Porady domowe

Młody zielony jęczmień - skarbnica witamin i minerałów

Młody jęczmień robi ostatnio oszałamiającą karierę. Jest to bowiem specyfik doskonale oczyszczający organizm, usuwający toksyny oraz opóźniający proces starzenia się. Aby uzyskać widoczne efekty stosowania młodego jęczmienia należy go przyjmować regularnie. Pierwsze dobroczynne rezultaty są zauważalne już po kilku dniach, kolejne po kilku tygodniach.
Młody zielony jęczmień - skarbnica witamin i minerałów

Czym jest młody jęczmień?

Można go spotkać w postaci proszku. Jest to pyłek z około siedmiodniowych łodyżek jęczmienia. Młode listki ścina się, płucze, a później wyciska z nich sok. Tak uzyskany płyn jest wirowany. Część wody odparowuje z niego pod ciśnieniem w temperaturze ok. 30 st. C. Finalnie wytworzony proszek trafia do sklepów. Dlaczego warto sięgnąć po zielony jęczmień?

- Zawiera witaminy i minerały - w tym: beta- karoten, błonnik, żelazo, witaminę B12, potas i magnez.

- Oczyszcza i odkwasza organizm.

- Reguluje procesy trawienia- zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit. Dodatkowo zmniejsza apetyt. Jest to szczególnie ważne dla osób odchudzających się.



- Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

- Zawiera dwukrotnie więcej wapnia niż mleko.

- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci-  w tym działa wspomagająco w leczeniu chorób skóry. Szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z ciężką postacią trądziku lub z atopowym zapaleniem skóry.

- Obniża poziom cholesterolu i jest wskazany w profilaktyce chorób serca i naczyń. Dotlenia organizm i wpływa na regenerację komórek.

- Dodaje siły i energii. Wpływa na ogólne samopoczucie.



Jak stosować młody zielony jęczmień?

Najlepiej stosować go w formie napojów. Można dodać proszek do koktajli owocowych czy warzywnych. Istnieją również suplementy diety w tabletkach, które są równie dobrym rozwiązaniem.

Jak wyhodować młody jęczmień?

Nasiona do kiełkowania można kupić w sklepie ze zdrową żywnością (uwaga: nie mogą być to nasiona pochodzące ze sklepu ogrodniczego). Wysiewamy je w szklanym pojemniku wyłożonym ligniną lub watą. Ważne, by umieścić go w półcieniu, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają dużą ilość ciepła i może powstać pleśń.


Ewa Krzempek/ Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.