przechowywać w lodówce przez 4 dni. Możemy je również zamrażać, marynować i konserwować.

Uprawa pieczarek — choroby

Pieczarki dwuzarodnikowe narażone są na choroby bateriowe i grzybowe. Często też w domowej hodowli mogą pojawić się grzyby-chwasty (grzyby saprotoficzne), które mogą porastać podkład, wypierając tym samym naszą hodowlę. Występowaniu porażeniom infekcyjnym sprzyjają specyficzne warunki, w których rosną pieczarki — duża wilgotność i niska temperatura. Patogeny najczęściej przenoszone są przez owady, roztocza, zwierzęta, ale też drogą powietrzną. 

Najpoważniejszą chorobą dotykająca domową uprawę pieczarek jest biała zgnilizna, czyli choroba grzybowa objawiająca się spowolnieniem wzrostu owocników, pojawieniem się białego, watowatego nalotu oraz nieprzyjemnym zapachem. Jej zwalczanie polega na usuwaniu zainfekowanych owocników i części podłoża.

Plonom pieczarek zagraża również sucha zgnilizna, która doprowadza do deformacji kapeluszy i rozwarstwiania się trzonów. Obszary dotknięte chorobą należy oznaczyć i separować od pozostałej hodowli, nakrywając ją zwilżonym papierem ręcznikowym. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, trzeba przerwać łączność grzybów z okrywą, na której rosną. 

Jeśli na podłożu hodowli pojawiły się skupiska pajęczynowej, białawej grzybni, a pieczarki zaczęły brązowieć to objaw porażenia daktylium. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się zarodników tego grzyba, na obszarach dotkniętych chorobą układamy zwilżony, gruby, papierowy ręcznik. W zwalczaniu daktylium pomocne są również fungicydy. 

Dlaczego warto uprawiać pieczarki w domu?

Właściwości odżywcze pieczarek:

  • Pieczarki są bogate w białko.
  • Zawarte w pieczarkach wielocukry chityny, działają antyalergicznie i wspomagają system odpornościowy.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko powstania miażdżycy.
  • Węglowodany grzybów są bardzo dobrze przyswajane przez człowieka, więc po zjedzeniu dania z grzybami od razu czujemy sytość.
  • Pieczarki zawierają kwas foliowy, są polecane ciężarnym i osobom cierpiącym na anemię.
  • Witaminy z gruby B wspomagają układ nerwowy.
  • Zawierają witaminy A i D, których są bardzo ważne dla zdrowia kości.
  • Selen wspomaga układ odpornościowy, ma działanie przeciwnowotworowe i antyutleniające. Chroni komórki przed uszkodzeniami, co może powodować choroby serca i nowotwory.
  • Beta-glutany stymulują odporność organizmu i przyśpieszają metabolizm tłuszczów i cukrów.
  • Pieczarki zawierają potas, żelazo, wapń, sód, cynk, miedź, jod, fluor, mangan, magnez, fosfor i ołów.
  • Jedzenie pieczarek obniża poziom lipidów we krwi, zwiększa odporność i poprawia trawienie.

Barbar Machalska-Cyran Deccoria.pl 

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Domowa uprawa pieczarek. Pierwsze plony zbierzesz po 3 tygodniach"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.