Porady domowe

Żerują w naszej żywności. Te robaki są gorsze od moli!

Mole spożywcze to niejedyne szkodniki, które mogą „mieszkać” w kuchni i żerować na zgromadzonych przez nas zapasach. Jak się przed nimi zabezpieczyć?

Żerują w naszej żywności. Te robaki są gorsze od moli!
Nie tylko mole. Jakie szkodniki mogą żerować w zapasach żywności? Fot. 123RF/PICSEL

Z artykułu dowiesz się:

W jaki sposób pozbyć się szkodników żerujących w naszych domach? Sposobów – naturalnych i konwencjonalnych – jest mnóstwo! To jednak źle postawione pytanie – zamiast zastanawiać się, jak skutecznie pozbyć się robaków, lepiej pomyśleć, jak je zniechęcić do „osiedlania” się w naszych mieszkaniach. Co najczęściej przyciąga szkodniki do naszych domów? Przeczytaj: Skąd się biorą szkodniki w domu?

Jakie robaki są w jedzeniu?

  • Świdrzyk cygarowiec

Świdrzyk cygarowiec to niewielki, rudo-brunatny chrząszcz, który osiąga 3,5-4,5 mm wielkości; przy czym samice są większe od samców. Jego ciało jest owłosione i ma charakterystyczne, żółte odnóża i czułki. Owad jest aktywny głównie nocą. Dobrze czuje się w średnich i wysoki temperaturach, w niższych ginie. Samice składają jaja na produktach, którymi później będą mogły żywić się larwy. Są to głównie:

  • ryże,
  • kasze,
  • niepalone ziarna kawy,
  • kakao,
  • bakalie,
  • drożdże,
  • świeże owoce i warzywa.

Najczęściej do naszych domów przynosimy je właśnie ze sklepów. Larwy nie tylko żywią się naszymi zapasami, ale też pozostawiają na nich wydzieliny, wylinkę i odchody.

Jak zwalczyć świdrzyka cygarowca? Naszym sprzymierzeńcem jest niska temperatura – pożywienie, na którym dostrzegliśmy chrząszcze najlepiej wsadzić do lodówki lub zamrażalnika. Jaja i larwy giną dopiero po 11-12 dniach w temperaturze 0 st. C, a dorosłe osobniki pod dwóch tygodniach. Dobrym środkiem zaradczym będą domowe prepelenty na bazie olejków eterycznych z mięty, liści laurowych, wanilii, pomarańczy lub suszona lawenda i goździki. Suszone zioła i przyprawy warto trzymać w szafkach, w których przechowujemy „suche” produkty zbożowe.

  • Mącznik młynarek

Mącznik młynarek jest chrząszczem z rodziny czarnuchowatych. Dorosły osobnik osiąga rozmiar 1,2 – 2 cm. Jego ubarwienie jest ciemnobrunatne lub czerwonawe, z jaśniejszą spodnią częścią wydłużonego ciała. To szkodnik, który potrafi siać prawdziwe spustoszenie w magazynach na mąkę i zboża. Coraz częściej jednak można go spotkać w naszych domach. Żeruje głównie produktach zbożowych:

  • mące,
  • otrębach,
  • płatkach pszennych i kukurydzianych.

Jak rozpoznać że w żywności są robaki? Ich obecność w tych produktach prowadzi do ich zawilgocenia; ze skażonej żywności może też unosić się nieprzyjemny zapach.

Mączniki są groźne nie tylko dlatego, że zjadają nasze zapasy. Zanieczyszczają je odchodami oraz bakteriami i zarodnikami pleśni, które przenoszą na swoich ciałach. Uwaga! Są zdolne do przegryzania foliowych opakowań. Sprzyja im wilgoć, wysoka temperatura i ciemność. Dorosłe osobniki żyją ok. 1-2 miesiące.

Długość ich życia, tak jak i larw, zależy od temperatury – im jest cieplej, tym larwa szybciej rośnie. Samice zaczynają składać jaja (ok. 160 dziennie) późną wiosną. Co ciekawe mącznik młynarek hodowany jest przez wędkarzy (na przynętę) oraz terrarystów jako pokarm dla jaszczurek. Z kolei w Bangkoku jego larwy są sprzedawane jako przekąska dla ludzi.

Jak się pozbyć mącznika młynarka z domu? Niestety owady te dobrze znoszą niską temperaturę. Skażoną żywność, jak również inne produkty zbożowe, które trzymamy w kuchni, należy wyrzucić. Szafki kuchenne i miejsca, w których przechowujemy żywność trzeba porządnie umyć – dobrze też przemyć je np. wodą z octem i olejkami eterycznymi z lawendy, mięty, grejpfruta. Na rynku dostępne są również pułapki feromonowe.

  • Trojszyk

Trojszyk to kuzyn mącznika, chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Ma wydłużone, lekko spłaszczone brązowe lub rdzawe ciało i charakterystyczne czułki, które rozszerzają się przy końcach. Na wierzchniej części pancerzyka widać punktowe wgłębienia. Osiąga 3-4 mm wielkości. Podobnie jak w przypadku innych szkodników, samica składa jaja w ziarnach zbóż i produktach pochodnych:

  • mące,
  • otrębach płatkach, ale też kaszach.

Czasem spotkać je można także w słodyczach, suszonych owocach i świeżych warzywach. Osobniki żeńskie bez problemu przegryzają się przez plastikowe, papierowe i foliowe opakowania.

