IDEA od IKEA

Letnie dżemy – jak je przygotować i przechowywać?

Latem pogoda sprzyja słodkiemu leniuchowaniu, jednak warto się przemóc, zakasać rękawy i przygotować wyśmienite przetwory, dzięki którym smaki lata będą towarzyszyć wam nawet w chłodne, zimowe dni.
Letnie dżemy – jak je przygotować i przechowywać?

Wyobraźcie to sobie – za oknem ulewa i temperatura oscylująca wokół zera, a wy otwieracie słoik wypełniony domowej roboty dżemem truskawkowym. Czy istnieje przyjemniejszy (i prawie bezkosztowy) sposób na przeniesienie się do słonecznych dni? Jednak chcąc cieszyć się takimi chwilami, warto wcześniej zadbać o to, by nasza spiżarnia była odpowiednio zaopatrzona. Zamknijcie smaki lata w słoiczkach, a z pewnością tego nie pożałujecie. Tylko od czego zacząć?

Jakie owoce wybrać do przetworów?
Sekretem smacznych przetworów są oczywiście najlepszej jakości produkty. Latem nie musimy się o to szczególnie martwić, gdyż dostęp do krajowych warzyw i owoców jest wyjątkowo łatwy. W jeszcze lepszej sytuacji znajdują się działkowcy, którzy do przygotowania przetworów mogą wykorzystać własnoręcznie wyhodowane produkty.
Zanim rozpoczniemy przygotowywanie różnego rodzaju dżemów i marmolad, powinniśmy dokładnie przyjrzeć się owocom, gdyż ich jakość bezpośrednio wpłynie na jakość naszych przetworów. Oczywiście ideałem są produkty uprawiane w sposób naturalny - bez sztucznych nawozów oraz chemikaliów.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Jednak przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby przy robieniu przetworów wykorzystywać owoce, które nie są w żaden sposób uszkodzone – jedna nadgnita śliwka lub truskawka może całkowicie zniweczyć wszystkie nasze wysiłki. Przetwory przygotowane z takich owoców mogą bardzo szybko się zepsuć. Unikajmy również owoców przejrzałych, gdyż zawierają one w sobie zdecydowanie mniej pektyn, a to również wpływa na jakość końcowego produktu.

Zanim rozpoczniemy gotowanie, musimy koniecznie poświęcić trochę czasu na bardzo dokładne oczyszczenie owoców i warzyw. Myjemy je, odrzucamy te, które są robaczywe lub poobijane oraz pozbawiamy je szypułek, pestek i gniazd nasiennych. Jeśli nie lubicie marnować czasu, upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdzie się kilka gadżetów (np. drylownica lub łyżka do usuwania gniazd nasiennych), które bardzo ułatwią i przyśpieszą te czynności.

Jak przygotować słoiki?
Wbrew pozorom, słoiki w których będziemy przechowywać przetwory, są równie ważne, co produkty, z których je przygotujemy. Wybierajmy praktyczne rozmiary – w ten sposób szybko będziemy mogli zjeść całą zawartość słoika, nie martwiąc się, że coś się zepsuje. Do przechowywania soków owocowych, dżemów i past warzywnych w zupełności wystarczą słoiki o pojemności 0,2
5 l lub 0,33 l. Nieco większe sprawdzą się idealnie podczas przygotowywania kompotów.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Upewnijcie się, że wybrane przez was słoiki nie są wyszczerbione. Nakrętki nie powinny być odkształcone lub zardzewiałe – wówczas lepiej będzie zainwestować w nowy komplet. Warto również zapamiętać, że gumki do weków są raczej produktem jednorazowym – mogą pojawiać się na nich niewidoczne gołym okiem pęknięcia, które sprawią, że nasze przetwory bardzo szybko się zepsują. Nie możemy również zapominać o wygotowaniu lub wyprażeniu słoików w piekarniku. Przetwory powinniśmy wkładać wyłącznie do dokładnie wyczyszczonych i osuszonych naczyń.

Jak przechowywać przetwory?
Gdy nasze słoiczki będą już napełnione smakowitymi przetworami, warto zadbać o ich odpowiednie oznakowanie. Na każdym z nich powinna znaleźć się etykietka, zawierająca kilka podstawowych informacji na temat zawartości słoika oraz tego, kiedy został przygotowany. Takie naklejki możecie zakupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Kliknij i zobacz więcej pomysłów na przechowywanie przetworów!

Pamiętajcie, że przetwory najlepiej jest przechowywać w ciemnych, chłodnych i przewiewnych miejscach, gdzie temperatura będzie oscylować w okolicy 10 stopni Celsjusza. Tak przechowywane przetwory nie stracą swojego koloru oraz cennych witamin. Oczywiście, jeśli nie posiadacie piwnicy, nie musicie rezygnować z przygotowywania przetworów.

Mając dużą kuchnię możecie jej część zaadaptować na spiżarnię. Jeśli jednak i ten wariant nie wchodzi w grę, słoiki możecie przechowywać w szafkach kuchennych. Ważnym jednak jest, aby były one umieszczone z dala od źródeł ciepła, a ich budowa gwarantowała, zaciemnienie dopływ powietrza. Tak przechowywane przetwory zachowają swój smak i właściwości nawet przez kilka lat. Tylko kto by czekał tak długo na ich zjedzenie?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.