W jaki sposób zachować doskonały smak potraw przygotowanych z sezonowych produktów? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Wystarczy sięgnąć po metody, które z powodzeniem stosowały już nasze prababcie. Oto niektóre z nich.
Przetwory
Przygotowanie różnego rodzaju przetworów to jeden z najpopularniejszych sposobów dzięki któremu zachowamy smaki lata na dłużej. Każdy zapalony działkowiec z pewnością wie, że jest to również doskonała metoda na spożytkowanie większej ilości plonów. Zysk wydaje się więc być podwójny – nie marnujemy jedzenia, a przy okazji przygotowujemy zapasy na zimowe miesiące.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Co najważniejsze – do słoików może trafić niemal każde danie, które sobie wymarzymy. Począwszy od tradycyjnych dżemów owocowych, powideł i marmolad, poprzez coraz bardziej popularne w naszym kraju chutneye, a na różnego rodzaju kiszonkach i marynowanych warzywach kończąc. Jednak to nie wszystko! W słoikach z powodzeniem możecie przechowywać gotowe potrawy – zupy, sosy, gulasze, sałatki warzywne itd. Korzystajmy z produktów, wtedy gdy są one najlepsze, a zamykając je w słoiczkach, cieszmy się nimi także poza sezonem.
Przygotowując przetwory, powinniśmy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim używajmy słoików, które nie posiadają widocznych pęknięć ani wyszczerbień. Również nakrętki nie powinny być uszkodzone, odkształcone lub zardzewiałe. Warto wybierać mniejsze słoiki, gdyż w ten sposób mamy pewność, że ich zawartość będziemy mogli zjeść w krótkim czasie.
Przed włożeniem do potraw słoików powinniśmy je dokładnie umyć oraz wyparzyć. Nie zapominajcie również o tym, iż w zależności od tego co przygotowaliśmy, nasze przetwory będą mieć różny czas przechowywania – dżemy i soki owocowe przetrwają w spiżarni nawet kilka lat, jednak przetwory z mięsem możemy przechowywać jedynie kilka tygodni.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Suszenie
Przygotowanie przetworów do słoików nie jest jednak jedynym sposobem na zachowanie smaku naszych ulubionych produktów. Wiele sezonowych warzyw i owoców możemy po prostu ususzyć. Najczęściej w ten sposób konserwujemy grzyby, jednak suszyć możemy praktycznie wszystkie owoce i warzywa, na jakie mamy ochotę. Jest to również doskonały sposób na przechowywanie różnego rodzaju ziół. Pamiętajmy jednak, że produkty bogate w witaminę C tracą ją w czasie procesu suszenia. Nie należy również suszyć owoców i warzyw, które mają w sobie bardzo dużą ilość wody (np. ogórki i arbuzy).
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Warzywa i owoce możemy suszyć na kilka sposobów. Ten najprostszy i najtańszy polega po prostu na wystawieniu cienko pokrojonych produktów na słońce. Jednak decydując się na tę metodę musimy mieć pewność, że dzień będzie słoneczny, a temperatura naprawdę wysoka. Innym sposobem jest suszenie warzyw i owoców rozłożonych równomiernie na blaszce w piekarniku nagrzanym do ok. 60 stopni Celsjusza. Jeśli często zdarza wam się suszyć owoce i warzywa, warto rozważyć zakup specjalnej suszarki, która długo utrzymuje odpowiednią temperaturę i dostosowuje ją do wybranego przez nas produktu.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Zioła – suszenie i przechowywanie. Kliknij!
Mrożenie
Bardzo popularnym sposobem na zachowanie smaku naszych ulubionych potraw jest ich mrożenie. Jednak wbrew pozorom proces ten nie ogranicza się jedynie do wrzucenia wybranych produktów na dno zamrażalnika. Niezwykle istotnym jest odpowiednie przygotowanie naszych mrożonek. Warzywa i owoce należy dokładnie umyć, ale musimy również uważać, aby nie nasiąkły nadmiernie wodą. Niektóre produkty możemy obrać ze skórki. W tej grupie znajdują się m.in. gruszki, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze oraz większość warzyw. Pamiętajcie też, że koniecznym jest usunięcie większych pestek oraz gniazd nasiennych z owoców, które je posiadają. Większe owoce (jabłka, brzoskwinie i gruszki) oraz niemal wszystkie warzywa, możemy zblanszować, dzięki czemu ułatwimy sobie ich obróbkę w przyszłości. Aby uchronić warzywa i owoce przed sklejaniem się, warto je wstępnie zamrozić rozłożone równo na tacce, a dopiero potem przełożyć do opakowań. Podobnie powinniśmy postępować w przypadku ziół.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Większość produktów nadaje się do mrożenia, jednak od tej zasady jest kilka wyjątków. W tym gronie znajdują się przede wszystkim produkty zawierające bardzo dużo wody, takie jak sałata, seler naciowy, rzodkiewki lub ogórki. Po rozmrożeniu zupełnie stracą swoją konsystencję oraz smak. Rozmrożony jogurt, śmietana lub majonez się zwarzy, więc ich przechowywanie w ujemnych temperaturach również mija się z celem. Jeśli włożycie do zamrażalnika jajka w skorupkach, istniej zagrożenie, że zwiększając swoją objętość podczas zamarzania, po prostu wybuchną. Mrożenie szkodzi również miękkim serom, takim jak ricotta lub twaróg, dlatego one także nie powinny być wkładane do zamrażalnika. Z powodzeniem możemy mrozić nie tylko wybrane owoce i warzywa, ale również gotowe dania – bigos, kotlety, naleśniki, farsze, sosy lub niektóre rodzaje ciast. W tym wypadku warto jednak pamiętać o wcześniejszym poporcjowaniu potraw. Tylko w ten sposób unikniecie konieczności rozmrażania wszystkich zapasów, których nie będziecie w stanie zjeść na jeden raz.
Pamiętajmy również o tym, że powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na to co mrozimy, ale także w czym to robimy. Stosujmy jedynie torebki, które dobrze znoszą niskie temperatury i nadają się do przechowywania żywności. Popularne, foliowe woreczki lub reklamówki przepuszczają zapachy oraz pękają przy ujemnych temperaturach, przez co przestają chronić nasze mrożonki.
Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL
_____________________________________________________________________________
KONKURS!
Pokażcie nam, jak przygotowujecie przetwory. Wszystkie zdjęcia, na których znajdzie się również gadżet ze sklepu IKEA, wezmą udział w konkursie, w którym laureata nagrody głównej nagrodzimy bonem w wysokości 750 zł, a trzy kolejne miejsca dostaną bony w wysokości 300 zł. Wszystkie do wykorzystania w sklepach IKEA.
Prześlijcie nam zdjęcia, a my, jak zwykle, nagrodzimy te najciekawsze.
Do wygrania mamy bon wysokości 750 zł, a dla trzech osób, których aranżacje nas zainteresują – bony w wysokości 300 zł. Wszystkie do wykorzystania w sklepach IKEA.