Wyobraźcie to sobie – za oknem ulewa i temperatura oscylująca wokół zera, a wy otwieracie słoik wypełniony domowej roboty dżemem truskawkowym. Czy istnieje przyjemniejszy (i prawie bezkosztowy) sposób na przeniesienie się do słonecznych dni? Jednak chcąc cieszyć się takimi chwilami, warto wcześniej zadbać o to, by nasza spiżarnia była odpowiednio zaopatrzona. Zamknijcie smaki lata w słoiczkach, a z pewnością tego nie pożałujecie. Tylko od czego zacząć?
Jakie owoce wybrać do przetworów?
Sekretem smacznych przetworów są oczywiście najlepszej jakości produkty. Latem nie musimy się o to szczególnie martwić, gdyż dostęp do krajowych warzyw i owoców jest wyjątkowo łatwy. W jeszcze lepszej sytuacji znajdują się działkowcy, którzy do przygotowania przetworów mogą wykorzystać własnoręcznie wyhodowane produkty. Zanim rozpoczniemy przygotowywanie różnego rodzaju dżemów i marmolad, powinniśmy dokładnie przyjrzeć się owocom, gdyż ich jakość bezpośrednio wpłynie na jakość naszych przetworów. Oczywiście ideałem są produkty uprawiane w sposób naturalny - bez sztucznych nawozów oraz chemikaliów.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Jednak przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby przy robieniu przetworów wykorzystywać owoce, które nie są w żaden sposób uszkodzone – jedna nadgnita śliwka lub truskawka może całkowicie zniweczyć wszystkie nasze wysiłki. Przetwory przygotowane z takich owoców mogą bardzo szybko się zepsuć. Unikajmy również owoców przejrzałych, gdyż zawierają one w sobie zdecydowanie mniej pektyn, a to również wpływa na jakość końcowego produktu.
Zanim rozpoczniemy gotowanie, musimy koniecznie poświęcić trochę czasu na bardzo dokładne oczyszczenie owoców i warzyw. Myjemy je, odrzucamy te, które są robaczywe lub poobijane oraz pozbawiamy je szypułek, pestek i gniazd nasiennych. Jeśli nie lubicie marnować czasu, upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdzie się kilka gadżetów (np. drylownica lub łyżka do usuwania gniazd nasiennych), które bardzo ułatwią i przyśpieszą te czynności.
Jak przygotować słoiki?
Wbrew pozorom, słoiki w których będziemy przechowywać przetwory, są równie ważne, co produkty, z których je przygotujemy. Wybierajmy praktyczne rozmiary – w ten sposób szybko będziemy mogli zjeść całą zawartość słoika, nie martwiąc się, że coś się zepsuje. Do przechowywania soków owocowych, dżemów i past warzywnych w zupełności wystarczą słoiki o pojemności 0,25 l lub 0,33 l. Nieco większe sprawdzą się idealnie podczas przygotowywania kompotów.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Upewnijcie się, że wybrane przez was słoiki nie są wyszczerbione. Nakrętki nie powinny być odkształcone lub zardzewiałe – wówczas lepiej będzie zainwestować w nowy komplet. Warto również zapamiętać, że gumki do weków są raczej produktem jednorazowym – mogą pojawiać się na nich niewidoczne gołym okiem pęknięcia, które sprawią, że nasze przetwory bardzo szybko się zepsują. Nie możemy również zapominać o wygotowaniu lub wyprażeniu słoików w piekarniku. Przetwory powinniśmy wkładać wyłącznie do dokładnie wyczyszczonych i osuszonych naczyń.
Jak przechowywać przetwory?
Gdy nasze słoiczki będą już napełnione smakowitymi przetworami, warto zadbać o ich odpowiednie oznakowanie. Na każdym z nich powinna znaleźć się etykietka, zawierająca kilka podstawowych informacji na temat zawartości słoika oraz tego, kiedy został przygotowany. Takie naklejki możecie zakupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię!
Kliknij i zobacz więcej pomysłów na przechowywanie przetworów!
Pamiętajcie, że przetwory najlepiej jest przechowywać w ciemnych, chłodnych i przewiewnych miejscach, gdzie temperatura będzie oscylować w okolicy 10 stopni Celsjusza. Tak przechowywane przetwory nie stracą swojego koloru oraz cennych witamin. Oczywiście, jeśli nie posiadacie piwnicy, nie musicie rezygnować z przygotowywania przetworów.
Mając dużą kuchnię możecie jej część zaadaptować na spiżarnię. Jeśli jednak i ten wariant nie wchodzi w grę, słoiki możecie przechowywać w szafkach kuchennych. Ważnym jednak jest, aby były one umieszczone z dala od źródeł ciepła, a ich budowa gwarantowała, zaciemnienie dopływ powietrza. Tak przechowywane przetwory zachowają swój smak i właściwości nawet przez kilka lat. Tylko kto by czekał tak długo na ich zjedzenie?