Poza składaniem jaj i odchodów bezpośrednio do żywności trojszyki są niebezpieczne również dlatego, że ich ciała zawierają substancje drażniące dla skóry człowieka i powodujące reakcje alergiczne. Co więcej – naukowcy podejrzewają je o działanie rakotwórcze.

Jak zwalczyć szkodnika? Trojszyki obumierają w niskich temperaturach – przy 0 st.C osobniki giną po kilku dniach, a przy temperaturze 13 st.C samice przestają składać jaja. Dobrym środkiem zapobiegawczym jest wietrzenie miejsc, w których trzymamy suchą i sypką żywność. Zakażone produkty spożywcze należy wyrzucić. 

  • Żywiak chlebowiec

Jak nazwa wskazuje żywiak chlebowiec żywi się:

  • chlebem,
  • okruchami,
  • produktami mącznymi,
  • kaszami,
  • zbożami,
  • a nawet suszonymi ziołami.

Co ciekawe, może żerować również w lekarstwach, dlatego regularnie warto przeglądać swoją domową apteczkę. Preferuje środowisko ciepłe i spokojne. Żywiak chlebowiec jest niewielkim chrząszczem o brunatno-rdzawym ubarwieniu. Dojrzałe osobniki latają, dlatego do naszych domów może przedostać się od sąsiadów, wlatując przez okna lub możemy przywlec je ze sklepów. Tak jak i w innych przypadkach, zainfekowaną żywność i lekki należy wyrzucić, a kuchenne szafki dokładnie umyć.

Jak się pozbyć robaków z żywności domowymi sposobami

  • Pozbądź się zainfekowanej żywności

Jeżeli zauważysz robaki to znak, że nadszedł czas na poważne porządki w kuchennych szafkach. Wyjmij wszystkie produkty spożywcze i przeglądnij ich zawartość.

  • Dokładnie wyczyść szafki

Co wyrzucić? Pozbądź się wszystkich śmieci i resztek jedzenia. Porządnie wyczyść meble, w tym wnętrze szuflad, szafek i półek roztworem wody z octem 1:1 z dodatkiem olejku o intensywnym zapachu, np. z bergamotki, goździkowego czy lawendowego,a następnie ustaw w nich specjalne pułapki.

  • Umyj wszystkie pojemniki

Wysyp ich zawartość, dokładnie wyczyść i osusz.

  • Zmień sposób przechowywania produktów.

Sypkie i suche produkty przechowuj w szczelnie zamykanych słoikach lub plastikowych opakowaniach

  •  Kup pułapkę

W sklepach dostępne są specjalne pułapki . Zawierają one męskie feromony, które przyciągające męskie osobniki i łapią je w pułapkę. W ten sposób zapobiegniemy rozmnażaniu szkodników. Pułapki należy umieścić wewnątrz kuchennej szafki.

  • Sposób na mole spożywcze - ozonowanie

Po wyczyszczeniu wszystkich szafek octem, wyrzuceniu wszelkich podejrzanych produktów warto przeprowadzić ozonowanie. To jedna z metod dezynfekcji, która wymaga posiadania ozonatora. Można także skorzystać  z usług profesjonalnej ekipy, która dysponuje bezpiecznymi dla ludzi czy środowiska, jak np. ozonowanie. Ozon jest gazem bardzo reaktywnym i ma właściwości silnie utleniające np.  wszystkie mało stabilne substancje i związki chemiczne.

  • Domowa mieszanka na mole

Niektóre robaki  nie znoszą zapachu goździków, mięty i liści laurowych. Sporządź więc specjalną mieszankę z tych składników i pozostaw ją w szafce aż wyparuje.

  • Miseczka z gorącym octem

Zamknij w szafce miseczki z gorącym octem, aż do całkowitego wystygnięcia,

  • Wanilia i cytryna

Równie dobrze jako odstraszacz sprawdzą się zapachy wanilii i cytryny. Nasącz nimi waciki i połóż obok produktów spożywczych. Możesz także zamknąc w szafce pomarańcze nakłute goździkami.

  • Tytoń

Do przewiewnej torebki wsypujemy tytoń i umieszczamy ją w miejscu, gdzie pojawiają się nieproszeni goście. Problem na pewno się skończy – tego zapachu mole wprost nie znoszą.

  • Cedr

Zdecydowana większość szkodników nie lubi jego zapachu. Dlatego wystarczy, że porozkładamy w szafkach niewielkie kawałki drzewa cedrowego. Mole nie powinny się już pojawić.

  • Cytrusy

Osuszmy skórki pomarańczy, cytryny czy mandarynki i włóżmy do szafek oraz szuflad, w których pojawiają się mole.

  • Ocet jabłkowy

Jeżeli do szafki kuchennej włożymy niewielką miseczkę wypełnioną octem jabłkowym, to możemy być pewni, że te szkodniki się w nim potopią. Podobnie można postąpić z wytrawnym winem.

  • Woreczki zapachowe

W wyczyszczonych szafkach czy szufladach możemy umieścić pachnące zioła, w postaci woreczków zapachowych, np. lawendę, liść laurowy, laskę wanilii, anyż, goździki itp.

Przeczytaj również: Uwaga na pojemniki do przechowywania chleba. To siedlisko pleśni i bakterii

chlebak W chlebaku gromadzi się mnóstwo szkodliwych drobnoustrojów Fot. 123RF/PICSEL

Przeczytaj również: Jak szybko się pozbyć moli spożywczych i odzieżowych?

Reklama

 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.