Spis treści:
Brązowe plamy na liściach malin to początek choroby
Zamieranie pędów malin to choroba o podłożu grzybiczym, wywoływana głównie przez grzyby Didymella applanata, Botrytis cinerea czy Leptosphaeria coniothyrium. Patogeny te rozwijają się najlepiej w warunkach wysokiej wilgotności, które często towarzyszy nadmiernemu zagęszczeniu krzewów oraz miejscom o słabej cyrkulacji powietrza. Choroba może prowadzić do znacznych strat w plonie, sięgających nawet 50 proc., a porażone pędy są bardziej podatne na przemarzanie.
Pierwsze objawy zamierania pędów malin pojawiają się zazwyczaj od połowy maja do końca czerwca i obejmują powstawanie ciemnych, brunatnych lub niebiesko-fioletowych plam wokół pąków oraz u nasady ogonków liściowych na młodych pędach. Plamy te początkowo są niewielkie, eliptyczne i zlokalizowane nisko nad ziemią, ale z czasem powiększają się, obejmując coraz większą część pędu, a ich barwa zmienia się na szarą lub srebrzystoszarą.
W miarę postępu choroby liście na porażonych pędach żółkną, pąki brązowieją i wysychają, a wzrost pędów zostaje zahamowany. W tym czasie na starszych pędach kora może pękać i łuszczyć się, a w miejscach nekroz (obszarów martwej tkanki roślinnej) pojawiają się małe czarne punkty, będące owocnikami chorobotwórczego grzyba.
Przeczytaj również: Ściółkowanie malin na początku lata. Czym podsypać krzaczki, aby mieć duże zbiory?
Jak ratować maliny przed zamieraniem pędów?
Przy pierwszych objawach choroby, warto wspomóc krzewy malin domowym opryskiem na bazie czosnku. Jego ząbki zawierają m.in. allicynę i związki siarki, które wykazują działanie antyseptyczne oraz przeciwgrzybowe. Naturalny oprysk z czosnku może ograniczyć rozwój patogenów na powierzchni pędów i liści oraz poprawić ogólną odporność rośliny.
Aby przygotować domowy oprysk z czosnku, rozgnieć ok. 3-4 duże ząbki czosnku i zalej 1 l letniej wody. Następnie odstaw całość na ok. 6-12 h, po czym przecedź przez gazę lub sitko. Otrzymany wyciąg rozcieńcz w proporcji 1:1 z wodą. Dokładnie opryskaj pędy i liście malin, najlepiej wieczorem lub w pochmurny dzień, powtarzając zabieg co 7-10 dni w początkowej fazie choroby. Z tą samą częstotliwością możesz go stosować także profilaktycznie. Gotowy preparat najlepiej zużyj w ciągu 24 godzin od przygotowania.
Zamieranie pędów malin może prowadzić do pękania i łuszczenia się kory na starszych pędach. Fot. Mikhail Kolomiets/CanvaPro
Aby dodatkowo ograniczyć rozwój choroby, dbaj przede wszystkim o wycinanie i usuwanie porażonych pędów, unikanie nadmiernego zagęszczenia krzewów oraz regularne odchwaszczanie plantacji. Szybka reakcja na pierwsze objawy i odpowiednia profilaktyka są w stanie uchronić plantację przed infekcją. Jednak w przypadku przeoczenia wczesnej fazy choroby i silnego porażenia krzewów konieczne mogą okazać się opryski fungicydami.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Roślina księżycowego ogrodu. Złoci się na rabatach do jesieni i ma właściwości zdrowotne
Dlaczego rzodkiewki pękają i jak temu zapobiec? Wystarczą trzy proste zabiegi
Po tym poznasz, że pomidory zostały przekarmione. Jak ratować przenawożone pomidory?