Higiena w domu

Nie tylko mole. Jakie szkodniki mogą żerować w zapasach żywności?

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Trojszyk

Trojszyk to kuzyn mącznika, chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Ma wydłużone, lekko spłaszczone brązowe lub rdzawe ciało i charakterystyczne czułki, które rozszerzają się przy końcach. Na wierzchniej części pancerzyka widać punktowe wgłębienia. Osiąga 3-4 mm wielkości. Podobnie jak w przypadku innych szkodników, samica składa jaja w ziarnach zbóż i produktach pochodnych: mące, otrębach płatkach, ale też kaszach. Czasem spotkać je można także w słodyczach, suszonych owocach i świeżych warzywach. Osobniki żeńskie bez problemu przegryzają się przez plastikowe, papierowe i foliowe opakowania.

fot. 123RF/PICSELL

Poza składaniem jaj i odchodów bezpośrednio do żywności trojszyki są niebezpieczne również dlatego, że ich ciała zawierają substancje drażniące dla skóry człowieka i powodujące reakcje alergiczne. Co więcej – naukowcy podejrzewają je o działanie rakotwórcze.

Przeczytaj: Robaki w domu - jak skutecznie się ich pozbyć?

Jak zwalczyć szkodnika? Trojszyki obumierają w niskich temperaturach – przy 0 st. C osobniki giną po kilku dniach, a przy temperaturze 13 st. C samice przestają składać jaja. Dobrym środkiem zapobiegawczym jest wietrzenie miejsc, w których trzymamy suchą i sypką żywność. Zakażone produkty spożywcze należy wyrzucić. 

 fot. 123RF/PICSELL

Żywiak chlebowiec

Jak nazwa wskazuje żywiak chlebowiec żywi się chlebem, okruchami, ale też produktami mącznymi, kaszami, zbożami, a nawet suszonymi ziołami. Co ciekawe, może żerować również w lekarstwach, dlatego regularnie warto przeglądać swoją domową apteczkę. Preferuje środowisko ciepłe i spokojne. Żywiak chlebowiec jest niewielkim chrząszczem o brunatno-rdzawym ubarwieniu. Dojrzałe osobniki latają, dlatego do naszych domów może przedostać się od sąsiadów, wlatując przez okna lub możemy przywlec je ze sklepów. Tak jak i w innych przypadkach, zainfekowaną żywność i lekki należy wyrzucić, a kuchenne szafki dokładnie umyć.

Deccoria.pl

Przeczytaj: 

Jak zrobić żel antybakteryjny w domu? Przepisy na środki do dezynfekcji

Jak prawidłowo myć dłonie? Poznaj najbrudniejsze miejsca w swoim domu

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (1)

Cynik666

W obecnych ciężkich czasach nie można gardzić dodatkowym białkiem.

REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Nie tylko mole. Jakie szkodniki mogą żerować w zapasach żywności?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.